Curs valutar
 • EUR
  20.7481
  0.4241%
 • USD
  17.6799
  0.2421%
 • RUB
  0.2412
  0.4146%
 • RON
  4.1922
  0.4103%
 • UAH
  0.6623
  0.302%

PSRM își pierde membrii. Mai mulți consilieri locali au refuzat mandatul. CEC le-a atribuit altor partide

09 Feb. 2021, 16:56
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Cosoi
09 Feb. 2021, 16:56 // Alegeri //  Petru Cosoi

Membrii Partidul Socialiștilor din cadrul două consilii locale au refuzat să devină consilieri pe lista formațiunii PSRM, astfel, mandatele acestora au fost atribuite altor partide politice conform șirului descrescător. Decizia a fost luată astăzi de către Comisia Electorală Centrală (CEC), în cadrul ședinței.

Pe ordinea de zi a ședinței CEC au figurat mai mult de 20 de subiecte ce țin de atribuiri de mandate consilierilor. În primul caz, consilierul PSRM din satul Albota de Sus, raionul Taraclia, Elmira Cervencova, a depus cerere de demisie, iar următorii doi candidați supleanți de pe lista Partidului Socialiștilor au depus declarații de refuz.

Astfel, conform legislației, CEC a recurs la restabilirea șirului descrescător, iar candidatul cu cea mai mare valoare numerică a devenit Blocul Electoral ACUM (PLatforma DA și PAS), fiindu-i atribuit mandatul candidatei Claudia Constantinova.

 

Cel de-al doilea caz este similar. În comuna Todirești, consilierul PSRM, Mihai Mostovei, a demisionat, iar alți doi supleanți la fel au refuzat să le fie atribuit mandatul. Membrii CEC au aplicat același principiu ca și în primul caz, iar mandatul i-a revenit candidatei Partidului Democrat, Ina Gherbovițan.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 13:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
22 Sept. 2021, 13:28 // În Lume //  Realitatea.md

Umeno Sumiyama şi Koume Kodama, două japoneze în vârstă de 107 ani și 300 de zile, au intrat în Cartea Recordurilor, după ce au fost recunoscute oficial drept cei vârstnici gemeni din lume. Anteriorul record fusese stabilit tot de două surori japoneze, Kin Narita şi Gin Kanie, care aveau 107 ani şi 175 de zile.

Cele două surori au fost recunoscute ca fiind deținătoarele titlului mondial la 1 septembrie, însă anunțul a fost făcut luni de către Guinness World Records, cu ocazia sărbătorii naționale din Japonia – Respect for the Aged Day.

Sumiyama şi Kodama s-au născut pe 5 noiembrie 1913, pe insula Shodoshima, din vestul Japoniei, într-o familie cu 13 membri. Cele două au fost separate în copilărie și s-au întâlnit destul de rar până când au împlinit 70 de ani.

În prezent, surorile locuiesc în azile diferite. Familia lor a transmis că cele două sunt sociabile și deseori glumesc despre vârsta înaintată pe care o au.

Anteriorul record mondial pentru cei mai în vârstă gemeni a fost stabilit de Kin şi Gin, născute în 1893, care au murit în anul 2000. Ele au devenit cunoscute la nivel mondial după numeroase apariţii televizate.

În Japonia, speranța de viață este cea mai mare din lume, iar persoanele în vârstă sunt respectate de societate. Cea mai în vârstă persoană în viață înregistrată, potrivit Guinness, este japoneza Kane Tanaka, în vârstă de 118 ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române