Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Statutul Misiunii de Parteneriat a UE în Moldova (EUPM Moldova) a fost semnat vineri, 29 septembrie 2023, la Chișinău, de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Politice și Politica de Securitate, Josep Borrell, și de Ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, în prezența Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Șeful Misiunii EUPM, Cosmin Dinescu, a fost prezent.
Semnarea Acordului privind Statutul Misiunii (SOMA) stabilește oficial statutul legal al EUPM în Republica Moldova, în conformitate cu Convenția de la Viena pentru relații diplomatice din 18 aprilie 1961.
Acesta este un pas important către abilitarea Misiunii de a-și implementa deplin mandatul de sprijin pentru creșterea rezilienței sectorului de securitate al țării, în cooperare cu autoritățile din Republica Moldova.
Unic în mandatul său printre misiunile sub egida Politicii Comune de Securitate și Apărare a UE, EUPM Moldova se concentrează pe creșterea rezilienței sectorului de securitate al Republicii Moldova în lupta cu amenințărilor hibride. În acest domeniu de expertiză, Misiunea joacă și un rol activ în coordonarea eforturilor partenerilor internaționali prezenți în țară.
EUPM Moldova este un partener pentru securitatea Republicii Moldova în drumul acesteia spre aderarea la UE.
Informații de context
În conformitate cu Compasul Strategic al UE, care stabilește liniile directoare ale acțiunii UE în domeniul securității și apărării, și recent adoptatul Compact Civil al UE în domeniul Politicii Comune de Securitate și Apărare (aprobat în mai 2023), UE acționează pentru a deveni un furnizor de securitate mai puternic și mai capabil, cu scopul de a-și putea proteja mai bine cetățenii și de a contribui la pacea și securitatea internaționale.
În Concluziile sale din 24 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i ofere, împreună cu Ucraina, statutul de țară candidată.
În cadrul Concluziilor din 15 decembrie 2022, Consiliul European a afirmat că UE va continua să ofere tot sprijinul relevant pentru Republica Moldova în contextul în care aceasta se confruntă cu impactul multivalent al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
În cadrul unei scrisori către Înaltul Reprezentant al UE din 28 ianuarie 2023, Primul Ministru al Republicii Moldova a invitat UE să lanseze o misiune civilă în această țară. Misiunea a fost creată prin decizie a Consiliului din 24 aprilie 2023.
“Fiind una dintre țările cel mai mult afectate de efectele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, am fost martori la din ce în ce mai multe și repetate încercări ale Rusiei de a destabiliza Moldova prin acțiuni hibride. Astăzi creștem sprijinul UE pentru Moldova pentru a îi proteja securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea. Lansarea acestei misiuni noi reprezintă un alt semnal politic important al sprijinului UE în actualele circumstanțe dificile”, a arătat Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, în aprilie 2023.
Misiunea a fost creată într-un timp record, beneficiind de sprijinul total al statelor membre UE și al instituțiilor UE. 12 state membre contribuie cu experți permanenți în domeniul rezilienței la amenințări hibride, securitate cibernetică și combaterea Manipulării și Interferenței Informaționale Străine (FIMI). Multe altele s-au angajat să trimită experți temporari și să sprijine programe de pregătire, schimb de experiență și bune practici cu experții din Republica Moldova.
EUPM Moldova oferă consiliere la nivel strategic și sprijin operațional pentru a întări sectorul de securitate internă al țării. Principalele linii de acțiune sunt:
- Contribuie la întărirea capacităților de management al crizelor ale sectorului de securitate al Republicii Moldova
- Sprijină creșterea rezilienței la amenințările hibride, în special securitatea cibernetică și combaterea manipulării și interferenței informaționale străine
- Oferă sprijin operațional focusat autorităților Republicii Moldova prin intermediul unei celule de proiecte.
EUPM Moldova are un mandat inițial de 2 ani. Stefano Tomat, Director General al CPCC SEAE (Civilian Planning and Conduct Capability), este Comandantul Operațiunii Civile. Șeful Misiunii este Cosmin Dinescu, diplomat roman de carieră cu peste 20 de ani de experiență în afaceri internaționale.
În implementarea mandatului său, Misiunea oferă sprijin în dezvoltarea de strategii și politici, în identificarea necesităților de construcție a capacităților de avertizare timpurie, detectare și atribuire a amenințărilor și a răspunsurilor adecvate la acestea.
Misiunea oferă deja suport, sub forma consilierii strategice, către Ministerul Afacerilor Interne privind managementul crizelor, către Serviciul de Informații și Securitate pentru întărirea capacităților analitice ale acestuia și sprijin pentru operaționalizarea Centrului de Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării. EUPM Moldova a fost co-organizator al celei de-a 7-a ediții a EU Security Hub Moldova, prima care s-a concentrat pe Combaterea Amenințărilor Hibride.