Curs valutar
 • EUR
  20.1110
  -0.7752%
 • USD
  19.3737
  0.1285%
 • RUB
  0.3173
  -0.2836%
 • RON
  4.0891
  -0.6456%
 • UAH
  0.5246
  0.1334%

A fost lansat proiect Uniunii Europene „Agri-Hub Căușeni”. Va contribui la susținerea producătorilor și agricultorilor

13 Iul. 2022, 16:03
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
13 Iul. 2022, 16:03 // Societate //  Valentina Buză

Uniunea Europeană susține producătorii și agricultorii din raionul Căușeni prin acces la tehnologii și echipament performant de răcire, procesare și ambalare a fructelor și legumelor. Așadar, marți, 12 iulie, a fost lansat proiectul „Agri-Hub Căușeni: infrastructură comunitară de răcire și procesare a fructelor și legumelor” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către Primăria orașului Căușeni.

Grantul oferit de UE în cadrul proiectului, în valoare de 660.000 euro, constituie un sprijin considerabil pentru creșterea economică a raionului și crearea locurilor de muncă la nivel local și regional prin implementarea abordărilor inovatoare și eficiente în agricultură în beneficiul întreprinderilor mici și mijlocii.

Proiectul prevede construcția sediului unui Agri-Hub, care va utiliza tehnologii moderne de eficiență energetică și va fi gestionat de către Primăria orașului Căușeni prin parteneriat public-privat. Agri-Hub-ul va fi dotat cu instalații de curățare a fructelor și legumelor, echipament de răcire și de prelucrare a fructelor și legumelor. Mai mult, acesta va dispune de propria sa linie de ambalare și localizare a cutiilor cu produse. Utilajul tehnic procurat pentru echiparea Agri-Hub-ului va fi certificat conform standardelor moderne în vigoare.

„Construcția acestui Agri-Hub va permite micilor producători agricoli să-și vândă marfa la justa valoare. Acest proces reprezintă o implicare pragmatică a Primăriei. Totodată, este un exemplu ce poate fi urmat și de alte autorități publice locale din țară în vederea susținerii sectorului agricol” a punctat Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Prin urmare, proiectul va contribui la susținerea producătorilor și agricultorilor locali prin acces la tehnologii și infrastructură modernă de păstrare, răcire, procesare și ambalare a produselor, generând venituri mai mari întreprinderilor mici și mijlocii. De asemenea, prin intermediul proiectului vor fi oferite noi oportunități pentru producătorii din regiune de a accesa piețe mai mari și de a extinde volumul și diversitatea producției. Cu susținerea UE, cetățenii din raionul Căușeni și din regiune vor beneficia de dezvoltare economică, noi locuri de muncă, sporirea nivelului de trai și a calității vieții la nivel de comunitate.

„Uniunea Europeană a oferit acest sprijin de 660.000 de euro în beneficiul producătorilor agricoli din Căușeni pentru a îi susține în accesarea serviciilor calitative de păstrare, procesare și ambalare a produselor locale, conform celor mai înalte standarde. Noul Agri-Hub va oferi acces și la alte piețe de desfacere pentru comercializarea produselor locale din Căușeni. Ulterior, la nivel local și regional vor fi create mai multe locuri de muncă și vor fi generate oportunități economice, care sunt esențiale pentru creșterea nivelului de trai a populației” a declarat Aurica Butnari, Manager de proiect, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În cadrul evenimentului de lansare, publicul a fost informat despre principalele obiective ale noului proiect și despre facilitățile moderne ce care vor beneficia atât producătorii locali, cât și cetățenii din regiune grație faptului că vor avea acces la produse în afara sezonului, acestea fiind păstrate și ambalate într-un mod special, ce va permite consumul cu un termen de valabilitate mai mare. Totodată, echipa proiectului a prezentat o cercetare de piață privind preferințele și cerințele consumatorilor, în special, cele mai solicitate produse pe piața locală, astfel încât noul Agri-Hub care va fi construit, să pună la dispoziția cetățenilor produsele de care aceștia au nevoie cel mai mult. Pe parcursul discuțiilor în panel, au fost puse în discuție instrumente robuste și inovative de creștere a competitivității producătorilor locali și oportunități de finanțare și dezvoltare a micilor producători. Ulterior, publicul a fost invitat să participe la un tur local, unde micii producători agricoli și-au etalat și prezentat produsele agricole locale și regionale.

„Raionul Căușeni are un potențial enorm, atât pentru dezvoltare cât și pentru investiții – locația, clima prielnică pentru dezvoltarea agriculturii, cultură antreprenorială și multe altele. Sunt convins că acest proiect finanțat de Uniunea Europeană va contribui semnificativ la modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii comunitare pentru asociațiile de agricultori, în special micii producători locali și regionali, iar viitorul Agri-Hub pe care îl vom construi va deveni model pentru multe alte orașe din țară. Vom face tot ce putem în cadrul primăriei pentru a contribui la o viață mai bună pentru fermieri și populația de aici din Căușeni”, a menționat Anatolie Donțu, Primarul orașului Căușeni.

Proiectul „Agri-Hub Căușeni: infrastructură comunitară de răcire și procesare a fructelor și legumelor” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către Primăria orașului Căușeni. Scopul proiectului este de a stimula creșterea economică și crearea durabilă a locurilor de muncă în raionul Căușeni, prin sprijinirea creării valorii adăugate și a inovațiilor. Proiectul prevede înființarea unui Agri-Hub: o facilitate complexă de sprijin comun pentru fermierii, producătorii și vânzătorii de pe piață locală din raionul Căușeni. În plus, cu suportul UE, proiectul va contribui la asigurarea accesului producătorilor locali la echipament modern, care va fi achiziționat pentru a reduce semnificativ pierderile de materie primă.

Astfel, producătorii locali vor beneficia de depozite frigorifice și instalații de procesare performante, iar produsele locale, ulterior vor fi ambalate și comercializate pe piețele locale și regionale sub un brand certificat și atractiv, nou înființat, de asemenea cu  suportul Uniunii Europene.

Proiectul face parte din Facilitatea „Primarii pentru Creștere Economică” (2021–2024), faza II, lansată și finanțată de Uniunea Europeană pentru a susține primarii și orașele din țările Parteneriatului Estic (EaP), inclusiv Republica Moldova. Principalele domenii de asistență includ sprijinul oferit primarilor și orașelor pentru a deveni facilitatori activi ai dezvoltării economice, precum și asistență pentru dezvoltarea strategiilor inovatoare și durabile de dezvoltare, crearea locurilor de muncă și elaborarea unor planuri noi de dezvoltare economică locală. Pe lângă investiții, localitățile beneficiază de servicii complementare, cum ar fi oportunități de educație online, colaborarea cu alți donatori, parteneri și potențiali investitori, consolidarea capacităților pentru elaborarea planurilor de dezvoltare economică locală, bazate pe cele mai bune practici europene, participarea la activități regionale de schimb de cunoștințe și informații.

Realitatea Live

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Nu rata oferta Ultra atractivă – procură electrocasnice în rate, fără dobândă și comision, din cel mai mare showroom
Nu rata oferta Ultra atractivă – procură electrocasnice în rate, fără dobândă și comision, din cel mai mare showroom
Moldindconbank l-a surprins printr-un show-surpriză și premii pe deținătorul cardului cu numărul 1 000 000
Moldindconbank l-a surprins printr-un show-surpriză și premii pe deținătorul cardului cu numărul 1 000 000
Black is Back! Cea mai așteptată promoție Black Friday de la Moldcell e aici!
Black is Back! Cea mai așteptată promoție Black Friday de la Moldcell e aici!
Sufrageria perfectă pentru toată familia!
Sufrageria perfectă pentru toată familia!
Cauți un job? Află care sunt 20 cei mai buni angajatori din Republica Moldova
Cauți un job? Află care sunt 20 cei mai buni angajatori din Republica Moldova
Caracteristici Peugeot 3008
Caracteristici Peugeot 3008
Mastercard a premiat Moldindconbank pentru întâietatea pe piața cardurilor din Moldova
Mastercard a premiat Moldindconbank pentru întâietatea pe piața cardurilor din Moldova
Ce este un credit ipotecar și care sunt avantajele lui?
Ce este un credit ipotecar și care sunt avantajele lui?
29 Nov. 2022, 22:15
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
29 Nov. 2022, 22:15 // Life //  Ursu Ana

Suntem în perioada sărbătorilor, în care căutăm cu toții acele „oferte irezistibile” pentru a ne face nouă și a face celor dragi cele mai frumoase cadouri. Iată câteva din ponturile lansate de Google pentru a evita să fii păcălit și să rămâi și cu buzunarele goale.

Exact în această perioadă când reducerile abundă pe toate site-urile, și fraudele online sunt, din păcate, tot mai prezente.

Google a dezvăluit un număr șocant de mesaje înșelătoare care sunt trimise pe serverele sale de e-mail și a oferit sfaturi esențiale despre cum să nu mai devenim următoarele victime ale infractorilor cibernetici. Dacă nu sunteți sigur de un mesaj, nu-l deschideți și, cu siguranță, nu începeți să dați click pe link-uri sau să oferiți detalii personale, pentru că acest lucru vă poate crea serioase probleme, notează express.co.uk, scrie realitatea.net.

Conform Google, pentru a evita fraudele online în perioada sărbătorilor de iarnă din 2022 ai putea să verifici detaliile pe care le primești (are sens ce îți spun ei?) și să iei în considerare că o firmă de renume nu îți va cere informații personale, potrivit HotNews.ro.

Google a prezentat o listă cu 5 tipuri de înșelătorii pe internet la care să fim atenți în iarna lui 2022.

CARD CADOU ȘI PRODUSE GRATUITE

Înșelătorii online – Card cadou și giveaway. Escrocii încearcă să-i păcălească pe oameni să cumpere un card cadou – folosind pretextul unui contact cunoscut – sau le oferă un premiu în schimbul datelor de pe cardul de credit. Poți primi, de exemplu, un e-mail suspect de la un prieten care locuiește în afara țării și îți cere să-i cumperi un card cadou. Cel mai bine ar fi să-l suni pe prietenul respectiv sau să-i timiți un SMS pentru a confirma că este el. Totodată, un giveaway care pare prea frumos pentru a fi adevărat (un telefon scump, o mașină etc) ar putea fi fraudulos.

ACTE DE CARITATE

Înșelătorii online – Acte de caritate. Conform Google, înșelătoriile legate de caritate și tentativele de phishing cresc în perioada sărbătorilor de iarnă. Fie că este vorba de o organizație caritabilă de care nu ai auzit sau de una cu nume familiar, fii atent la oricine îți cere să îi trimiți bani sau să luați legătura pe mail.

TE VIZEAZĂ DIRECT – Direcționarea demografică

Înșelătorii online. Te vizează direct, fiind într-un grup țintă – Direcționarea demografică. Unele din cele mai periculoase înșelătorii sunt cele mai specifice, care te vizează direct. Este vorba despre escrocherii care pot părea personale pentru că au un anumit element al vieții sau identității tale. Spre exemplu e-mailurile frauduloase care vizează anumite grupe de vârsta sau comunicări de la insituții „oficiale”.

REÎNNOIREA ABONAMENTULUI

Înșelătorii online. Reînnoirea abonamentului. Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului, înșelătoriile cu reînnoirea abonamentelor pot crește. Așa că ar trebui, de exemplu, să fii atent la ofertele de servicii antivirus care îți promit o securitate mai bună. Verifică întotdeauna expeditorul mesajului.

SCAM CRYPTO

Înșelătorii online. Scam crypto. În perioada sărbătorilor de iarnă cele mai întâlnite escrocherii sunt cele care vizează portofelele crypto, hackerii încercând să obțină bani de la o victimă printr-o amenințare. Pentru a evita aceste lucruri, trebuie să fii atent la greșelile de scriere sau la adrese de e-mail pe care nu le cunoști.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

 

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Nu rata oferta Ultra atractivă – procură electrocasnice în rate, fără dobândă și comision, din cel mai mare showroom
Nu rata oferta Ultra atractivă – procură electrocasnice în rate, fără dobândă și comision, din cel mai mare showroom
Moldindconbank l-a surprins printr-un show-surpriză și premii pe deținătorul cardului cu numărul 1 000 000
Moldindconbank l-a surprins printr-un show-surpriză și premii pe deținătorul cardului cu numărul 1 000 000
Black is Back! Cea mai așteptată promoție Black Friday de la Moldcell e aici!
Black is Back! Cea mai așteptată promoție Black Friday de la Moldcell e aici!
Sufrageria perfectă pentru toată familia!
Sufrageria perfectă pentru toată familia!
Cauți un job? Află care sunt 20 cei mai buni angajatori din Republica Moldova
Cauți un job? Află care sunt 20 cei mai buni angajatori din Republica Moldova
Caracteristici Peugeot 3008
Caracteristici Peugeot 3008
Mastercard a premiat Moldindconbank pentru întâietatea pe piața cardurilor din Moldova
Mastercard a premiat Moldindconbank pentru întâietatea pe piața cardurilor din Moldova
Ce este un credit ipotecar și care sunt avantajele lui?
Ce este un credit ipotecar și care sunt avantajele lui?
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală