Astăzi, este o zi istorică pentru Republica Moldova, se împlinesc 14 ani de la protestele din aprilie 2009, cunoscute și ca ”revoluția Twitter”, în urma cărora a căzut regimul comunist.
Toți vorbesc despre 7 aprilie, dar evenimentele au început cu o zi înainte, în dimineața zilei de 6 aprilie, atunci când mai mulți tineri au declarat zi de doliu național. Motivul acestor acțiuni erau rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, conform rezultatelor anunțate de CEC, în noul Parlament al Republicii Moldova au acces patru partide politice: PCRM a obținut 49,48% din sufragii, urmat de PL cu 13,13% din numărul total de voturi, PLDM – cu 12,43%, iar AMN – cu un rezultat de 9,77%.
În PMAN au ieșit la protest câteva mii de persoane, invocând fraude electorale şi cerând alegeri repetate. Mesajul lansat în spațiul on-line: „Tinerii declară ziua de 7 aprilie – zi de doliu național în Republica Moldova” a adunat mai mulți protestatari tineri în centrul Chișinăului. Participanții la protestul pașnic au afișat pancarte cu următoarele mesaje: „Mai bine mort decât comunist”, „Trezește-te, Patrie drogată”, „Nu fraudării alegerilor”, „Jos clanul comunist”.
Pe 7 aprilie 2009, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă prin care a calificat drept ilegale acțiunile din 6 aprilie și anunță pornirea urmăririi penale pe faptul organizării şi participării active la dezordini în masă.
Acest lucru nu i-a oprit pe tineri, numărul protestatarilor creștea, iar în jurul orei 12.00, mulțimea se îndrepta spre sediul Președinției şi al Parlamentului, unde au continuat să scandeze lozinci anticomuniste.
În numai câteva ore, protestele scapă de sub control, sediile Parlamentului şi ale Președinției au fost incendiate și devastate, iar pe acoperiș au fost arborate drapelele Uniunii Europene şi ale României.