Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Platforma „DA” nu renunță și vrea în afara legii Partidul „ȘOR”. Deputații cer implicarea autorităților împuternicite

14 Mai 2021, 11:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
14 Mai 2021, 11:49 // Politica //  Tatiana Rusnac

După ce ieri Curtea Constituțională a emis o hotărâre prin care a declarat inadmisibilă scoaterea în afara legii a Partidului Politic „ȘOR”, astăzi, membrii Platformei „DA”, autorii sesizării, au venit cu o reacție în acest sens.

Andrei Năstase, liderul formațiunii susține că va expedia astăzi scrisori către președintele țării, Maia Sandu, procurorul general, Alexandr Stoianogolo, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și către ministrul în exercițiu al justiției, Fadei Nagacevschi, prin care va solicita să depună sesizări la Curtea Constituțională, în vederea scoaterii în ilegalitate a Partidului „ȘOR”.

Decizia vine după ce CC a motivat că doar cei sus menționați pot depune astfel de sesizări. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă.

„Graba cu care s-a emis această decizie, fără participarea părților, a făcut imposibilă ridicarea problematicii constituționalității articolului 38, aliniatul 2 al codului jurisdicției constituționale, o chestiune de care ne vom ocupa în viitor”, a declarat Năstase.

Ulterior, Platforma DA intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională pentru a revendica dreptul deputatului de a depune sesizări referitoare la legalitatea partidelor politice, a declarat deputatul Dinu Plângău, unul dintre autorii sesizării la CC.

Amintim că, ieri, judecătorii Curții Constituționale au examinat sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de către deputații: Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Octavian Țîcu.

Înalta Curte a respins ca fiind inadmisibile aceste sesizări pe motiv că deputații din Parlamentul Republicii Moldova nu se încadrează în categoria celor, care dețin prerogative de sesizare a Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității unui partid politic.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
13 Iun. 2021, 06:30
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
13 Iun. 2021, 06:30 // Economie //  Realitatea.md

Președintele Consiliului de Administrație  al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, se arată convins că disensiunile dintre Rusia și Ucraina nu vor influența traseul tradițional de asigurare a Republicii Moldova cu gaze naturale. Chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Republica Moldova este pregătită din punct de vedere tehnic.

„Nu cred că în acest an se va schimba traseul asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale. Cel mai probabil, va rămâne traseul tradițional, prin Ucraina. Dar noi suntem pregătiți pentru orice fel de scenarii. Din punct de vedere tehnic, putem asigura aprovizionarea cu gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic. Gaze naturale putem primi și prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care va fi sută la sută funcțional, așa cum ne asigură colegii de la TransGaz, în luna octombrie ”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Directorul Moldovagaz spune că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este complet funcțional pe porțiunea Republicii Moldova, însă mai există elemente tehnice care nu sunt finalizate, de partea română.

„Problema este pe teritoriul României, și constă în construcția a două stații de comprimare. Pe teritoriul Republicii Moldova au avut loc testări, totul este pregătit, noi suntem gata să primi gaz din România. Deocamdată nu avem aceste necesități, suntem în stare să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale, inclusiv pentru perioada de iarnă, pe traseul tradițional”, a spus Vadim Ceban.

La 1 ianuarie, Moldovagaz a prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale cu gigantul rus Gazprom pentru încă un an. Republica Moldova achită Rusiei 120-122 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău