Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Moldovenii nu mai iau calea pribegiei. În ultimul an a scăzut numărul celora care părăsesc Moldova

16 Iun. 2021, 09:34
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
16 Iun. 2021, 09:34 // Societate //  Petru Beregoi

Moldovenii nu mai sunt atât de aventurați pentru a părăsi Republica Moldova în căutarea unui trai de viață mai bun. Un sondaj arată că, anul acesta, numărul celora care ar intenționa să emigreze în altă țară este în scădere cu 3% față de anul trecut și cu 5 la sută, comparativ cu anul 2018.

Potrivit sondajului, dintre cei care vor să plece cel mai des din Moldova sunt oamenii de la sate, în special bărbații.

În acest an, 15,2% dintre cetățenii Republicii Moldova, cu vârsta de peste 18 ani, spun că intenționează în următoarele luni să plece peste hotare, ceea ce reprezintă o scădere cu aproape 3% față de 2020 și cu 5% față de anul 2018.

„15,2% înseamnă în jur de 30-35 de mii de persoane, care în acest an cel mai probabil vor părăsi teritoriul Republicii Moldova”, a explicat economistul și expertul în politici economice al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță”.

Ioniță afirmă că, la baza acestei mici scăderi ar sta câțiva factori: deja nu mai are cine pleca,  cetățenii Republicii Moldova, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate speră că viața lor se va schimba și poate nu ar merita să plece peste hotare și faptul că, calitatea vieții în Republica Moldova s-a îmbunătățit și unii consideră că există oportunități de a munci aici acasă.

Totodată, în cadrul șondajului, cei care în ultimii trei ani au fost peste hotare, iar în prezent sunt în Republica Moldova au fost întrebați dacă mai vor să plece peste hotare în viitorul apropiat. 13,7% dintre respondenți au răspuns că da. Aproape dublu față de anul trecut, când 7,6% aveau această intenție.

Categoria de cetățeni care intenționează cel mai mult să emigreze

Sondajul mai arată că, tinerii de 18-29 de ani sunt cei care vor să plece cel mai mult peste hotare – 28 %, cu aproape 1% mai mult decât un an în urmă, însă cu circa 2% mai puțini decât în 2018. Apoi urmează cei de vârsta 30-44 de ani – 18,1%.

„În privința tinerilor situația cum a fost una extrem de tristă, așa și a rămas – extrem de tristă. Practic fiecare al treilea tânăr spune că vrea să plece peste hotare și decizia lui timp de cinci ani nu s-a schimbat. Tinerii, cum spuneai acum cinci ani că vor să plece, exact așa spun și acum. Este cel mai stabil grup care nici de cum nu vede soluția existenței aici în Republica Moldova”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

O diferență destul de puternică legată de intenția de a pleca peste hotare în funcție de sexul respondentului o demonstrează chestionarul efectuat de IDIS „Viitorul”. Dacă în rândul femeilor se atestă 12%, care au spus că ar dori să plece în viitorul apropiat, atunci în cazul bărbaților această cifră este de aproape 19%.

La fel există o diferență între dorința de a pleca peste hotare în dependență de traiul respondentului. 13,2% din populația de la orașe este expusă dorinței de a părăsi Republica Moldova și 17% – a celor care trăiesc la sate.

„Migrația de bază, care are loc în Republica Moldova, are loc din contul celor care trăiesc la sate. Ca rezultat, avem o depopulare puternică a zonelor rurale”, a mai spus expertul în politici economice.

Potrivit economistului, două elemente importante ale migrației își lasă amprenta asupra Republicii Moldova. În primul rând este vorba de banii pe care îi trimit cei din diasporă acasă. În acest an, volumul remitențelor cel mai probabil va fi cel mai mare din istoria Republicii Moldova. În primele patru luni ale anului, volumul remitențelor a fost un record absolut pentru Moldova – 513 milioane de dolari, mult peste media pentru primele patru luni ale anului. Cu 30 de milioane de mai mult comparativ cu recordul anual din 2008.

Votul diasporei – mai evidențiat în alegerile parlamentare din acest an

Veaceslav Ioniță a opinat că în acest an, la alegerile parlamentare anticipate, moldovenii de peste hotare vor avea cea mai puternică voce din istoria Republicii Moldova. Dacă la alegerile precedente aceștia votau și decideau 3-4 mandate, în acest an vor avea un impact de cel puțin 10-11 mandate.

„Cei din diasporă au o tendință de activism civic din ce în ce mai mare. Dacă în 2015, doar 6% din cei aflați peste hotare au mers la vot, în 2020 am avut aproape 32% dintre cetățenii noștri aflați peste hotare care și-a exprimat interesul de vot”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Precizăm că, sondajul de opinie a fost efectuat de către CBS-AXA, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDS) „Viitorul”, și prezentat recent de către expertul în politici economice al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță”, în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

 

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 14:12
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
28 Iul. 2021, 14:12 // Economie //  Realitatea.md

Concernul rus „Gazprom” și compania fiică a acestuia – „Moldovagaz” pregătesc un nou contract de furnizare a gazelor naturale către Moldova. Potrivit agenției Infotag, despre aceasta a anunțat președintele consiliului de administrație al companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban. În ajun, la postul de televiziune „NST” din Găgăuzia, el a spus că „noul contract prevede corecția prețurilor gazelor naturale pentru Moldova în direcția majorării acestora”.

„Aceasta este situația de pe piață în 2021. A fost un declin, acum există o creștere semnificativă. Prețurile de pe bursă nu depind de ciclul politic care are loc în Moldova”, a adăugat Ceban.

El a categoric a refuzat să numească prețurile cel puțin estimative la gazele care urmează a fi furnizate Moldovei. Până în prezent, aprovizionarea cu gaze naturale a republicii se efectuează pe baza unui act adițional, încheiat la 30 decembrie 2020, la acordul din 29 decembrie 2006. Acest document expiră în data de 30 septembrie 2021.

În 2019, prețul mediu anual al gazelor naturale a fost de 233 pentru 1.000 de metri cubi de gaz. În 2020, acesta a scăzut până la 148,8.

În 2020, Moldova (fără Transnistria) a cumpărat 1,127 mlrd. de metri cubi (+6,6%) de gaze naturale. În același timp, în termeni valorici, volumul achizițiilor a scăzut cu 31,7% – până la 2,934 mlrd. lei ($1167,50 mil.).

La sfârșitul anului 2020, întreprinderea mixtă moldo-rusă „Moldovagaz” a suferit pierderi în valoare de 676,8 mil. de lei. ($37,8 mil.).

SA „Moldovagaz” a fost înființată în 1999. „Gazprom” deține 50% din acțiuni, Agenția pentru Proprietatea Publică a Moldovei – 35,33%, Comitetul pentru Administrarea Proprietății din Transnistria – 13,44%, persoane fizice și juridice – 1,23%. Partea transnistreană și-a transferat acțiunile în companie către conducerea „Gazprom”.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid