Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Viceprimarul Chironda „a identificat” problema ambuteiajelor din capitală: Elevii care vor la școli „mai bune”

05 Mart. 2021, 16:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Mart. 2021, 16:38 // Actualitate //  Realitatea.md

Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, a identificat sursa ambuteiajelor din capitală în orele de vârf: transportarea la și de la școală a copiilor de către părinți cu automobilele personale. Mai mult decât atât, orașul a devenit mai liber după ce școlile sau închis. „Desigur sunt necesare măsurări și analize ale traficului pentru a face concluzii definitive, dar e cert faptul că după închiderea școlilor în oraș se circulă mai liber”.

În același timp, Victor Chironda recunoaște că municipalitatea se confruntă cu probleme în privința transportului public, fapt care practic obligă părinții din capitală să-și ducă copii la școală. „Transportul public supraaglomerat în orele de vârf și prost conectat la instituțiile de învățământ. Oamenii nu riscă să își lase copiii singuri în transportul public pentru că el nu oferă suficientă siguranță. Iar deplasarea pe jos de la casă la stație și de la stație la școală este chiar periculoasă”.

Astfel, pentru a scăpa de ambuteiaje, viceprimarul sugerează părinților să nu-și mai ducă copii „la școli mai bune”, traversând în fiecare dimineață și seara orașul.

O altă precizare ciudată de-a viceprimarului arată în felul următor: Învățământul de la distanță este o măsură necesară și eficientă pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 nu doar pentru că se reduce contactul între copii. El contribuie la reducerea traficului și ambuteiajelor iar asta înseamnă că transportul public poate circula mai ușor și mai des, cu un factor mai mic de încărcare iar ambulanțele pot să se deplaseze mai ușor la chemări.

La aproape un an jumate de când a preluat mandatul, Victor Chironda ne spune despre „intersecții cu efect de „gât de sticlă” și că acestea ar trebui or reorganizate. „Pentru a reduce presiunea de trafic sunt necesare o serie de măsuri care pe de o parte ar reduce nevoia de mobilitate iar pe de altă parte ar oferi opțiuni comode, sigure și eficient de deplasare, alternative transportului privat”. Despre aceste lucruri viceprimarul vorbește nu pentru prima dată și tot la etapa de vorbe încă se află.

De asemenea, Victor Chironda vine cu o serie de soluții care nu sunt la o primă vociferare:

 • Instituirea unui mecanism de încurajare a părinților să înscrie copiii în instituții de învățământ apropiate de locul de reședință.
 • Implementarea unui sistem de autobuze școlare, dedicate exclusiv elevilor și profesorilor.
 • Deschiderea a noi instituții de învățământ primar și secundar în zonele unde au fost sau vor fi construite noi ansambluri rezidențiale.

 În același timp, pentru acoperirea nevoilor de mobilitate este necesar:

 • Amenajarea benzilor dedicate pentru transportul public pe principalele coridoare de tranzit Ciocana – Telecentru și Buiucani – Botanica și restricționarea accesului și parcărilor automobilelor private pe aceste coridoare.
 • Dezvoltarea unei rețele cât mai dense de piste pentru biciclete. Acest tip de transport poate prelua până la 20% din numărul de deplasări urbane pe distanțe scurte și medii. Iar în contextul pandemiei, experții în transport văd ciclismul urban ca o soluție tot mai viabilă pentru asigurarea mobilității urbane. Orașe ca Paris, Londra, Berlin sau Barcelona închid zeci de străzi pentru accesul automobilelor și le dedică exclusiv bicicliștilor.
 • Implementarea sistemului de gestionare a traficului în timp real și a semaforizării adaptive. Majoritatea ambuteiajelor sunt generate nu de numărul de automobile cei de proasta gestionare a traficului. O rețea de camere, semafoare inteligente și senzori de mișcare conectate la un Centru de Control al Traficului poate prevedea și reduce la minim ambuteiajele și timpul pierdut de oameni în ele.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române