Judecătoarea Olesea Țurcan din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, ar fi cea în privința căreia în dimineața de marți, 16 noiembrie curent, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat acordul de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru demararea acțiunilor de urmărire penală. Membrii CSM însă au redirecționat sesizarea către Inspecția Judiciară pentru emiterea unei note informative, urmând să se expună pe subiect la următoarea ședință.
Nu este clar în baza la ce procurorii vor să demareze acțiunile de urmărire penală, cum ar fi percheziții, reținerea și arestarea. Colegii de la ZdG.md scriu că Olesea Țurcan a ajuns în atenția presei, după ce anul trecut a emis o decizie judecătorească prin care a fost instituită administrarea specială provizorie, compania de audit „Confidential-Audit” SRL fiind desemnată în calitate de organ executiv unipersonal al „Moldasig” SA, respectiv cu înlăturarea organelor de conducere statutare ale societății de asigurări în cauză.
O lună mai târziu, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a dat buzna la ședința Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), unde se discuta subiectul „Moldasig” – facilitarea accesului administratorului special al CNPF în conducerea companiei de asigurări și acordarea specimenelor semnăturilor bancare pentru acesta ca să fie efectuate plățile în cadrul asigurării Cartea Verde. Deși accesul în instituție nu i-a fost permis, el a pășit peste bariera de la intrare, înaintând abuziv. Atunci ar fi solicitat să fie urgentate avizele CNPF cu privire la administratorii Moldasig, chiar dacă, potrivit legii, instituția are la dispoziție 30 de zile pentru a face acest lucru. Nu s-a găsit un compromis.
Deja la începutul anului curent, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan ar fi comis abateri disciplinare în dosarul companiei de asigurări Moldasig. Vara, CNPF anunța că pachetul majoritar de acțiuni al „Moldasig” SA a revenit în gestiunea statului, după ce Curtea de Apel Chișinău a dat câștig de cauză Comisiei împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, potrivit căreia, atribuțiile organelor de conducere și pachetul majoritar (75 la sută) al „Moldasig” SA – gestionate de către stat (în persoana CNPF) – au fost transmise în administrare specială provizorie unor companii private.
Este de menționat că, potrivit datelor din baze deschise, Olesea Țurcan activează în sistemul judecătoresc din 2015. CSM a propus-o preşedintelui Republicii Moldova în funcţia de judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, pe un termen de 5 ani. În luna martie 2021, Olesea Țurcan a fost suspendată pentru perioada aflării în concediu de îngrijire a copilului până la atingerea vârstei de 3 ani, mai exact până la 15 ianuarie 2024, inclusiv.
Amintim că, exact cu o săptămâna înainte, Dumitru Robu a avut aceeași solicitare și împotriva altui judecător. Este vorba despre Tatiana Avasiloaie, la fel, de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. Aceasta este învinuită de îmbogățire ilicită.