Cercetătorii au creat o insulină inovatoare care reacționează în timp real la variațiile nivelului de zahăr din sânge, având potențialul de a modifica tratamentul pentru milioane de persoane cu diabet de tip 1, scrie The Guardian. În prezent, pacienții sunt nevoiți să se administreze insulină sintetică de până la 10 ori pe zi pentru a supraviețui.
Această fluctuație constantă între nivelurile ridicate și scăzute ale zahărului din sânge poate genera diverse probleme de sănătate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, iar eforturile de a menține stabilitatea nivelurilor afectează adesea și sănătatea mintală a pacienților, potrivit sursei citate.
Cercetătorii au descoperit o soluție care, conform experților, se apropie de o posibilă vindecare a diabetului de tip 1, similar cu orice altă terapie medicamentoasă: insulina inteligentă, care rămâne inactivă în organism și se activează doar atunci când este necesară.
Spre deosebire de insulinele convenționale, care reglează nivelul zahărului în sânge la momentul administrării, dar nu pot gestiona fluctuațiile ulterioare, noile insuline sensibile la glucoză (GRI) devin funcționale doar în prezența unui anumit nivel de zahăr, prevenind astfel hiperglicemia. De asemenea, ele revin la starea inactivă odată ce nivelurile scad sub un anumit prag.
Experții estimează că, în viitor, pacienții ar putea avea nevoie să-și administreze insulină doar o dată pe săptămână.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Dr. Tim Heise, vicepreşedinte al grupului ştiinţific consultativ pentru insulinele noi din cadrul Type 1 Diabetes Grand Challenge, a declarat că insulina inteligentă poate anunţa o nouă eră în lupta împotriva diabetului.
„Chiar şi cu insulinele moderne disponibile în prezent, persoanele care trăiesc cu diabet de tip 1 trebuie să depună multe eforturi în gestionarea diabetului lor în fiecare zi pentru a găsi un echilibru bun între un control glicemic acceptabil, pe de o parte, şi evitarea hipoglicemiei, pe de altă parte. Insulinele care răspund la glucoză – aşa-numitele insuline inteligente – sunt considerate Sfântul Graal al insulinei, deoarece s-ar apropia cel mai mult de vindecarea diabetului de tip 1, aşa cum ar putea face orice terapie medicamentoasă”, explică dr. Heise, transmite libertatea.ro.
Aproape 3 milioane de lire sterline au fost acordate pentru şase proiecte de cercetare care au dezvoltat diferite tipuri de insuline inteligente. Acestea includ echipe de la Universitatea Stanford din SUA, Universitatea Monash din Australia şi Universitatea Zhejiang din China.
Scopul este de a accelera dezvoltarea şi de a lansa teste cât mai curând posibil. Patru dintre proiecte se concentrează exclusiv pe testarea GRI-urilor.