Maia Sandu a îndemnat jurnaliștii să lucreze cot la cot cu autoritățile, pentru a combate dezinformarea. Mesajul a fost transmis de șefa statului la forumul mass-media.
Președinta a vorbit, în context, despre corupția electorală și impactul activității influencerilor. Totodată, șefa statului s-a referit la Indicele Libertății Presei, realizat de Reporters Without Borders, menționând că Moldova se clasează pe locul 31 în top, depășind chiar și unele țări din Uniunea Europeană.
„Democrația este supusă unui atac masiv la nivel global. Presiunile asupra presei nu au fost niciodată mai mari. Încrederea în media tradițională scade, în timp ce platformele digitale și influencerii domină audiențele.
Inteligența artificială și tehnologiile sunt folosite ca să amplifice dezinformarea, iar algoritmii netransparențipermit persoanelor rău intenționate să își promoveze conținuturile false. Veniturile din publicitate sunt în scădere, iar audiențele sunt tot mai fragmentate.
Jurnaliștii sunt nevoiți să echilibreze viteza cu acuratețea, să combată valuri de informații false și să caute mijloace prin care să atragă publicul tânăr și nu doar, într-o lume tot mai digitalizată. Pe fundalul acestor dificultăți fără precedent, presa din Moldova a răspuns cu exemple remarcabile de curaj și profesionalism”, a spus Maia Sandu, mulțumind jurnaliștilor care fac știri, reportaje, emisiuni și investigații bazate pe fapte.
Șefa statului a vorbit despre eforturile autorităților de a sprijini presa liberă, reiterând rolul mass-mediei. Drept exemplu al sprijinului acordat jurnaliștilor, Sandu a menționat legea privind subvenționarea mass-mediei. Oficiala a mai vorbit despre riscurile pe care le prezintă manipulările și investițiile care se fac pentru a denigra Uniunea Europeană în fața moldovenilor.
„Pe viitor, vă rog să continuăm eforturile comune în lupta împotriva dezinformării. Una dintre țintele principale ale atacului dezinformării este proiectul nostru de țară – integrarea europeană. Cei care vor să ne întoarcă din drum dispun de resurse uriașe, investesc resurse uriașe pentru ca să denigreze Uniunea Europeană și pentru ca să sperie cetățenii. Am văzut cât de mare a fost impactul dezinformării în contextul referendumului. Iar noi trebuie să rămânem uniți pentru a proteja adevărul și pentru ca să putem continua acest parcurs, consemnat acum și în Constituția Republicii Moldova.
Fac un apel către redacții: investiți în jurnaliștii specializați în afaceri europene. Mai mult ca oricând, vom avea nevoie de profesioniști bine pregătiți – oameni care să scrie, să analizeze și să explice pe înțelesul tuturor ce înseamnă procesul de negocieri, ce înseamnă procesul de aderare la UE și care sunt beneficiile pentru toți cetățenii.
Să facem eforturi ca fiecare cetățean să înțeleagă ce înseamnă Uniunea Europeană – de la orașe până la cele mai mici sate, în română, în rusă și în alte limbi ale minorităților naționale.
Mă adresez către toți reprezentanții presei, atunci când pregătiți articole și reportaje, să contribuiți la menținerea stabilității, a păcii sociale și a unității noastre, mai ales în condițiile în care intervențiile maligne și ostile urmăresc tot mai mult să ne dezbine și să ne monteze unul împotriva altuia”, a rugat președinta.
Sandu a punctat că jurnaliștii se află în prima linie a luptei pentru democrație și valori fundamentale și a promis să le ofere sprijin în acest proces, mulțumind breslei pentru profesionalism.