Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

Slusari solicită în regim de urgență să se convoace CSS. A început încărcarea grâului pe navă în Portul Giurgiulești

14 Mai 2021, 13:40
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Mai 2021, 13:40 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, solicită președintei, Maia Sandu să convoace de urgență, până deseară, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul exportului grâului, întrucât cerealierele din Portul Internațional Giurgiulești sunt încărcate într-o navă străină, contractată de o companie moldovenească.

Potrivit lui Slusari, este vorba de nava HACI, angajată de omul de afaceri, Vaja Jashi, proprietar al Companiei Trans-Oil Group, care „încarcă nestingherit grâu în portul Giurgiulești pentru a-l exporta la prețul de 4,6 lei per kg”.

De asemenea Alexandr Slusari menționează că șeful ANSA presează subalternii oficiului teritorial din Cahul să elibereze certificatul fitosanitar, chiar dacă în documente este inclusă o informație falsă. Deputatul afirmă că, aceeași presiune este făcută și de Serviciul Vamal.

„Nu mai am încredere în acest executiv impotent, capabil doar pentru scheme de furturi. Solicit ca doamna președintă să convoace până în seară Consiliul Suprem de Securitate pe acest subiect cu raportul de la SIS și cu participarea membrilor Guvernului, care tot în acea ședința să aprobe decizia de a interzice exportul grâului până la 1 iulie”, solicită Alexandr Slusari.

Precizăm că, tot astăzi, președintele PAS, Igor Grosu, a anunțat că mai mulți agenți economici au început scumpirea pâinii. Grosu îi acuză pe socialiști și liderul acestora, Igor Dodon că s-ar face vinovați, deoarece a permis exportul de grâu din rezerva de stat, în loc să o vândă brutăriilor din țară pentru a permite majorarea prețului, așa cum a solicitat anterior și președinta țării, Maia Sandu, la Consiliul Suprem de Securitate.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.