Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, mai nou, ministru al Justiției a înregistrat astăzi în Parlament un proiect de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii, care vor oferi posibilități de evaluare a procurorului general și răspunderii disciplinare acestuia, în cazul admiterii unor abuzuri în procesul de muncă. Anunțul a fost făcut de Litvinenco de la tribuna Parlamentului.
„Practic la moment, nu este un procedeu de a sancționa procurorul general, dacă acesta lucrează în interesul unui grup de cetățeni, dar nu a întregilor locuitori ai țării, fapt pentru care ne propunem ca să creăm mecanisme, astfel încât să existe posibilitatea de a-l evalua pe procuror”, a spus Litvinenco.
Potrivit lui Litvinenco, ambele mecanisme prevăd posibilitatea demiterii procurorului general din funcție în cazuri bine întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
„Necesitatea acestor modificări vin în rezultatul alegerilor din 11 iulie, de evoluția dosarelor de importanță publică, dar și aspecte discutate la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Modificările propuse nu vor afecta independența și autonomia procuraturii. Aceste modificări conțin suficiente garanții pentru evaluările profesionale. Alte modificări se referă la componența CSP. Prevederile actuale nu-l responsabilizează pe procuror. Proiectul pe care l-am înregistrat vine să restabilească un oarecare echilibru între drepturile și obligațiile procurorului general”, a spus Sergiu Litvinenco.
Precizăm că, după ședința CSS, Maia Sandu a criticat dur activitatea Procuraturii Generale (PG), care printre altele a sfidat demersul Consiliului de a se prezenta toate cele trei instituții la ședință. PG a găsit de cuviință să trimită un singur reprezentant, fapt ce a nemulțumit-o pe Maia Sandu.
Critica adusă de șefa statului se referă la inacțiunile PG asupra „marilor corupți” ai țării.