Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Pâinea noastră cea de toate zilele a început să se scumpească. PAS îi acuză pe socialiști: Dodon ar coordona procesul

14 Mai 2021, 11:53
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Mai 2021, 11:53 // Politica //  Petru Beregoi

De câteva zile tot mai mulți agenți economici au început să mărească prețul la pâine, iar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) acuză de această scumpire actuala coaliție de guvernare PSRM-Șor, deoarece ar coordona aceste acțiuni în folosul unor factori din mediul de afaceri.

Potrivit președintelui interimar PAS, Igor Grosu, de mai multe zile primește mesaje de la cetățenii moldoveni din diferite regiuni ale țării, care se plâng că pâinea s-a scumpit cu peste un leu, incluși pâinea socială, care era cea mai ieftină și putea fi procurată de orice categorie de persoane.

Grosu susține că, una din cauzele scumpirii pâinii este faptul că PSRM-Șor au favorizat exportul de grâu din rezerva de stat peste hotarele Republicii Moldova, în loc să-l ofere brutăriilor, pentru a nu admite această situație pe piața internă, așa cum a solicitat președinta țării, Maia Sandu, după decizia luată de Consiliul Suprem de Securitate.

Igor Grosu a declară că ar fi vorba despre o schemă pusă bine la cale, în spatele căreia ar sta liderul PSRM, Igor Dodon și un om de afaceri. Acesta i-a cerut premierului interimar Aureliu Ciocoi să convoace de urgență ședința Guvernului și să interzică exportul grâului din rezervele de stat.

Amintim că la 14 aprilie Guvernul a autorizat Agenția Rezerve Materiale să elibereze din rezervele de stat aproximativ 20.800 de tone de grâu alimentar, pentru a fi înnoit, deoarece este în rezerve din 2016. Acesta urma să fie acordat agenților economici, în bază de contract, prin care se vor angaja să-l restituie până la 1 octombrie.

Ministrul Agriculturii Ion Perju declara atunci că Republica Moldova este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea recoltă, iar prețul la grâu ar putea scădea. De asemenea, Perju dădea asigurări că prețul la pâine nu va crește anul acesta.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală