Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

17 mai – Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei

17 Mai 2021, 09:46
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
17 Mai 2021, 09:46 // Life //  Realitatea.md

Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei se marchează, anual, la 17 mai, reprezentând data la care homosexualitatea a fost scoasă de pe lista bolilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), respectiv 17 mai 1990.

Evenimentul a fost creat pentru a atrage atenţia decidenţilor politici, liderilor de opinie, publicului şi media asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă minorităţile LGBTQQ (Lesbian, Gay, Bisexual,Transgender, Queer or Questioning) la nivel internaţional, scrie site-ul may17.org.

Tema din 2021 a Zilei internaţionale de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei #IDAHOBIT #IDAHOTB este „Together: Resisting, Supporting, Healing!” („Împreună: Rezistăm, Suportăm, Ne vindecăm”).

„Suntem cu adevărat încântaţi de acest focus puternic, care sperăm că va rezona cu mulţi dintre voi în contextul actual”, spun organizatorii pe site-ul menţionat.

De asemenea, anul acesta are loc, în perioada 14-16 mai, la nivel mondial, un festival de arte virtuale care durează 72 de ore, în semn de solidaritate cu lupta continuă pentru drepturile LGBTQ +, şi cu scopul de a face auzită vocea celor care se consideră discriminaţi. La festivalul virtual de muzică şi artă vor participa peste 200 de artişti de pe 5 continente.

În ciuda progreselor realizate de comunitatea LGBTQ+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer or Questioning) în ultimele decenii în materie de recunoaştere a drepturilor, situaţia acestor categorii de minorităţi rămâne în multe state din lume o provocare. Drepturile LGBTQ+ nu sunt pe deplin respectate, protejate sau aplicate ca urmare a legilor şi politicilor punitive, precum şi ca urmare a discriminării, stigmatizării şi violenţei, menţionează site-urile may17.org/ şi ok2bme.ca/.

17 mai a fost stabilită Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei în 2004, de către preşedintele asociaţiei internaţionale, Comitetul IDAHO (I.DA.HO fiind acronimul de la „International Day against Homophobia”), Louis-Georges Tin. Homofobia este definită ca dezaprobarea şi manifestarea unei atitudini negative faţă de homosexualitate şi faţă de persoanele de această orientare sexuală.

Astfel, cu ocazia primei zile de luptă împotriva homofobiei, marcată în 2005, circa 24.000 de persoane şi organizaţii precum ILGA (Asociaţia internaţională a lesbienilor şi gay-lor), IGLHRC (Comisia Internaţională pentru apărarea drepturilor gay-lor şi lesbienelor, Congresul mondial al LGBTQQ etc.) au semnat un apel pentru susţinerea Iniţiativei IDAHO.

Transfobia, definită ca aversiunea faţă de transsexualitate şi de persoanele transsexuale sau transgen, a fost adăugată denumirii campaniei în 2009, astfel încât Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei a devenit Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei şi transfobiei. Activităţile din 2009 s-au focusat pe lupta împotriva violenţei şi discriminării persoanelor transgen, fiind lansată în acelaşi timp o nouă petiţie în cooperare cu organizaţiile LGBTQQ şi susţinută de mai mult de 300 de ONG-uri din 75 de state, precum şi de câştigătorii Premiului Nobel (Elfriede Jelinek, Françoise Barré-Sinoussi, Luc Montagnier).

Nu în ultimul rând, la 17 mai 2009, Franţa devenea prima ţară din lume care a eliminat oficial problematica transgender de pe lista bolilor mintale. Transgender este un termen-umbrelă sub care sunt reunite persoanele care nu se simt comfortabil într-un anumit gen sau care nu corespund, prin imagine sau comportament, normelor asociate unui anumit gen: travestiţi, transsexuali, persoane intersexuale, bărbaţi efeminaţi, femei cu aspect masculin.

La rândul ei, bifobia, înţeleasă ca setul de atitudini negative faţă de bisexualitate şi persoane bisexuale, a fost adăugată la titulatura campaniei în 2015, astfel încât 17 mai a devenit Ziua de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei.

În intervalul 1948-1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii considera homosexualitatea un handicap mintal, abia la 17 mai 1990, Adunarea Generală declarând că „homosexualitatea nu este o boală, o tulburare sau o perversiune”.

În prezent, ziua este sărbătorită în mai mult de 130 de ţări, incluzând şi 37 de state în care drepturile acestor minorităţi nu sunt deloc recunoscute. Mobilizările care se fac anual peste tot în lume se focusează pe recunoaşterea drepturilor omului pentru toţi, indiferent de orientare sexuală, potrivit sursei citate.

Ziua internaţională împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei a primit recunoaşterea oficială din partea mai multor state, instituţii internaţionale precum Parlamentul European şi a nenumăratelor autorităţi locale. Majoritatea agenţiilor Naţiunilor Unite marchează Ziua cu evenimente specifice.

Gestionată iniţial de către Comitetul IDAHO, evenimentul este, în prezent, organizat în colaborare între reţelele regionale şi tematice care lucrează pentru a promova drepturile persoanelor cu diverse orientări sexuale, identităţi sau expresii de gen şi caracteristici sexuale. Această colaborare reuneşte organizaţii şi iniţiative la nivel global, regional, naţional şi local.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 12:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
25 Iun. 2021, 12:23 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Se anunță un weekend cultural la Chișinău. Municipalitatea anunță că sâmbătă și duminică, în sectoarele Capitalei vor avea loc diverse activități cultural-artistice în aer liber, desfășurate în cadrul Proiectului „Dialog social cu chișinăuienii”, între orele: 11:00-14:00.

Timp de două zile, locuitorii Capitalei vor putea între alege între: programe de muzică populară, muzică instrumentală, ateliere de creație, concerte prezentate de colectivele de copii, programe de dansuri, expoziții și masterclass-uri, recitaluri de poezie.

„Totodată, iubitorii tradițiilor locale vor avea ocazia să participe la ateliere de confecționare a coronițelor, expoziții de prezentare a portului popular, masterclass-uri de croșetare și confecționare a IEI și se vor bucura de cântece populare moldovenești în contextul marcării sărbătorii „Sânzienilor”, anunță municipalitatea.

Activitățile sunt organizate de preturile de sector în colaborare cu subdiviziunile de profil ale Primăriei municipiului Chișinău.

Sâmbătă, 26 iunie

Scuarul „Mihai Eminescu” – manifestarea cultural – artistică cu genericul: „Sânzâienile” – Colaj de muzică populară, Colaj de muzică ușoară, Dansul „Vals de primăvară”, Muzică Instrumentală – Orchestra de muzică populară „Hora neamului”, Ansamblul folcloric „Balada”, Ansamblul vocal instrumental, Atelier de creație – confecționarea coronițelor.

Scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din Str. Miron Costin – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Vacanța Mare” – master-class „Arta acului” și „Modelarea obiectelor din materiale reciclabile”, Concert de muzică și dans susținut de copiii Centrului de activitate extrașcolară „Curcubeu”, Ansamblul folcloric „Opincuța”, Ansamblul de fluieriști „Stejăreii”, Ansamblul de dans „Zâmbetul”; Ansamblul de fluieriști „Popuri”, Ansamblul vocal, Ansamblul „Cireșarul”, Ansamblul vocal, Ansamblul „Zâmbetul”, Ansamblul vocal „Armonie”, Ansamblul vocal „Pentatonica”, Ansamblul vocal „Voice-Akord”, Ansamblul folcloric „Ștefăneii”, Colaj de muzică ușoară, Colaj de muzică populară.

Panorama Chișinăului, Str. Maria Dragan – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Muzica și dans pentru Ciocana” – Concert prezentat de colectivele de copii din cadrul Centrului de Dans – Vocal „Sisters and Brothers”.

Parcul „Valea Trandafirilor” (Havuzul muzical) – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Botanica baștina mea” – Program de muzică ușoară, prezintă Studioul de creație a copiilor „Voice records”; Program de muzică populară prezintă Ansamblul Folcloric „Doina” Program de muzică ușoară, prezintă Studioul de creație a copiilor „TIGY Academy”; Program de muzică populară, prezintă Ansamblul Folcloric „Codrenii”; Program de muzică corală și romanțe, prezintă Corul „Poiușcie serdța”; Expoziție și masterclass – „Poartă IE cu mândrie”: prezentare port popular, tehnici de croșetare și confecționare a IEI, etc. (AO „Etnogalaxia”); Expoziții, campanie de caritate și colectare de fonduri pentru copiii cu necesități speciale: AO „Copiii ploii” și Din suflet pentru Alexandru Motricală.

Duminică, 27 iunie 2021

Scuarul „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Torbița ECO” – activități artistice cu copiii Centrului de Creație Tehnică pentru Copii și Adolescenți „Politehnic”; Expoziție de vânzare a Torbițelor ECO, Expoziție a lucrărilor tehnice realizate de tinerii CCT „Politehnic”, Atelier de creație „Confecționarea trăistuțelor”; Expoziție de vânzare a articolelor de artizanat. Colaj muzical al soliștilor ansamblului folcloric „Bujorenii”.

Scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din Str. Miron Costin – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „În lumea basmelor” – Expoziție de carte; Recital de poezii, Concert susținut de elevii Școlii de Arte din Cricova; Ansamblul Folcloric „Opincuța”.

Scuarul Arborelui Solar, aleea Bd. Mircea cel Bătrân, 7  – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Provocările verii” – Recital de poezii „Dedicație Chișinăului” în interpretarea copiilor de la tabără de vară; Expoziție de carte „ Cartea, biblioteca și cititorul”, Concurs „Cel mai expresiv cititor”, Training cu copiii „În drum spre casă”, Master-class pentru copii „Confecționarea Trandafirilor”.

Parcul „Alunelul” – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Vie-i forța neamului” – program artistic susținut de Formația Fulger al Brigăzii de Poliție cu destinație specială „Fulger” a IGP al MAI.

Evenimentele enunțate au drept scop valorificarea potențialului artistic al comunităților de artă, prin comunicarea între generațiile de artiști și tinerii cu potențial din același domeniu, promovarea valorilor artistice autohtone, precum și stimularea interesului publicului-spectator pentru recunoașterea creațiilor artistice autentice. 

Activitățile vor fi desfășurate cu respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției COVID-19.

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională