Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

A fost lansat volumul de lucrări semnat de pictorul Igor Vieru. Aureliu Ciocoi: Avem și noi „Da Vincii” noștri

17 Iun. 2021, 12:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
17 Iun. 2021, 12:02 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Cu ocazia marcării a 33 de ani de la moartea pictorului Igor Vieru, a fost lansat volumul de lucrări ale acestuia, intitulat „Album”. În cadrul evenimentului, a participat și prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi. Totodată, a fost inaugurată și o expoziție de 8 portrete ale marilor poeți și scriitori, care fac parte din Colecția de artă plastică a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. 

De menționat că, ediția a apărut la 33 de ani de la moartea omului de artă Igor Vieru și cuprinde o mare parte din lucrările realizate de-a lungul vieții. 

Cu această ocazie, Aureliu Ciocoi, a menționat că paginile volumului de picturi conține istorie, emană mândrie și multe emoții de recunoștință. 

„Această prezentare este dovada faptului că pământul nostru are foarte multe talente care trebuie să fie promovate nu doar în interiorul țării, dar și în afara ei. Cred că este obligația fiecărei misiuni diplomatice a Republicii Moldova care lucrează în străinătate să aibă în biblioteca sa cel puțin câteva exemplare din acest distins album pentru a-l prezenta oamenilor de cultură din alte state. Ca dovadă a faptului că avem și noi „Da Vincii” noștri, oameni de artă care din păcate sunt foarte puțin cunoscuți peste hotare”, a declarat Aureliu Ciocoi, prim-ministrul interimar.

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923 în România, satul Cernoleuca și s-a stins din viață la data de 24 mai 1988. A fost pictor și ilustrator de cărți. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli oferă copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar” din fosta URSS. Tot alături de Grigore Vieru a semnat și volumele „Duminica cuvintelor” și „Mama”. De asemenea, pictorul a ilustrat numeroase cărți pentru copii: „Poveste lui Harap Alb” și „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă; „Poezii”, de Mihai Eminescu; „Guguță, căpitan de corabie” și „Băiețelul din Coliba Albastră” de Spiridon Vangheli. 

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:12
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Sept. 2021, 14:12 // Politica //  Petru Beregoi

Conducătorii mai multor autorități publice aflate sub control parlamentar vor fi sancționați, până la revocare din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor delegate conform legislației sau de exercitare defectuoasă a activității. Deputații au aprobat în lectura finală proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, printre care legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) și legea concurenței.

Proiectul vizează Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Autorii inițiativei legislative sunt un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate.

Potrivit deputaților, acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii autorităților publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorități în fața Legislativului.

Amintim că, la ședința plenară din 9 septembrie curent, Deputații au demis in corpore conducerea CNPF, după ce au identificat mai multe probleme, carențe și inactivități din partea întreprinderii pe anumite subiecte.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române