În perioada 27 iunie – 1 iulie 2022, A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE a adunat peste 170 de participanți (cadre didactice, bibliotecari, formatori din organizațiile de tineret, etc.) la sesiunea de formare cu genericul „Dezvoltarea competențelor de educare pentru deprinderi de viață sănătoasă la tineri, în special din categoria NEET”. Evenimentul menționat a fost desfășurat în cadrul proiectului „Serviciul inclusiv: EduCare pentru deprinderi de viață” realizat cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia.
Sesiunea de formare și-a propus crearea unei platforme de discuții dintre cei care au nevoie de ajutor și cei care dispun de resursele necesare să ajute în contextul prevenirii și combaterii fenomenului NEET în rândul tinerilor din Republica Moldova.
Această inițiativă a acoperit subiecte relevante în domeniul educării deprinderilor de viață la tineri bazate pe recomandările organizațiilor internaționale precum și cadrul legal: particularitățile de dezvoltare ale adolescentului, cunoașterea de sine, sănătatea mintală și combaterea stresului, beneficiile alimentației echilibrate și practicării zilnice a activității fizice, igiena și importanța ei pentru sănătate, prevenirea și controlul bolilor cu transmitere sexuală, maternitatea în siguranță, importanța familiei în viața tinerilor, aspecte juridice legate de violența domestică și neglijarea parentală, combaterea traficului de ființe umane, siguranța online, beneficiile practicării voluntariatului, ghidarea în carieră și aspecte juridice ce țin de angajarea în câmpul muncii.

Totodată, în cadrul sesiunii de formare au fost prezentate materialele instructiv-metodologice elaborate de către echipa PRINCIPII SĂNĂTOASE, care vor ajuta la transformarea tinerilor din „indiferenți” în persoane interesate de problemele legate de propria viață și stare de sănătate, educație și angajare prin implementarea unei formule moderne de formare bazate pe abordarea experiențială (probleme de situație, studii de caz, jocuri intercative, etc.): „Ghidul tânărului NEET”, jocul de societate „EduCare pentru deprinderi de viață” și 10 materiale digitale educaționale. Formatul discuțiilor a permis realizarea unui dialog multisectorial și multidimensional, facilitând conexiunea reprezentanților instituțiilor de învățămînt, bibliotecilor, organizațiilor de tineret.
„Sesiunea de formare cu genericul „Dezvoltarea competențelor de educare pentru deprinderi de viață sănătoasă la tineri, în special din categoria NEET” reprezintă un pas important pentru schimbări durabile de comportament în rândul tinerilor, în special din categoria NEET la nivel national. Evenimentul a dat rezultate atât în ceea ce privește numărul de beneficiari interesați în educarea deprinderilor de viață la tineri, cât și în calitatea informațiilor oferite de către specialiștii formatori din variate domenii de interes printre care: sănătate, psihologie, asistența socială, juridică, educație, etc. În acest spirit, participanții s-au angajat să dea curs unor formări interactive care vor contribui la dezvoltarea unui simț al responsabilității individuale și comunitare în rândul tinerilor, în special din categoria NEET, în raport cu progresul socio-economic al țării. Echipa PRINCIPII SĂNĂTOASE aduce sincere mulțumiri Speakerilor formatori și tuturor participanților pentru implicare activă în prevenirea și combaterea fenomenului NEET în rândul tinerilor”, a declarat Olga Cernelev, coordonatoarea proiectului.
Proiectul „Serviciul inclusiv: EduCare pentru deprinderi de viață” este realizat de A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia. Opiniile, recomandările și concluziile exprimate aparțin CDEC și nu reflectă neapărat pe cele ale finanțatorului și/sau partenerilor. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui video este autorizată cu condiția indicării clare și exacte a sursei.
Echipa PRINCIPII SĂNĂTOASE a lansat canalul media „EduCare pentru deprinderi de viață”, unde sunt puse la dispoziția tinerilor, cadrelor didactice, formatorilor din organizațiile de tineret, reprezentanților bibliotecilor, etc. o serie de materiale video informativ-educative care tălmăcesc soluții practice și sfaturi utile legate de deprinderile de viață (cunoașterea de sine, sănătate, ghidarea în carieră și angajarea în câmpul muncii, etc.) în sprijinul tinerilor, în special din categoria NEET.
Scopul canalului media este să dezvolte o formulă modernă de educație, ușor diseminabilă care să contribuie la formarea unui simț al responsabilității individuale privind propria viață și stare de sănătate în rândul tinerilor, în special din categoria NEET.
La realizarea materialelor video au participat tineri dornici să contribuie la prevenirea și combaterea fenomenului NEET la nivel național, care s-au implicat activ în transpunerea importanței și a necesității de adoptare a deprinderilor de viață sănătoasă precum și comunicării mesajului principal al fiecărui subiect, punând accent pe integrarea în viața de zi cu zi a unor schimbări durabile de comportament.
Materialele video au fost realizate în limba română cu subtitrare în limba rusă și sunt accesibile pentru toți utilizatorii de Internet. Ele pot fi vizualizate AICI.