Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Viceprimarul Chironda „a identificat” problema ambuteiajelor din capitală: Elevii care vor la școli „mai bune”

05 Mart. 2021, 16:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Mart. 2021, 16:38 // Actualitate //  Realitatea.md

Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, a identificat sursa ambuteiajelor din capitală în orele de vârf: transportarea la și de la școală a copiilor de către părinți cu automobilele personale. Mai mult decât atât, orașul a devenit mai liber după ce școlile sau închis. „Desigur sunt necesare măsurări și analize ale traficului pentru a face concluzii definitive, dar e cert faptul că după închiderea școlilor în oraș se circulă mai liber”.

În același timp, Victor Chironda recunoaște că municipalitatea se confruntă cu probleme în privința transportului public, fapt care practic obligă părinții din capitală să-și ducă copii la școală. „Transportul public supraaglomerat în orele de vârf și prost conectat la instituțiile de învățământ. Oamenii nu riscă să își lase copiii singuri în transportul public pentru că el nu oferă suficientă siguranță. Iar deplasarea pe jos de la casă la stație și de la stație la școală este chiar periculoasă”.

Astfel, pentru a scăpa de ambuteiaje, viceprimarul sugerează părinților să nu-și mai ducă copii „la școli mai bune”, traversând în fiecare dimineață și seara orașul.

O altă precizare ciudată de-a viceprimarului arată în felul următor: Învățământul de la distanță este o măsură necesară și eficientă pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 nu doar pentru că se reduce contactul între copii. El contribuie la reducerea traficului și ambuteiajelor iar asta înseamnă că transportul public poate circula mai ușor și mai des, cu un factor mai mic de încărcare iar ambulanțele pot să se deplaseze mai ușor la chemări.

La aproape un an jumate de când a preluat mandatul, Victor Chironda ne spune despre „intersecții cu efect de „gât de sticlă” și că acestea ar trebui or reorganizate. „Pentru a reduce presiunea de trafic sunt necesare o serie de măsuri care pe de o parte ar reduce nevoia de mobilitate iar pe de altă parte ar oferi opțiuni comode, sigure și eficient de deplasare, alternative transportului privat”. Despre aceste lucruri viceprimarul vorbește nu pentru prima dată și tot la etapa de vorbe încă se află.

De asemenea, Victor Chironda vine cu o serie de soluții care nu sunt la o primă vociferare:

 • Instituirea unui mecanism de încurajare a părinților să înscrie copiii în instituții de învățământ apropiate de locul de reședință.
 • Implementarea unui sistem de autobuze școlare, dedicate exclusiv elevilor și profesorilor.
 • Deschiderea a noi instituții de învățământ primar și secundar în zonele unde au fost sau vor fi construite noi ansambluri rezidențiale.

 În același timp, pentru acoperirea nevoilor de mobilitate este necesar:

 • Amenajarea benzilor dedicate pentru transportul public pe principalele coridoare de tranzit Ciocana – Telecentru și Buiucani – Botanica și restricționarea accesului și parcărilor automobilelor private pe aceste coridoare.
 • Dezvoltarea unei rețele cât mai dense de piste pentru biciclete. Acest tip de transport poate prelua până la 20% din numărul de deplasări urbane pe distanțe scurte și medii. Iar în contextul pandemiei, experții în transport văd ciclismul urban ca o soluție tot mai viabilă pentru asigurarea mobilității urbane. Orașe ca Paris, Londra, Berlin sau Barcelona închid zeci de străzi pentru accesul automobilelor și le dedică exclusiv bicicliștilor.
 • Implementarea sistemului de gestionare a traficului în timp real și a semaforizării adaptive. Majoritatea ambuteiajelor sunt generate nu de numărul de automobile cei de proasta gestionare a traficului. O rețea de camere, semafoare inteligente și senzori de mișcare conectate la un Centru de Control al Traficului poate prevedea și reduce la minim ambuteiajele și timpul pierdut de oameni în ele.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
08 Mai 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 17:58 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderii UE vor lua în considerare la summitul Consiliului din 25 mai politica față de Rusia și subiectul Brexitului. Acest lucru a fost anunțat astazi de către președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui summit informal al UE ținut Porto (Portugalia). Discursul liderului francez a fost difuzat de către serviciul de presă al Consiliului European.

„Pe lângă agenda principală, am atins astăzi alte subiecte, la care vom reveni la summitul din 25 mai. Acestea sunt, în special, Rusia și Brexit”, a spus Macron.

Comentând întâlnirea liderilor UE de la Porto, Macron a menționat că „participanții se află în stadiul pregătirii dezvoltării unei strategii europene de combatere a pandemiei”.

„Aceasta este o mișcare comună, în ciuda faptului că este posibil să avem o viziune diferită asupra anumitor probleme”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre motivele absenței cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri europeni din Portugalia, Macron și-a exprimat opinia că „acest lucru se datorează restricțiilor cauzate de pandemie și programului politic intern”.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile