Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

#30aniBNM! Mesajul de felicitare al guvernatorului Octavian Armașu adresat lucrătorilor din sistemul bancar

04 Iun. 2021, 09:25
 // Categoria: Economie // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Iun. 2021, 09:25 // Economie //  Tatiana Rusnac

Banca Națională a Moldovei aniversează astăzi 30 de ani de la înființarea instituției. De asemenea, astăzi este prilejuită și Ziua lucrătorului bancar. În context, guvernatorul BNM, Octavian Armașu transmite un mesaj de felicitare. 

În mesajul său, Armașu susține că în cei 30 de ani, sistemul bancar a fost supus multor teste, unor lecții extrem de grele, însă are certitudinea că BNM va continua calea reformelor cu tenacitate și responsabilitate, construind un sistem bancar puternic, transparent și competitiv la nivel global.

„În pofida contextului actual dificil, pe fondul pandemiei și al crizei economice asociate, avem un sistem bancar viabil și stabil, armonizat cu standardele internaționale, cu o arhitectură financiară adecvată, cu servicii și produse bancare calitative”, a spus Armașu.

Guvernatorul BNM spune că cea mai mare provocare a momentului este să apărăm reformele pe care instituția le-a implementat cu abnegație și responsabilitate în ultimii ani, astfel încât cetățenii să se bucure în continuare de serviciile unui sector bancar transparent și sigur.

Mai jos, vedeți mesajul integral.

În contextul celor 30 de ani, BNM a fost felicitată și de către alți oficiali:

Mesajul de felicitare al primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur

Mesajul de felicitare al primului guvernator al BNM, Leonid Talmaci

Mesajul de felicitare al ex-prim-viceguvernatorului BNM, membru al Consiliului de Supraveghere al BNM, Dumitru Ursu

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.