Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

Noul Programul PSRM ar corespunde „Memorandumului Primakov”. Un deputat PAS îl sesizează pe ministrul Justiției

02 Apr. 2021, 14:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
02 Apr. 2021, 14:34 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul PAS Oazu Nantoi l-a sesizat astăzi pe ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, pentru a revedea angajamentul PSRM din 30 ianuarie curent, după ședința Congresului al XVI-lea al PSRM, unde se stipulează programul partidului, de a implementa prevederile „Memorandumului Primakov”, care atentează la suveranitatea Republicii Moldova.

„Memorandumul Primakov” prevede următoarele:

 • negarea suveranității Republicii Moldova în limitele frontierelor recunoscute de Constituția Republicii Moldova și comunitatea internațională;
 • lichidarea Republicii Moldova în calitate de stat suveran în limitele frontierelor recunoscute de Constituția Republicii Moldova și comunitatea internațională;
 • constituirea, în limitele frontierelor actualei Republici Moldova, recunoscute de comunitatea internațională, a unei confederații contractuale între doi subiecți egali în drepturi – „Republica Moldova” și „Transnistria”;
 • delegarea calității de arbitri în relațiile între acești subiecți, precum și a dreptului de a interveni „pentru normalizarea situației” către Federația Rusă și Ucraina.

„Memorandumul Primakov nu are nimic comun cu scopul anunțat în Programul PSRM de „reîntregire a țării”, ci se referă la o așa-zisă „normalizare a relațiilor” între Republica Moldova și un subiect inexistent din punct de vedere al Constituției Republicii Moldova – „Transnistria”, a declarat Oazu Nantoi într-un briefing de presă.

Prin urmare, deputatul Oazu Nantoi solicită intervenția Ministerului Justiției pentru readucerea programului PSRM în câmpul constituțional al Republicii Moldova, prin eliminarea din conținutul programului prevederilor neconstituționale.

Amintim că, în cadrul acestui Congres, PSRM l-a reales în funcția de președinte pe Igor Dodon, după ce a pierdut alegerile prezidențiale din toamna anului 2020, în fața Maiei Sandu.

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 22:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Sept. 2021, 22:56 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, consideră că intenția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a cere Curții Constituționale să-l lipsească de calitatea de membru al Consiliului Suprem de Securitate, nu este decât o metodă de a evita întrebările incomode parvenite din partea conducerii țării, informează Realitatea.md.

„Adresarea procurorului general la Curtea Constituțională nu este decât nedorința lui de a se prezenta la CSS și de a răspunde la întrebări incomode. Așa cum a fost și cazul ședinței din 10 august, când dlui nu a fost prezent fizic”, a declarat Olesea Stamate în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Amintim, că săptămâna trecută Alezandr Stoianoglo i-a cerut Curții Constituționale să-l lipsească de capacitatea sa de membru al Consiliului Suprem de Securitate, motivând că la ultima ședință din 10 august Procuratura ar fi fost supusă unor ingerințe din partea șefei statului în activitatea sa de anchetare penală. Însă, judecătorii de la Curtea Constituțională au respins cererea procurorului general, menționând că funcția de membru al CSS este inclusă din 2016 pentru procurorul general, iar în privința ingerinței în activitatea procurorilor, Curtea nu este competentă să ia decizii.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române