Un tată din Marea Britanie a dezvăluit cum a făcut ca operatorul aerian Wizz Air să-i plătească 4.500 de lire sterline pentru că și-a anulat vacanța de familie de 700 de lire sterline în Portugalia, relatează Daily Mail.
Russell Quirk, un expert imobiliar din Brentwood din Essex, a declarat că a fost forțat să cumpere zboruri noi pentru ziua următoare după o serie de anulări.
Acesta a transmis pentru MailOnline: „M-au rupt. Și cred că ei au crezut că voi renunța.”
După ce a așteptat luni de zile pentru ca Wizz Air să îi ramburseze banii, Quirk a mers în instanță înainte de a trimite executorii judecătorești la aeroport. Bărbatul a adăugat: „Este corect ca eu, în calitate de consumator vătămat, să petrec 7 luni luptând cu o entitate corporativă pentru a recupera ceea ce este al meu de drept?”
Astfel, Wizz Air și-a cerut scuze pentru anularea zborului și i-a plătit dlui Quirk banii, spunând că operatorul aerian „nu a îndeplinit propriile aspirații și așteptările clienților noștri”.
Quirk a rezervat inițial zborurile de la aeroportul Luton la Faro, în ianuarie anul trecut, pentru o vacanță de familie, în mai, împreună cu cele trei fiice și soția sa. În dimineața zborului, a primit un mesaj de la Wizz Air în care spunea că acesta a fost anulat.
„Nu au fost scuze și nicio alternativă oferită – ceea ce, evident, au obligația să facă”, a spus el pentru MailOnline.
A trebuit să-și trezească cele trei fiice și să le dea vestea că nu pleacă în vacanță. Deoarece hotelul nerambursabil de 6.000 de lire sterline fusese deja plătit, domnul Quirk a fost nevoit să rezerve un alt zbor pentru ziua următoare, care a costat 2.500 de lire sterline. Zborurile sale inițiale costaseră doar 700 de lire sterline.
Totuși, banii cheltuiți pentru transferuri, două camere de hotel pentru prima noapte și lounge-ul plătit pentru aeroport, plus noul zbor, l-au lăsat pe domnul Quirk 3.900 de lire sterline din buzunar.
După ce s-a întors în Marea Britanie din vacanță, domnul Quirk a spus că a încercat să obțină despăgubiri de la Wizz Air. Dar a durat o lună pentru ca costul zborurilor sale originale să fie returnat împreună cu alte compensații legale.
„Au obligația de a rambursa în termen de șapte zile, dar nu au făcut-o”, a spus el pentru MailOnline. „A durat o lună pentru a primi o rambursare. A fost șocant.”
Quirk a reușit apoi s-o găsească pe Marion Joffrey, director general al Wizz Air UK, pe rețeaua LinkedIn și i-a trimis un mesaj cu privire la compensație. Aceasta a răspuns, dar a fost nevoie de încă două e-mailuri pentru a primi compensația de 350 de lire sterline per pasager la care avea dreptul familia în conformitate cu legile UE.
Apoi a abordat subiectul „pierderilor sale indirecte” – costurile suportate sau pierdute din cauza anulării.
Wizz Air a ignorat în mod repetat pretențiile sale pentru aceste costuri, care au ajuns la 4.500 de lire sterline după taxele judiciare, pentru a fi rambursate.
Compania aeriană nu a răspuns și împotriva lor s-a pronunțat o judecată implicită. De asemenea, compania aeriană a „ignorat” și hotărârea după ce domnul Quirk a dus cazul la tribunalul județean, așa că executorii judecătorești au fost apoi trimiși la biroul Wizz Air de pe aeroportul Luton.
Astfel, compania aeriană trebuia fie să predea banii, fie costul echivalent în mărfuri, de exemplu sub formă de scaune, mese sau computere. Wizz Air a ajuns totuși să-i plătească domnul Quirk banii.
Expertul în proprietate a spus că a costat aproximativ 180 de lire sterline pentru a-și duce cazul în instanță și 60 de lire sterline pentru a-i trimite pe executorii judecătorești la aeroport.
Domnul Quirk a mai spus: „Dacă mi-ar fi trimis un răspuns de așteptare sau două. Dacă ar fi comunicat cu mine în perioada iulie-decembrie și ar fi spus: „Cunoaștem cererea dvs., o vom soluționa, vă rugăm să ne acordați 90 de zile.” Aș fi acceptat asta!”
„Pe lângă faptul că m-au rupt, cred că ei au crezut că voi renunța. Aceste companii fac procesul atât de dificil, atât de obstructiv încât majoritatea oamenilor renunță. Trebuie să te lupți pentru drepturile tale în calitate de consumator.”, a mai spus bărbatul.
Un purtător de cuvânt al Wizz Air a declarat că, din cauza nivelurilor fără precedent de perturbări în Europa și Regatul Unit în vara anului 2022, „am fost departe de propriile noastre aspirații”.
Ei au adăugat: „Când lucrurile au mers prost, nu am reacționat suficient de repede pentru a gestiona volumul mare de reclamații ale clienților care au rezultat din această întrerupere. Ne pare rău pentru acest lucru și ne străduim să ne asigurăm că experiența clienților noștri cu Wizz este mai bună anul acesta.”
Compania aeriană a dat asigurări că, din decembrie, a plătit toate hotărârile judecătorești care au fost împotriva companiei și continuă să soluționeze situațiile problematice