Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

CFM- în prag de faliment. APP organizează concurs pentru a numi un nou director. Slusari susține că Dodon ar face lobby

19 Apr. 2021, 16:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
19 Apr. 2021, 16:29 // Actualitate //  Petru Beregoi

Situația la Calea Ferată din Moldova (CFM) este gravă, iar datoriile întreprinderii de stat au crescut și mai mult în ultimele luni. Declarațiile aparțin deputatului Platformei DA, Alexandr Slusari, care a prezentat în cadrul unei conferințe de presă date noi despre situația economică la CFM și a adus în discuție concursul anunțat de Agenția Proprietăți Publice (APP) pentru funcția de director al întreprinderii de stat.

Potrivit lui Slusari, în prezent, datoria CFM se ridică la peste 800 de milioane de lei, dintre care peste 160 de milioane de lei sunt restanțe la plata salariilor angajaților.

„Acum s-a ajuns la datoria de 837 mln lei, dintre care aproape 164 mln sunt datorii la salarii. Marea majoritate a angajaților nu primesc salarii deja de 4 luni, unii se concediază, alții pregătesc proteste. Pe acest fundal este în toi așa-zisul concurs de selectare a directorului întreprinderii. Cei care au tras sforile până acum au organizat un concurs butaforic”, a spus Slusari.

Deputatul afirmă că, numirea unui nou administrator la CFM ar fi coordonată din timp, iar Igor Dodon ar face lobby pentru un oarecare personaj Condurache.

„Este coordonată desemnarea candidaturii lui Condurache, persoana care este vizată în rapoartele SIS, despre care vom face publice mai târziu datele extrem de îngrijorătoare. El este favoritul și Igor Dodon. A dat deja indicații referitor la persoana care trebuie să câștige concursul. Ca variantă de rezervă a depus actele și actualul director interimar”, a mai informat Slusari.

În cele din urmă, Alexandr Slusari a făcut un apel public către prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi de a interveni și a ameliora situația la CFM.

„APP este subordonată direct guvernului. Chiar dacă v-ați resemnat cu faptul că sunteți țap ispășitor, totuși trebuie să faceți ceva pentru țara, care poate să piardă o întreprindere strategică, care transportă 20% din toate mărfurile care se importă și se exportă. Angajații și sindicatele așteaptă decizia și vor să asiste la ședința a CSS. Nu văd altă ieșire. Noi strigăm deja de câteva luni despre situația de la Calea Ferată, dar situația se înrăutățește, iar autoritățile statale nu întreprind nimic”, a conchis deputatul.


Amintim că, la finele anului 2020, datoria Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” era de 459 de milioane de lei, iar restanțele salariale ajunseseră la 69 de milioane de lei. Actuala conducere a CFM dă vina pe proasta administrare a întreprinderii pe parcursul ultimilor ani, afirmân că datoriile au fost moștenite pe parcursul anilor anteriori. Fostul administrator al CFM, Iurie Topală a respins acuzațiile precizând că administrația actuală este ineficientă și neprofesionistă.

În februarie curent, datoriile CFM au ajuns la 660 de milioane de lei, inclusiv peste 90 de milioane de lei datorii salariale, conform datelor prezentate de Alexandr Slusari. La începutul lunii martie curent, Slusari anunțase că datoriile au crescut cu câteva milioane de lei. Astfel, s-ar fi ajuns la restanțe de 765 de milioane de lei.

Parlamentul a format în acest sens o Comisie de anchetă, formată din 10 membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor parlamentare, care va stabili circumstanțele care au dus CFM în prag de faliment.

Realitatea Live

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
15 Mai 2021, 16:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 16:13 // Actualitate //  Elena Putregai

Primăria municipiului Chișinău a organizat un eveniment unic, dar în mai multe locații. Cum este posibil așa ceva? Șase havuzuri au fost pornite în același timp acolo unde localnicii cel mai des se plimbă. Totul a fost pregătit pentru ora 16:00 și pentru ziua de 15 mai, atunci când este marcată și Ziua Internațională a Familiei.

„Surprize în ritm de muzică de Ziua Internațională a Familiei. Amintesc că toate havuzurile astăzi au fost pornite și vor lucra până seara târziu. Mai nou, 4 din cele 13 funcționale sunt cu lumini și muzicale. Unele au fost nou construite, altele renovate și reparate”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.

1. Havuzul din scuarul Catedralei Mitropolitane – Recital muzical-literar. Prezintă Școala de Muzică „E. Doga”

2. Havuzul din scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire”, str. Miron Costin – Program artistic. Prezintă Școala de Arte „Valeriu Poleakov”

3. Havuzul Muzical din Parcul „Valea Trandafirilor”- Recital de muzică la acordeon. Prezintă Școala de Arte „A. Stârcea”

4. Havuzul din Parcul „La Izvor” Recital muzical prezentat de familia Soțchi, Școala de Muzică „Maria Bieșu”

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei

5. Havuzul din scuarul monumentului Doina și Ion Aldea Teodorovici, str. A. Mateevici – Program artistic. Prezintă Școala de Arte „A. Stârcea”

6. Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”- Program artistic. Prezintă Școala de Arte „Valeriu Poleakov”

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso