Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

Schema prin care a fost scos grâul din rezerva de stat, dezvăluită de Președinție. A fost sesizată PG

02 Apr. 2021, 12:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
02 Apr. 2021, 12:25 // Actualitate //  Petru Beregoi

Secretarul Administrației Prezidențiale, Andrei Spînu, a venit cu detalii cum au evoluat lucrurile la capitolul scoaterii grâului din rezerva de stat, care s-ar fi făcut cu abateri și în beneficiul unui agent economic, fapt pentru care Spînu spune că va fi sesizată Procuratura Generală (PG) pentru a face lumină în acest caz.

Mai jos vă prezentăm informația cronologică a subiectului scoaterii grâului din rezerva de stat, întocmită de Andrei Spînu

22 Februarie

SC Franzeluța SA înaintează un demers către Agenția Rezerve Materiale prin care solicită eliberarea a 5 000 tone de grâu. Franzeluța menționează despre creșterea prețurilor la materia primă ceea ce ar duce inevitabil la creșterea prețului la pâine, inclusiv la pâinea socială. Agenția de Rezerve Materiale nu răspunde acestui demers.

23 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale încheie contract cu SRL Ancom Agro pentru eliberarea a 16 855 tone de grâu, roada 2016, cu valoarea totală de 65 329 990 mln lei (preț mediu 3,87 lei/kg).

24 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale anunță despre inițierea procedurii de împrospătare a grâului, după semnarea contractului din data de 23 februarie. Inițierea se face conform Hotărârii de Guvern din 2020, prin care grâul trebuie să fie restituit până la data de 01 octombrie 2020.

02 Martie

Are loc o ședință de lucru la Președinție referitor la subiectul asigurării cu materie primă a industriei de panificație și asociațiile din sectorul zootehnic. În discuție se ajunge la concluzia despre necesitatea urgentă de a elibera grâu din rezerva de stat pentru industria de panificație și sectorului zootehnic pentru a nu admite o criză în aceste sectoare.

05 Martie

Ancom Agro SRL încheie un contract de vânzare a grâului cu Agrofloris Nord SRL, aceeași cantitate de 16 855 tone, la prețul de 4 600 lei/tona (4,6 lei/kg).

10 Martie

Ministerul Agriculturii trimite o scrisoare către Cancelaria de Stat prin care menționează că Republica Moldova riscă să rămână neasigurată cu grâu și comunică despre analiza necesității de intervenție de plafonare a exportului.

11 Martie

Agrofloris Nord SRL semnează o anexă la contractul din 1 iunie 2020 cu ÎCS TransBulk Logistics prin care se înstrăinează o cantitate de 17 000 tone (+-10%). Conform contractului/anexei, același grâu deja este din roada anului 2020.

27 Martie

În spațiul public apare informație despre transportarea grâului către Portul Internațional Giurgiulești.

28 Martie

Ancom Agro SRL a publicat un comunicat de presă prin care menționează că grâul va fi utilizat pe piața internă, contrar documentelor și intențiilor de bază.

30 Martie

Consiliul Suprem de Securitate recomandă interzicerea exportului de grâu până pe 15 mai curent, însă Guvernul decide să introducă moratoriu doar până la 12 aprilie curent.

Cu o reacție la cele dezvăluite de Andrei Spînu, deputatul PAS, Igor Grosu a venit cu o reacție, acuzândul pe Igor Dodon și ministrul de Interne, Pavel Voicu că ar fi implicați și au pus la cale această schemă.

„Cum Igor Dodon, prin Pavel Voicu și Vaja Jhashi (omu lui Plahotniuc) a dat un tun de peste 12 mln lei zilele trecute. Scoți grâul din Rezerva de stat, la un preț de 3,87 lei/kg, printr-o firmă, dupa care grâul este vândut altei firme deja la un preț de 4,6 lei/kg. Și asta în condițiile în care brutăriile din țară au nevoie de grâu, crescătorii de animale au nevoie de ajutor. Cu această cronologie a evenimentelor orice procuror de bună credință poate acționa imediat. Alexandru Stoianoglo aveți toată informația. Aici e doar prima parte a schemei”, a scris Grosu.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 11:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 11:04 // Actualitate //  Realitatea.md

În semn de profundă tristețe cauzată de decesul prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță, scriitor care a contribuit esențial la  dezvoltarea  literaturii,  artei  și  culturii  naționale, Președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 2 octombrie 2023 zi de doliu național. La ora 12.00, se va cinsti memoria scriitorului Ion Druță, prin păstrarea  unui  moment de reculegere.

În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor.

În ziua de 2 octombrie 2023, furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhiva companiei realizate în baza operelor scriitorului Ion Druță.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală