Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

A fost descoperit un tratament nou anti-COVID care ar salva vieți! Însă este scump

17 Iun. 2021, 08:03
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
17 Iun. 2021, 08:03 // În Lume //  Realitatea.md

La exact un an de la descoperirea că un medicament steroid ieftin a prevenit multe decese legate de Covid, cercetătorii spun că au găsit un alt tratament care salvează vieți. Este scump și constă într-o puternică perfuzie intravenoasă cu anticorpi pentru neutralizarea virusului, iar rezultatele testelor sugerează că ar putea ajuta decisiv unul din trei pacienți cu forme severe de Covid.

Potrivit BBC cu referire la experți, tratamentul ar salva șase vieți la fiecare 100 de pacienți tratați.

Tratament inovator

Însă acest tratament poate fi administrat persoanelor care nu au anticorpi proprii pentru a combate virusul. Tratamentul costă între 1.000 și 2.000 de lire sterline.

Kimberley Featherstone, de 37 de ani, care a primit tratamentul în timpul procesului de testare, a declarat: „Mă simt foarte norocoasă că am putut primi acest tratament inovator. Sunt fericită că participând la studiu am jucat un rol în a afla că acest tratament are succes”.

Tratamentul cu anticorpi monoclonali, realizat de Regenoron, oprește infectarea celulelor cu acest virus și reproducerea lui.

În urma studiului, care a inclus aproape 10.000 de pacienți dintr-un spital britanic, s-a constatat că a redus semnificativ:

 • riscul de deces
 • durata spitalizării la o medie de patru zile
 • probabilitatea de a avea nevoie de un ventilator

Sir Martin Landray, cercetător principal, a spus: „Administrând pacienților această combinație de doi anticorpi printr-o perfuzie intravenoasă, de fapt, le reducem riscurile de a muri cu o cincime”.

Mare incertitudine

Tratamentul a fost administrat în completarea medicamentului antiinflamator steroid cu dexametazona, care în sine reduce riscul de deces cu până la o treime pentru pacienții în stare gravă.

Sir Peter Horby, celălalt cercetător principal, a spus că a existat o mare incertitudine legată de terapiile cu anticorpi, dacă au fost abordarea corectă, pentru că alte studii nu au descoperit că ar avea vreun beneficiu.

Utilizarea plasmei sanguine de la pacienții recuperați – care conține anticorpi ce ar trebui să recunoască și să lupte împotriva virusului – nu s-a dovedit eficientă ca terapie anti-Covid, spre exemplu.

Dar tratamentul cu anticorpi utilizat în procesul de recuperare conține doze mari din doi anticorpi specifici, realizați în laborator. Peter Horby a declarat: „Este minunat să aflăm că există un răspuns în cazurile cele mai grave”.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 13:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 13:32 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Caz șocant în nordul țării. Trei bărbați, dintre care un minor și un cetățean străin, au fost reținuți de oamenii legii, fiind suspectați de tâlhărie.

Într-un comunicat de presă emis de IGP se precizează că ieri, 22 septembrie, în jurul orei 05.00 dimineața, polițiștii din Briceni au fost sesizați de o femeie, care, a comunicat că în domiciliul fratelui ei, locuitor al or. Briceni, au pătruns persoane necunoscute unde l-au maltratat, apoi i-au sustras bani.

„La fața locului polițiștii au stabilit că, trei persoane necunoscute, deghizate cu măști pe față și căciuli pe cap, cu o armă de vânătoare, prin forțarea ușii de la intrare, au pătruns în casă, l-au maltratat pe proprietar, un bărbat de 37 de ani, l-au legat, apoi au sustras 15 000 de lei și au plecat într-o direcție necunoscută. Ca urmare a acțiunilor prompte ale ofițerilor  Direcției „Nord” a Inspectoratului Național de Investigații, polițiștilor din Briceni și Edineț, la scurt timp după comiterea infracțiunii, au fost reținuți trei suspecți”, anunță IGP.

Aceștia s-au dovedit a fi un tânăr de 28 de ani, anterior judecat pe diferite infracțiuni, un minor de 17 ani, ambii din satul Trebisăuți r. Briceni și un cetățean de origine georgiană de 44 de ani, anterior condamnat pentru comiterea mai multor infracțiuni în țara sa, cu statut in lumea criminală a spațiului CSI, aflat pe teritoriul Republicii Moldova de șapte zile. 

„De asemenea, polițiștii au depistat careva haine, care s-au stabilit că ar aparține la unul dintre suspecți și a fost îmbrăcat în timp ce ar fi comis infracțiunea, o armă de foc de model neidentificat, calibrul 12, folosită la comiterea infracțiunii. În acest caz, poliţia a iniţiat o cauză penală în baza art. 188 al. 2 Cod Penal al RM,  iar persoanele suspecte au fost reținute pentru 72 de ore. La moment se întreprind acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigație în vederea întăririi bazei probatorii, precum și pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.”, se mai arată în comunicat.

Potrivit legislaţiei, persoanele culpabile de comiterea infracțiunii „Tâlhăria”, riscă privațiune de libertate de la 6 la 15 ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române