Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

BNM „îi dă peste nas” din nou lui Dodon, după ce a propus ca și în 2019 să fie extrase active din rezerva de stat

02 Apr. 2021, 14:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
02 Apr. 2021, 14:00 // Economie //  Petru Beregoi

După ce astăzi liderul socialiștilor, Igor Dodon, de la Moscova a îndemnat din nou ca autoritățile să se împrumute de la Banca Națională a Moldovei (BNM), pentru a face față pandemiei și situației economice precare, BNM a venit cu o reacție, unde precizează că este imposibil de făcut acest lucru.

Potrivit BNM, Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului și organelor acestuia. Instituția precizează că, orice împrumut de la BNM ar duce la sărăcirea populației. Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare, iar în prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități.

„Pentru depășirea crizei economice, susținerea agenților economici și a populației în condițiile pandemiei, executivele din mai multe țări recurg la împrumuturi interne sau externe. În Republica  Moldova atragerea resurselor interne de către executiv este prevăzută de lege și Banca Națională, în calitate de agent fiscal al statului, plasează regulat valori mobiliare de stat (VMS) și obligațiuni de stat pe piața primară”, menționează instituția într-un comunicat de presă.

BNM precizează că a asigurat existența unui nivel înalt de lichidități în bănci, anume pentru a crea condiții pentru creditarea businessului și a Ministerului Finanțelor, și, prin urmare, acestea sunt disponibile pentru necesitățile economiei. Astfel, se asigură echilibrul macro-monetar și se creează condiții pentru creditarea economiei. Orice împrumut de la BNM pentru stat ar însemna o emisie suplimentară de monedă, care ar duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și, în consecință la sărăcirea populației, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societății.

„Totodată, este important de menționat, că mijloacele de pe conturile Ministerului Finanțelor obținute sub formă de asistență financiară externă (credite și granturi) sunt incluse în activele oficiale de rezervă. Ministerul Finanțelor utilizează liber aceste mijloace, inclusiv după conversia în moneda națională, pentru cheltuieli bugetare și derularea proiectelor investiționale. De asemenea, vom preciza că activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general”, specifică BNM.

Banca Națională afirmă că, menține rezervele valutare la un nivel adecvat. BNM spune că „menține rezervele internaţionale la un nivel care în viziunea sa este adecvat pentru realizarea politicii monetare şi valutare a statului”. Utilizarea rezervelor valutare în afara scopurilor pentru care sunt menite, pe lângă efectele negative legate de politica monetara, poate să declanșeze alte șocuri, care să amplifice presiunile asupra rezervelor valutare. Această situație nu este deloc binevenită, în special acum, când avem nevoie de rezerve valutare solide, în condițiile crizei globale existente.

Convertirea rezervelor valutare și utilizarea acestora pe plan intern ar duce imediat la creșterea prețurilor, fiindcă pentru aceeași unitate de valută ar fi emise încă o dată unități monetare naționale la cursul de schimb corespunzător. Totodată, ar avea loc și o depreciere cauzată de reducerea credibilității monedei naționale, cu o consecutivă valutizare a economisirilor populației și o ulterioară creștere a prețurilor – inflație.

Amintim că, la sfârșitul anului 2019, pe când era șef al statului, Igor Dodon, a anunțat că ar intenționa să scoată din rezerva de stat peste un miliar de dolari pentru a fi utilizați în investiții ce țin de infrastructură și proiecte sociale. Acest lucru a fost criticat de către experți și ex-miniștri ai Finanțelor, care spun că dacă s-ar întâmpla acest lucru, țara noastră riscă să fie aruncată într-o criză economică.

Atunci, BNM la fel s-a expus împotriva acestei inițiative a lui Dodon, precizând că „scoaterea unor mijloace financiare din rezerva de stat, care sunt controlate de către Banca Națională a Moldovei (BNM) contravine legislației în vigoare, dar dacă totuși acest lucru s-ar întâmpla ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe piața națională”.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 14:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 14:37 // În Lume //  Realitatea.md

În centrul Moscovei, Rusia, are loc o acțiune de protest organizată de KPRF (Partidul Comunist al Federației Ruse) împotriva rezultatelor alegerilor în Duma de Stat. Înainte de a începe, poliția a înconjurat susținătorii comuniștilor. Unul din participanți s-a legat de copac cu lanțul de la bicicletă pentru a nu putea fi escortat din zonă. Când spiritele s-au calmat, pe fondal a început să cânte o piesă în susținerea lui Vladimir Putin.

Protestul are loc în Piața lui Pușkin din centrul Moscovei și s-a lansat sub sloganul „Pentru alegeri corecte”. A fost organizat de Partidul Comunist din Federația Rusă. Primăria Moscovei a refuzat să ofere autorizație organizatorilor pentru desfășurarea acestuia, de aceea s-a decis ca să aibă loc totul sub paravanul unei întâlniri cu alegătorii.

Câteva sute de oameni s-au adunat la el până la amiaza zilei de sâmbătă, 25 septembrie curent.

Poliția este prezentă la fața locului și prin difuzoare solicită să fie menținută distanța socială. În ajunul protestului, polițiștii ar fi intimidat mai mulți reprezentanți ai partidului și, după cum spun membrii partidului, i-au luat sub asediu.

Mai mult, la un moment dat, prin aceleași difuzoare, au pus să cânte piesa „Дядя Вова, мы с тобой” (traducere din rusă: Nenea Vova, suntem cu tine). Acesta ar fi un gest de susținere adresat președintelui rus, Vladimir Putin.

În același timp, polițiștii au avut intenția să acopere vocile vorbitorilor de la protest.

De la începutul protestului până acum s-ar fi strâns în jur de 1.000 de oameni.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române