Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

CSS se întrunește mâine în ședință! Pe ordinea de zi – campania electorală și finanțarea partidelor

27 Mai 2021, 10:58
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Mai 2021, 10:58 // Politica //  Tatiana Rusnac

Consiliul Suprem de Securitate urmează să se întrunească într-o nouă ședință mâine, 28 mai. Un anunț în acest sens a fost făcut, pe Facebook, de membrul comisiei, Chiril Moțpan.

Potrivit deputatului, în cadrul ședinței CSS se va analiza riscurile și provocările pe care le implică actuala campanie electorală.

„Primul dintre ele ține de transparența (sau lipsa de transparență) a finanțării partidelor și blocurilor electorale. Au existat precedente referitoare la finanțarea unor partide din surse off-shore, și nici până în prezent nu s-a ajuns la o condamnare în aceste cazuri. Practica finanțării din surse obscure este una curentă pentru partidele politice locale”, scrie Moțpan.

Al doilea subiect de pe ordinea de zi este legat de însăși activitatea secțiilor de votare.

„Sub pretextul absenței banilor în buget, s-a propus ca în activitatea secțiilor de votare să fie implicați voluntari. Este necesar un control strict asupra intențiilor acestor persoane, asupra pregătirii lor și a măsurii în care ele vor corespunde exigențelor. Riscăm să avem, în ziua votării și după, un proces electoral viciat, afectat de lipsa de pregătire a persoanelor implicate în organizarea secțiilor”, a mai adăugat deputatul.

De asemenea, în posatrea sa, Moțpan susține că este necesară accelerarea imunizării și respectarea strictă a măsurilor de protecție, atât în ziua votării, cât și în timpul desfășurării campaniei electorale: menținerea distanței sociale, prezența substanțelor dezinfectante, purtarea obligatorie a măștilor etc.

„În aceeași ordine de idei, riscuri majore sunt create de practica turismului electoral și asigurarea dreptului la vot al cetățenilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. La ultimele alegeri, s-a reușit evitarea unor tensiuni majore. Dar atât presiunea regimului de la Tiraspol, cât și corupția electorală pot face astfel încât votul cetățenilor din regiunea transnistreană să fie acordat nu de bună voie și în baza unei opțiuni personale, ci la indicația anumitor structuri neconstituționale sau în schimbul mitei electorale. Vedem cum s-a activizat în prezent Tiraspolul și cum a formulat cu text deschis o serie de amenințări și reproșuri. Pe măsura avansării campaniei electorale, această situație riscă să se acutizeze. Este necesară fermitate în luarea de poziție în raport cu aceste declarații și un sistem de contra-măsuri la presiunea Tiraspolului”, scrie parlamentarul.

Membrii CSS sunt îngrijorați și de problema surselor obscure de finanțare valabile și în cazul unor portaluri de știri sau canale de Telegram, mai anunță Moțpan.

Deocamdată Președinția nu a venit cu un anunț în acest sens.

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 18:27
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
08 Dec. 2021, 18:27 // Life //  Valentina Buză

Banca Centrală Europeană (BCE) va selecta un nou design pentru bancnotele euro până în 2024. Moneda zonei euro a fost introdusă pentru prima dată în 1999, iar monedele și bancnotele au fost lansate în 2002.

„După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai ușor de înțeles de către europenii de toate vârstele și din toate mediile”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un comunicat. „Acestea reprezintă un simbol tangibil și vizibil al faptului că suntem uniți în Europa, în special în perioade de criză, iar cererea pentru ele este încă foarte mare”, adaugă acesta.

În prezent, bancnotele EURO se bazează pe tema „epocii și stilurilor”, reprezentată de ferestre, uși și poduri, a precizat BCE, citat de euronews.com.

Banca cu sediul la Frankfurt va crea grupuri de discuții pentru a colecta opinii de la persoane din întreaga zonă euro cu privire la posibile teme pentru viitoarele bancnote.

Un grup consultativ format din câte un expert din fiecare țară din zona euro va prezenta apoi o listă scurtă de noi teme. Experții provin din domenii precum istoria, științele naturale și sociale, artele vizuale și tehnologia.

Consiliul guvernatorilor BCE va lua o decizie finală înainte ca noile bancnote să fie emise până în 2024.

„Dorim să dezvoltăm bancnote euro cu care cetățenii europeni să se identifice și pe care să fie mândri să le folosească drept monedă”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, într-un comunicat.

„Procesul de reproiectare a bancnotelor euro se va desfășura în paralel cu investigația noastră privind un euro digital. Ambele proiecte au ca scop îndeplinirea mandatului nostru de a oferi europenilor bani siguri și securizați”.

O purtătoare de cuvânt a declarat pentru Euronews că aceasta este prima reproiectare completă a bancnotelor euro din ultimele două decenii.

„De la lansarea bancnotelor euro, aceasta este prima dată când lansăm procesul de reproiectare a temelor și a designului bancnotelor euro”, a spus ea. „Anterior, cu seria 2 Europa, am reîmprospătat doar designul pentru a acomoda o serie de elemente de siguranță noi și îmbunătățite, care vor facilita, de asemenea, diferențierea între cele două serii existente”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală