Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Schema prin care a fost scos grâul din rezerva de stat, dezvăluită de Președinție. A fost sesizată PG

02 Apr. 2021, 12:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
02 Apr. 2021, 12:25 // Actualitate //  Petru Beregoi

Secretarul Administrației Prezidențiale, Andrei Spînu, a venit cu detalii cum au evoluat lucrurile la capitolul scoaterii grâului din rezerva de stat, care s-ar fi făcut cu abateri și în beneficiul unui agent economic, fapt pentru care Spînu spune că va fi sesizată Procuratura Generală (PG) pentru a face lumină în acest caz.

Mai jos vă prezentăm informația cronologică a subiectului scoaterii grâului din rezerva de stat, întocmită de Andrei Spînu

22 Februarie

SC Franzeluța SA înaintează un demers către Agenția Rezerve Materiale prin care solicită eliberarea a 5 000 tone de grâu. Franzeluța menționează despre creșterea prețurilor la materia primă ceea ce ar duce inevitabil la creșterea prețului la pâine, inclusiv la pâinea socială. Agenția de Rezerve Materiale nu răspunde acestui demers.

23 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale încheie contract cu SRL Ancom Agro pentru eliberarea a 16 855 tone de grâu, roada 2016, cu valoarea totală de 65 329 990 mln lei (preț mediu 3,87 lei/kg).

24 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale anunță despre inițierea procedurii de împrospătare a grâului, după semnarea contractului din data de 23 februarie. Inițierea se face conform Hotărârii de Guvern din 2020, prin care grâul trebuie să fie restituit până la data de 01 octombrie 2020.

02 Martie

Are loc o ședință de lucru la Președinție referitor la subiectul asigurării cu materie primă a industriei de panificație și asociațiile din sectorul zootehnic. În discuție se ajunge la concluzia despre necesitatea urgentă de a elibera grâu din rezerva de stat pentru industria de panificație și sectorului zootehnic pentru a nu admite o criză în aceste sectoare.

05 Martie

Ancom Agro SRL încheie un contract de vânzare a grâului cu Agrofloris Nord SRL, aceeași cantitate de 16 855 tone, la prețul de 4 600 lei/tona (4,6 lei/kg).

10 Martie

Ministerul Agriculturii trimite o scrisoare către Cancelaria de Stat prin care menționează că Republica Moldova riscă să rămână neasigurată cu grâu și comunică despre analiza necesității de intervenție de plafonare a exportului.

11 Martie

Agrofloris Nord SRL semnează o anexă la contractul din 1 iunie 2020 cu ÎCS TransBulk Logistics prin care se înstrăinează o cantitate de 17 000 tone (+-10%). Conform contractului/anexei, același grâu deja este din roada anului 2020.

27 Martie

În spațiul public apare informație despre transportarea grâului către Portul Internațional Giurgiulești.

28 Martie

Ancom Agro SRL a publicat un comunicat de presă prin care menționează că grâul va fi utilizat pe piața internă, contrar documentelor și intențiilor de bază.

30 Martie

Consiliul Suprem de Securitate recomandă interzicerea exportului de grâu până pe 15 mai curent, însă Guvernul decide să introducă moratoriu doar până la 12 aprilie curent.

Cu o reacție la cele dezvăluite de Andrei Spînu, deputatul PAS, Igor Grosu a venit cu o reacție, acuzândul pe Igor Dodon și ministrul de Interne, Pavel Voicu că ar fi implicați și au pus la cale această schemă.

„Cum Igor Dodon, prin Pavel Voicu și Vaja Jhashi (omu lui Plahotniuc) a dat un tun de peste 12 mln lei zilele trecute. Scoți grâul din Rezerva de stat, la un preț de 3,87 lei/kg, printr-o firmă, dupa care grâul este vândut altei firme deja la un preț de 4,6 lei/kg. Și asta în condițiile în care brutăriile din țară au nevoie de grâu, crescătorii de animale au nevoie de ajutor. Cu această cronologie a evenimentelor orice procuror de bună credință poate acționa imediat. Alexandru Stoianoglo aveți toată informația. Aici e doar prima parte a schemei”, a scris Grosu.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române