Curs valutar
 • EUR
  19.0707
  0.0288%
 • USD
  17.8263
  -0.014%
 • RUB
  0.2194
  0%
 • RON
  3.8446
  0.1353%
 • UAH
  0.4827
  0%

Cele mai ciudate fobii din lume

20 Mart. 2023, 06:15
 // Categoria: Life // Autor:  Redacția Realitatea
20 Mart. 2023, 06:15 // Life //  Redacția Realitatea

Este un aspect natural al vieții să simțim teamă. Este una dintre emoțiile pe care le simțim zilnic, în diferite împrejurări. Însă, atunci când aceste temeri devin atât de puternice încât ne afectează capacitatea de a funcționa sănătos, ele se numesc„fobii”. Iar unele dintre ele sunt complet neașteptate!

Dacă ați fost vreodată în situația de a înlemni efectiv, cuprinși de un sentiment puternic de anxietate, la vederea unui păianjen, ei bine, să știți că este foarte probabil să suferiți de arahnofobie. Definită drept „frica de păianjeni”, aceasta este cea mai comună fobie de pe glob. Deși un număr exact este greu de estimat de către specialiști, se presupune că între 3% și 15% din populația globului suferă de această fobie.

Optofobia: frica de a deschide ochii

Dacă s-ar acorda vreodată un premiu pentru cea mai incomodă fobie, ar trebui să meargă la optofobie – teama de a deschide ochii! Deși acțiunea de a-ți deschide ochii este ceva la care foarte puțini dintre noi ne gândim, pentru cei care suferă de această fobie, această rutină zilnică poate fi un coșmar. Din fericire, dacă citești acest text înseamnă că nu suferi de această fobie.

Chorofobia – frica de a dansa

Dacă cluburile de noapte, nunțile și petrecerile te umplu de un sentiment copleșitor de frică, ai putea suferi de chorofobie- frica de a dansa. Indiferent de abilitățile de dansator pe care le posedă și indiferent dacă i se cere sau nu să danseze, o persoană care suferă de această teamă ar putea deveni îngrozită atunci când trebuie să participe la o petrecere.

Geliofobia – frica de râs

Multe studii sugerează că râsul e foarte bun pentru sănătate; te ajută să construiești relații sociale, să-ți îmbunătățești sănătatea mintală și chiar să previi un atac de cord. Cu toate acestea, pentru cei care suferă de geliofobie, simpla acțiune a râsului sau situația în care sunt înconjurați de oameni care râd, poate duce la o acțiune de anxietate copleșitoare. Motivele sugerate pentru geliofobie sunt anxietatea legată de râsul în situații nepotrivite sau de a fi râs de alții.

Arahibutirofobia – frica de a nu ți se lipi untul de arahide de cerul gurii

Este posibil să nu fie o afecțiune debilitantă sau care să-ți schimbe viața, totuși lista cu cele mai ciudate fobii din lume nu ar fi completă fără arahibutirofobie – frica inexplicabilă de a se lipi untul de arahide de cerul gurii. Despre untul de arahide se spune că este un aliment foarte sănătos, de ale cărui beneficii persoanele care suferă de această fobie nu se pot bucura.

Helifobia – frica de lumina soarelui

O situație rară, dar nefericită, heliofobia se referă la frica cuiva de lumina soarelui. Nu doar ieșirea la soare instigă sentimente de anxietate și panică, ba mai mult, cei care suferă de heliofobie pot ajunge să se teamă de orice lumină strălucitoare. Cel mai adesea, condițiile care duc la această fobie sunt asociate cu anxietatea  legată de pericolele la care se expune o anumită persoană la soare. Cu toate acestea, doar cu excepția cazului în care ai fi vampir, a evita soarele în totalitate este aproape imposibil și deloc necesar. În plus ar putea fi nesănătos deoarece lumina soarelui este bună pentru reglarea dispoziției și pentru a proteja sănătatea oaselor.

Deipnofobia – frica de conversațiile de la cină

Deși multe persoane suferă de o formă generală de anxietate socială, deiphofobia capătă o turnură mai specifică și se referă la frica de a purta o conversație în timpul mesei. Deși aceasta poate crea un disconfort real creat de stângăcia afișată în fața invitaților la cină, se pare că cei care suferă de această teamă se bazează pe ceva anume câtă vreme rămân tăcuți pe tot parcursul mesei, lucru care cred ei îi ajută să digere mai bine mâncarea.

Neofobia – frica de lucruri noi

Deși muți oameni sunt precauți în preajma schimbărilor, neofobia este una dintre cele mai ciudate fobii din lume ce se referă la frica intensă și irațională de lucruri și experiențe noi. Neofobia poate avea impact asupra fericirii și stării de bine a unei persoane deoarece aceasta pierde o mulțime de experiențe importante în viață. Atunci când se aplică în dietă, această fobie înseamnă că cel care o are ratează o mulțime de alimente gustoase, sănătoase și nutritive. În plus, cercetătorii au demonstrat că stresul neofobiei duce și la scurtarea speranței de viață.

Syngenesophobia: frica de rude

Mulți dintre noi suntem încercați de sentimente de stânjeneală sau chiar iritare în prezența anumitor rude. Cu toate acestea, cei care suferă de syngenesophobie manifestă o frică excesivă de rude. Cu excepția cazului în care există un motiv specific, explicabil pentru aceste temeri, merită să căutați ajutor pentru a atenua această fobie și pentru a te ajuta să te legi de rude, deoarece cercetările arată că formarea unor legături familiale puternice poate contribui la creșterea duratei de viață.

Ablutofobia: Frica de baie și de a te spăla

Chiar dacă mulți copii se isterizează când vine vorba de a face baie, această situație nu prea e întâlnită la adulți. Cu toate acestea, pentru foarte puține cazuri, doar gândul că trebuie să intre la duș este unul literalmente terifiant. Vestea bună pentru aceste persoane este că dacă sar ocazional peste dușul zilnic, îi ajută să-și conserve uleiurile naturale și bacteriile bune ce protejează pielea. Dar a-ți face un obicei din asta poate avea repercusiuni asupra sănătății și a vieții sociale.

Geniofobia: frica de bărbii

Geniofobia este frica copleșitoare de bărbii. Da, ai auzit bine, e vorba de acea parte a feței tale! Alte fobii ale părților aparent nevinovate ale corpului includ genufobia (frica de genunchi), chirofobia (frica de mâini) și ishicascadiggafobia (frica de coate). Deoarece aceste fobii pot face interacțiunea socială normală extrem de dificilă, tratamentul prin terapie este foarte recomandat.

Realitatea Live

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
07 Iun. 2023, 15:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Victoria Laur
07 Iun. 2023, 15:18 // Politica //  Victoria Laur

Nicu Popescu a avut mai multe întrevederi cu îînalți oficiali europeni. Șeful diplomației de la Chițșinău efectuează o vizită oficială la Bruxelles, înaintea transmiterii, până pe 21 iunie, a informațiilor actualizate pentru Raportul Comisiei Europene referitor politica de extindere.

Vicepremierul a discutat cu Directorul General al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, Gert Jan Koopman despre progresele înregistrate de țara noastră în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. Oficialul moldovean s-a mai întâlnit cu secretarul general al Comisei Europene – Ilze Juhansone, secretarul general al Consiliului UE – Thérèse Blanchet, precum și cu șeful cabinetului Președintelui Comisiei Europene – Bjorn Seibert.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Am mulțumit oficialilor europeni pentru pachetul de asistență anunțat de către Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în cadrul întrevederii sale cu Președinta Maia Sandu. Acest pachet include liberalizarea treptată a tarifelor de roaming, suport pentru fortificarea rezilienței țării noastre, inclusiv prin lansarea noii Misiuni de Parteneriat a Uniunii Europene în prezența Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell”, declară Nicu Popescu.

În discuțiile cu oficialii europeni, Popescu a declarat că deși mai sunt acțiuni care trebuie realizate, Republica Moldova are un grad înalt de avansare în implementarea tuturor celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. El a vorbit despre importanța impulsionării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cadrul evenimentului public organizat de Centrul pentru Politici Europene, menționând că șefii mai multor misiuni diplomatice apreciază progresele pe care le avem în implementarea condiționalităților pentru integrare.

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală