Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Schema prin care a fost scos grâul din rezerva de stat, dezvăluită de Președinție. A fost sesizată PG

02 Apr. 2021, 12:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
02 Apr. 2021, 12:25 // Actualitate //  Petru Beregoi

Secretarul Administrației Prezidențiale, Andrei Spînu, a venit cu detalii cum au evoluat lucrurile la capitolul scoaterii grâului din rezerva de stat, care s-ar fi făcut cu abateri și în beneficiul unui agent economic, fapt pentru care Spînu spune că va fi sesizată Procuratura Generală (PG) pentru a face lumină în acest caz.

Mai jos vă prezentăm informația cronologică a subiectului scoaterii grâului din rezerva de stat, întocmită de Andrei Spînu

22 Februarie

SC Franzeluța SA înaintează un demers către Agenția Rezerve Materiale prin care solicită eliberarea a 5 000 tone de grâu. Franzeluța menționează despre creșterea prețurilor la materia primă ceea ce ar duce inevitabil la creșterea prețului la pâine, inclusiv la pâinea socială. Agenția de Rezerve Materiale nu răspunde acestui demers.

23 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale încheie contract cu SRL Ancom Agro pentru eliberarea a 16 855 tone de grâu, roada 2016, cu valoarea totală de 65 329 990 mln lei (preț mediu 3,87 lei/kg).

24 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale anunță despre inițierea procedurii de împrospătare a grâului, după semnarea contractului din data de 23 februarie. Inițierea se face conform Hotărârii de Guvern din 2020, prin care grâul trebuie să fie restituit până la data de 01 octombrie 2020.

02 Martie

Are loc o ședință de lucru la Președinție referitor la subiectul asigurării cu materie primă a industriei de panificație și asociațiile din sectorul zootehnic. În discuție se ajunge la concluzia despre necesitatea urgentă de a elibera grâu din rezerva de stat pentru industria de panificație și sectorului zootehnic pentru a nu admite o criză în aceste sectoare.

05 Martie

Ancom Agro SRL încheie un contract de vânzare a grâului cu Agrofloris Nord SRL, aceeași cantitate de 16 855 tone, la prețul de 4 600 lei/tona (4,6 lei/kg).

10 Martie

Ministerul Agriculturii trimite o scrisoare către Cancelaria de Stat prin care menționează că Republica Moldova riscă să rămână neasigurată cu grâu și comunică despre analiza necesității de intervenție de plafonare a exportului.

11 Martie

Agrofloris Nord SRL semnează o anexă la contractul din 1 iunie 2020 cu ÎCS TransBulk Logistics prin care se înstrăinează o cantitate de 17 000 tone (+-10%). Conform contractului/anexei, același grâu deja este din roada anului 2020.

27 Martie

În spațiul public apare informație despre transportarea grâului către Portul Internațional Giurgiulești.

28 Martie

Ancom Agro SRL a publicat un comunicat de presă prin care menționează că grâul va fi utilizat pe piața internă, contrar documentelor și intențiilor de bază.

30 Martie

Consiliul Suprem de Securitate recomandă interzicerea exportului de grâu până pe 15 mai curent, însă Guvernul decide să introducă moratoriu doar până la 12 aprilie curent.

Cu o reacție la cele dezvăluite de Andrei Spînu, deputatul PAS, Igor Grosu a venit cu o reacție, acuzândul pe Igor Dodon și ministrul de Interne, Pavel Voicu că ar fi implicați și au pus la cale această schemă.

„Cum Igor Dodon, prin Pavel Voicu și Vaja Jhashi (omu lui Plahotniuc) a dat un tun de peste 12 mln lei zilele trecute. Scoți grâul din Rezerva de stat, la un preț de 3,87 lei/kg, printr-o firmă, dupa care grâul este vândut altei firme deja la un preț de 4,6 lei/kg. Și asta în condițiile în care brutăriile din țară au nevoie de grâu, crescătorii de animale au nevoie de ajutor. Cu această cronologie a evenimentelor orice procuror de bună credință poate acționa imediat. Alexandru Stoianoglo aveți toată informația. Aici e doar prima parte a schemei”, a scris Grosu.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
16 Mai 2021, 16:27
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Beregoi
16 Mai 2021, 16:27 // În Lume //  Petru Beregoi

Protestatari pro-palestinieni au ieșit în stradă în mari capitale europene și în metropole din America de Nord, sâmbătă și duminică, pentru a-și exprima solidaritatea față de palestinieni după conflictul armat violent care a erupt în Gaza, Cisiordania și Israel în ultima săptămână.

Poliția din Paris a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor pro-palestinieni care s-au adunat neautorizat în capitala franceză, relatează France24. Poliția pariziană a anunțat că a arestat 44 de persoane și că un ofițer de poliție a fost rănit după ce a încercat să disperseze un grup de oameni.

Între 2.500 și 3.500 de protestatari s-au adunat în zona cartierului Barbes, un cartier de imigranți din nordul capitalei franceze. Estimările au fost făcute de ministerul francez de interne – în jur de 4.200 de polițiști au fost desfășurați.

Poliția a blocat bulevardele dar și străduțele, forțându-i pe protestatari să se retragă. Unii au aruncat cu pietre s-au au încercat să blocheze drumurile, însă în mare parte au fost dispersați de forțele de ordine. Astfel, planul protestatarilor de a merge în marș până la Piața Bastiliei a eșuat.

Protestul fusese, anterior, interzis de autorități, iar justiția franceză a confirmat verdictul. Autoritățile franceze s-au temut de posibile confruntări, după ce un marș similar în 2014 s-a soldat cu atacuri la sinagogi și confruntări violente între polițiști și manifestanți.

„Nu vrem să vedem scene de violență. Nu vrem să aducem conflictul și pe teritoriu francez”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal

Protestatarii au sfidat, însă, decizia autorităților și au ieșit în stradă cu steaguri ale Palestinei – „Refuzăm încercările de a reduce la tăcere solidaritatea față de palestinieni și nu vom fi opriți din a protesta”, au susținut organizatorii marșului din Paris.

Mii de protestatari pro-palestienini au ieșit în stradă și în Londra. Organizatorii protestului din Marea Britanie au cerut guvernului britanic să nu mai permită ceea ce au descris drept „violența, brutalitatea și oprimarea Israelului împotriva poporului palestinian”, scrie BBC.

Demonstranții au mers în marș până la ambasada israeliană scandând „Eliberați Palestina!”

Proteste similare au avut loc și în Statele Unite și Canada – la Boston, Washington D. C., sau Montreal. La protestele din America de Nord au participat inclusiv evrei cu pancarte pe care scria „Nu în numele meu” sau „Solidari cu Palestina”, conform France24.

Ostilitățile dintre Israel și palestinieni continuă

Conflictul a început luni și a urmat unor săptămâni de creștere a tensiunilor în Ierusalimul de est. Tensiunile în creștere au culminat cu confruntări la locurile sfinte venerate de evrei și musulmani deopotrivă. Ulterior, Hamas a lansat rachete pentru a avertiza Israelul să se retragă din zonă, fapt ce a declanșat represaliile.

Cel puțin 174 de oameni au fost uciși în Gaza și cel puțin zece în Israel, de la începutul ostilităților.

Armata Israeliană a anunțat că a efectuat o operațiune pe timpul nopții pentru distrugerea unei rețele de tuneluri ale Hamas în Gaza, însă că trupele sale nu au pătruns în Gaza. De asemenea, a adăugat că de joi seară și până vineri dimineață, 220 de proiectile au fost lansate din Fâșia Gaza.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso