Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

Avem vaccin, nu avem și interes față de vaccinare. Autoritățile anunță despre un mare grad de reticență

16 Iun. 2021, 09:46
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
16 Iun. 2021, 09:46 // Actualitate //  Petru Cosoi

Autoritățile se arată îngrijorare de ritmul de vaccinare anti-COVID-19 înregistrat în ultima perioadă. Tatiana Zatîc, ministra interimară a Sănătății, spune că deși dispunem de mult mai multe doze de vaccin în comparație cu începutul campaniei de imunizare, interesul populației față de vaccinare scade. Zilnic, numărul persoanelor cărora le este administrat rapelul este mult mai mare față de numărul persoanelor cărora li se administrează prima doză, notează IPN.

„Suntem îngrijorați de ritmul de vaccinare care se înregistrează în țară. Pe zi înregistrăm câte 14 mii de vaccinuri administrate pentru a doua doză și doar câte 2 mii pentru prima doză. Asta înseamnă că există, din nou, un grad de reticență din partea populației în a se vaccina. Sistemul poate face față, poate să vaccineze un număr mare de persoane, rămâne doar ca și oamenii să-și dorească acest lucru” a spus Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit datelor oficiale, rata de imunizare în Republica Moldova este de puțin peste 11%. Totuși, specialiștii spun că cifra persoanelor vaccinate este mai mare, luându-se în considerare numărul persoanelor care și-au administrat vaccinul în România sau alte state.

„Este sistemul informațional la punctul de trecere a frontierei, poliția de frontieră înregistrează fiecare cetățean care are un certificat de vaccinare din altă țară. Vorbim despre cifra de 50 de mii de persoane vaccinate peste hotare, asta ar însemna 2% din populația eligibilă vaccinării, imunizată peste hotare. Chiar dacă am adăuga aceste 2% la rata generală per țară, am obține cam 13% din populație vaccinată, iar tabloul nu s-ar schimba radical. Noi încercăm să explicăm populației avantajele vaccinării ca această rată că crească ”, a spus Alexei Ceban, medic ANSP.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în ultimele 7 zile au fost administrate 60 de mii de doze de vaccin, iar în total, de la începutul campaniei de imunizare – peste 500 de mii de doze. Peste 82% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei morbidității în rândul acestora.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate