Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Slusari solicită în regim de urgență să se convoace CSS. A început încărcarea grâului pe navă în Portul Giurgiulești

14 Mai 2021, 13:40
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Mai 2021, 13:40 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, solicită președintei, Maia Sandu să convoace de urgență, până deseară, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul exportului grâului, întrucât cerealierele din Portul Internațional Giurgiulești sunt încărcate într-o navă străină, contractată de o companie moldovenească.

Potrivit lui Slusari, este vorba de nava HACI, angajată de omul de afaceri, Vaja Jashi, proprietar al Companiei Trans-Oil Group, care „încarcă nestingherit grâu în portul Giurgiulești pentru a-l exporta la prețul de 4,6 lei per kg”.

De asemenea Alexandr Slusari menționează că șeful ANSA presează subalternii oficiului teritorial din Cahul să elibereze certificatul fitosanitar, chiar dacă în documente este inclusă o informație falsă. Deputatul afirmă că, aceeași presiune este făcută și de Serviciul Vamal.

„Nu mai am încredere în acest executiv impotent, capabil doar pentru scheme de furturi. Solicit ca doamna președintă să convoace până în seară Consiliul Suprem de Securitate pe acest subiect cu raportul de la SIS și cu participarea membrilor Guvernului, care tot în acea ședința să aprobe decizia de a interzice exportul grâului până la 1 iulie”, solicită Alexandr Slusari.

Precizăm că, tot astăzi, președintele PAS, Igor Grosu, a anunțat că mai mulți agenți economici au început scumpirea pâinii. Grosu îi acuză pe socialiști și liderul acestora, Igor Dodon că s-ar face vinovați, deoarece a permis exportul de grâu din rezerva de stat, în loc să o vândă brutăriilor din țară pentru a permite majorarea prețului, așa cum a solicitat anterior și președinta țării, Maia Sandu, la Consiliul Suprem de Securitate.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 20:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 20:04 // Actualitate //  Valentina Buză

Ca urmare a stabilirii pragului epidemiologic de cod roșu în municipiul Chișinău, mai multe universități din țară au anunțat cum vor desfășura în continuare procesul de studii.

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA (USM)

În legătura cu situația epidemiologică, începând cu 18 ianuarie, procesul educațional în cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) se va desfășura în regim online.

„Astfel, prin ordinul rectorului Igor ȘAROV au fost stabilite modalitățile de desfășurare a procesului educațional în cadrul USM, reieșind din prevederile Hotărârii nr. 63 a CNESP din 17.01.2022 și a circularei Ministerului Educației și Cercetării nr.4895 din 11.10.2021.

Conform Ordinului, începând cu data de 18.01.2022, activitatea didactică a studenților din ultimul an de studii superioare de licență, pentru diverse forme de învățământ (cu frecvență și cu frecvență redusă) și sesiunea ordinară a studenților din anii I, II (III), programe de licență și a masteranzilor, precum și susținerea tezelor de master, pentru perioada 18.01.2022 – 22.01.2022 va fi realizată în regim online.

De asemenea, începând cu data de 24.01.2022, semestrul, II de primăvară, pentru studenții anilor I-II ( III), programe de licență și a studenților anului I, programe de master, va demara în regim online, ajustând în acest scop orarul procesului de studii. Și instructajele pentru stagiile de practică se vor realiza online.

La fel, întrunirile științifice, conferințele, sau alte evenimente programate pentru perioada imediat următoare, vor fi realizate online pe perioada incidenței codului roșu de alertă epidemiologică, iar evenimentele sportive și activitatea Palatului sporturilor, se vor realiza conform prevederilor Hotărârii nr. 62 CNESP.

Decanatele facultăților vor monitoriza și raporta zilnic situaţia epidemiologică din cadrul USM”, se arată în nota informativă a instituției.

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA (ASEM)

Potrivit responsabililor, începând cu data 17 ianuarie până la data 15 martie, studenții de la ASEM vor desfășura studiile în regim online, însă cu unele excepții.

 • Organizarea integrală a procesului de studii la ciclul I, Licenţă, învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă, în regim online, cu excepţia orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare;
 •  Organizarea procesului de studii la ciclul II, Masterat în formă mixtă: online şi faţă în faţă, cu prezenţa fizică a studenţilor, în dependenţă de specificul cursului.

UNIVERSITATEA PEDAGOGICĂ DE STAT „ION CREANGĂ”

Urmare a evoluţiei situaţiei epidemiologice, în perioada 17 – 31 ianuarie 2022, studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, vor desfășura orele în format online.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală