În iulie 2024, Parlamentul a aprobat proiectul de lege prin care structurilor responsabile de apărarea ordinii publice li se oferă posibilitatea să solicite blocarea paginilor web care încalcă inviolabilitatea vieții personale, secretul corespondenței și promovează comiterea infracțiunilor. Drept urmare, autoritățile pregătesc instrucțiunile de rigoare, pentru a limita accesul la acest tip de conținut.
Big Brother în acțiune? Site-urile care publică imagini personale și conversații private pot fi blocate
Documentul publicat pe pagina oficială a Cancelariei de Stat se numește „Instrucțiunii privind procedura de sistare a accesului la pagini web care conțin informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor și de eliminare a conținutului respectiv la sursă”. Reglementarea stabilește procedura de sistare a accesului la paginile web care conțin informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor și de eliminare a conținutului respectiv la sursă.
Instrucțiuni pentru blocarea paginilor web by Realitatea.md
Conform anticoruptie.md, experții susțin că noile prevederi pot atenta la libertatea de exprimare și ar putea genera riscuri de cenzură, afectând inclusiv activitatea presei.
„Prin prezenta instrucțiune în realitate se urmărește crearea unei proceduri paralele de control și emiterea actelor restrictive, iar grav este că proiectul de instrucțiune nu conține garanții adecvate cu un nivel de detaliere corespunzător, pentru un proces echitabil, or, reglementarea aridă și generală, va genera în mod cert riscuri de cenzură – fapte interzise de art. 34 alin. (5) din Constituția Republicii Moldova și art. 5 din Legea nr. 64/2010 cu privire la libertatea de exprimare. Proiectul actului normativ necesită a fi supus consultărilor publice extinse cu furnizorii de servicii internet, hosting, mass-media, organizații neguvernamentale, pentru a reglementa în mod corespunzător și a exclude eventualele lacune și loc de abuzuri”, a relatat jurnaliștilor expertul Sergiu Bozianu.
Amintim că, recent, parlamentarii au amânat consultările pe marginea unor proiecte de modificare a Codului Contravențional, referitoarea la pedepsirea dezinformărilor în mediul online. Discuțiile erau programate pentru vineri, însă după mai multe critici dure din partea societății civile, jurnaliștilor și opoziției, deputații au renunțat la desfășurarea lor.
Dezinformarea online: Proiectul deputaţilor PAS, criticat dur de societatea civilă. Consultările – amânate