Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

VIDEO „Procuratura e în vacanță la propriu și la figurat”. Concluziile Maiei Sandu după ședința CSS

10 Aug. 2021, 14:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
10 Aug. 2021, 14:17 // Actualitate //  Petru Beregoi

La ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) s-a discutat despre ce întreprinde Procuratura Generală pentru a preveni eventualele tentative a „corupților mari” care vor încerca să fugă din țară în moment ce sunt cercetați sau urmează să fie demarate proceduri de investigare pe numele lor, în contextul în care o parte din cei vizați au reușit deja să părăsească hotarele țării noastre. Anunțul a fost făcut astăzi de către șefa statului, Maia Sandu, după ședința CSS, precizând că „Procuratura este în vacanță la propriu și la figurat”.

Maia Sandu a declarat că, deși a invitat la CSS toată conducerea celor trei Procuraturi (Procuratura Generală, PCCOCS și Procuratura Anticorupție), la ședință s-a prezentat un singur reprezentant din partea Procuraturii, unul din procurorii generali adjuncți, pentru că „toți ceilalți ar fi în vacanță”.

„Din păcate, Procuratura este în vacanță la propriu și la figurat. Un singur reprezentant s-a prezentat la ședința CSS, deși au fost invitați toți reprezentanții celor trei instituții. Am avut o discuție cu referire la ce acțiuni întreprinde Procuratura pentru a nu admite ca „marii corupți”, lideri ai grupărilor criminale să fugă din țară până a fi condamnați definitiv, așa cum au făcut-o deja unii, cum ar fi Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor și Constantin Botnari în 2019, mai recent Vladimir Andronache, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc. Am întrebat ce face Procuratura pentru a preveni fuga corupților mari din țară, care sunt anchetați, însă nu au interdicție de a părăsi țara. Nu am primit nici un răspuns clar de la reprezentanții Procuraturii”, a anunțat Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, reprezentantul Procuraturii s-a îndreptățit prin faptul că legislația nu le permite asemenea măsuri restrictive în procesul sau faza de investigare, deși, președinta s-a arătat nedumerită față de acest răspuns, întrucât în cazul unor persoane certate cu legea se aplică această măsură, dar în cazul „marilor corupți”, procurorii spun că nu au temei de a aplica asemenea restricții.

Totodată, șefa statului i-a îndemnat ca procurorii să înceapă a aplica asemenea măsurii pentru cei care încă nu au fugit din țară, dar urmează să fie investigați și condamnați pentru acte de corupție, precizând că: Nu am primit asigurări de la Procuratură că aceste persoane nu vor fugi din țară, iar autoritățile statului să le poată opri.

La final, președinta țării a declarat că, membrii CSS au formulat un set de recomandări pentru Procuratura Generală, antrenată în procesul de luptă cu „marii corupți” ai statului.

„Am formulat o serie de recomandări pentru Procuratură printre care evaluarea riscurilor, a procurorilor, care se ocupă de dosarele de rezonanță a corupției mari și evaluarea eficienței a acestora, ca să nu admitem cumva ca cineva din cei care trebuie să aplice legea să o facă selectiv în raport cu cei care au încălcat-o flagrant. O să revenim la acest subiect în termen scurt și sper că PG măcar atunci va avea răspuns plauzibil la întrebările noastre. De asemenea vom demara și modificarea cadrului legal, pentru a eficientiza activitatea Procuraturii”, a conchis Maia Sandu.

Concluzia Maiei Sandu a fost pe cât de scurtă pe atât de explicită referitor la activitatea Procuraturii Generale: Activitatea Procuraturii este anemică.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie