Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

CSS se întrunește mâine în ședință! Pe ordinea de zi – campania electorală și finanțarea partidelor

27 Mai 2021, 10:58
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Mai 2021, 10:58 // Politica //  Tatiana Rusnac

Consiliul Suprem de Securitate urmează să se întrunească într-o nouă ședință mâine, 28 mai. Un anunț în acest sens a fost făcut, pe Facebook, de membrul comisiei, Chiril Moțpan.

Potrivit deputatului, în cadrul ședinței CSS se va analiza riscurile și provocările pe care le implică actuala campanie electorală.

„Primul dintre ele ține de transparența (sau lipsa de transparență) a finanțării partidelor și blocurilor electorale. Au existat precedente referitoare la finanțarea unor partide din surse off-shore, și nici până în prezent nu s-a ajuns la o condamnare în aceste cazuri. Practica finanțării din surse obscure este una curentă pentru partidele politice locale”, scrie Moțpan.

Al doilea subiect de pe ordinea de zi este legat de însăși activitatea secțiilor de votare.

„Sub pretextul absenței banilor în buget, s-a propus ca în activitatea secțiilor de votare să fie implicați voluntari. Este necesar un control strict asupra intențiilor acestor persoane, asupra pregătirii lor și a măsurii în care ele vor corespunde exigențelor. Riscăm să avem, în ziua votării și după, un proces electoral viciat, afectat de lipsa de pregătire a persoanelor implicate în organizarea secțiilor”, a mai adăugat deputatul.

De asemenea, în posatrea sa, Moțpan susține că este necesară accelerarea imunizării și respectarea strictă a măsurilor de protecție, atât în ziua votării, cât și în timpul desfășurării campaniei electorale: menținerea distanței sociale, prezența substanțelor dezinfectante, purtarea obligatorie a măștilor etc.

„În aceeași ordine de idei, riscuri majore sunt create de practica turismului electoral și asigurarea dreptului la vot al cetățenilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. La ultimele alegeri, s-a reușit evitarea unor tensiuni majore. Dar atât presiunea regimului de la Tiraspol, cât și corupția electorală pot face astfel încât votul cetățenilor din regiunea transnistreană să fie acordat nu de bună voie și în baza unei opțiuni personale, ci la indicația anumitor structuri neconstituționale sau în schimbul mitei electorale. Vedem cum s-a activizat în prezent Tiraspolul și cum a formulat cu text deschis o serie de amenințări și reproșuri. Pe măsura avansării campaniei electorale, această situație riscă să se acutizeze. Este necesară fermitate în luarea de poziție în raport cu aceste declarații și un sistem de contra-măsuri la presiunea Tiraspolului”, scrie parlamentarul.

Membrii CSS sunt îngrijorați și de problema surselor obscure de finanțare valabile și în cazul unor portaluri de știri sau canale de Telegram, mai anunță Moțpan.

Deocamdată Președinția nu a venit cu un anunț în acest sens.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 21:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 21:20 // În Lume //  Cristina Vlah

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus a fost adus cu transportul Serviciului de Securitate din Ucraina până la Kiev, informează Realitatea.md cu referire la publicația ucrainească Unian.

Sursa scrie că ex-judecătorul a fost transportat cu un elicopter, precum și cu o mașină specială. Fostul justițiar a fost transportat dintr-un sat al localității Vinnița. Autorităților locale din Vinnița, Ceaus le-a spus că „a fost răpit de către persoane necunoscute”, dar a refuzat să scrie plângere la poliție pe marginea acestui caz.

„Ceaus le-a spus polițiștilor că vrea să plece la Kiev însoțit de colaboratorii Serviciului de Securitate. Ulterior, el a urcat în mașina colaboratorilor Serviciului sus-menționat”, se specifică în articolul publicat.

La data de 31 iulie, Nicolai Ceaus a venit la sediul unui Consiliu sătesc din regiunea Vinnița și a cerut să fie invitate forțele speciale din cadrul Serviciului de Securitate. Ceaus ar fi prezentat niște informații cu privire la răpirea și privațiunea lui de libertate. Reprezentanții Serviciului ucrainean anunțase prin intermediul unui comunicat de presă că persoanei în cauză i se va oferi protecție și asistență medicală. Despre starea lui Ceaus a fost informată familia acestuia, în speță soția lui Nicolai Ceaus.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate