Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Platforma DA pledează pentru un guvern al său și alegeri anticipate în 2021. Varianta propusă Maiei Sandu

16 Mart. 2021, 15:24
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2021, 15:24 // Politica //  Realitatea.md

Platforma Demnitate și Adevăr vede doar trei variante posibile de evoluție a situației din Moldova fiind vorba despre instalarea unui guvern „Șor-Dodon”, continuarea blocajului actual cu Guvernul interimar Ciocoi sau instalarea unui Guvern asumat de Platforma DA care să curățe sistemul pe interior și să ducă la declanșarea alegerilor anticipate în 2021. „Noi am expus poziția noastră. Haideți să așteptăm decizia președintelui, dar suntem conștienți și convinși că cea mai plauzibilă, logică poziție este cea a Platformei DA”, a menționat președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandr Slusari, după consultările de la Președinție.

Potrivit lui Slusari, varianta Guvernului „Șor-Dodon” este „extrem de periculoasă pentru Republica Moldova”, iar guvernul nu va fi recunoscut de nimeni. A doua variantă, cea din prezent, înseamnă că Guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi rămâne la conducere pentru o perioadă nedeterminată, fiind „răsuflat” și „fără competențe”, iar Parlamentul nu va fi dizolvat.

„A treia variantă, pe care noi am prezentat-o detaliat, este Guvernul condus de Platforma DA, în care pot să intre reprezentanții mai multor forțe politice pro-europene, nu neapărat parlamentare, mai mulți reprezentanți ai societății civile și acest guvern cu un mandat scurt, în perioadă scurtă să rezolve niște probleme stringente pentru țară. În primul rând, ce ține de gestionarea crizei pandemice, deblocarea finanțării externe, acordarea ajutorului financiar unor sectoare ale economiei care sunt la limita supraviețuirii și riscă să dispară. Să curățe sistemul pe interior la mai multe agenții de oamenii lui Nichiforciuc și Andronachi și să aibă foaia de parcurs astfel încât după asta să declanșăm alegerile anticipate în 2021”, a menționat Slusari.

Președintele fracțiunii Platforma DA a confirmat faptul că, în ultimele zile, la Parlament au loc discuții între patru fracțiuni parlamentare (Platforma DA, PAS, PDM și PSRM), iar matematica arată că „doar atunci când avem coagularea acestor patru fracțiuni în jurul ideii foii de parcurs a unui guvern anticriză și alegerilor anticipate pentru care pledează Platforma DA, doar atunci putem să realizăm această idee”.

„De altă parte, în cazul în care socialiștii nu se țin de cuvânt și nu votează, este a doua tentativă eșuată și mergem regulamentar la alegeri anticipate. Înțelegem că nu există încredere în Partidul Socialiștilor, dar noi nu alegem între varianta bună și cea rea, noi alegem între varianta rea și foarte rea”, a conchis Alexandr Slusari.

Vedeți și: (VIDEO) Partidul „Șor” după întrevederea cu Maia Sandu: Suntem pregătiți în orice moment de alegeri anticipate

Candu, după consultările la Președinție: Să mergi la anticipate în pandemie înseamnă genocid. Trebuie găsite soluții

(VIDEO) Filip, după consultările de la Președinție: Toate problemele pot fi rezolvate atunci când ai un guvern funcțional

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 11:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
22 Sept. 2023, 11:19 // Politica //  Realitatea.md

La 19 septembrie curent, CESE (Comitetul Economic și Social European) a decis să implice reprezentanți ai societății civile a țărilor candidate la UE în activitatea consultativă a Comitetului prin numirea „membrilor candidati la extindere (ECM)”. CESE devine prima instituție a UE care a luat o astfel de inițiativă și și-a deschis porțile țărilor candidate, facilitând integrarea lor progresivă și concretă în UE.

prioritate politică a președintelui CESE, Oliver Röpke, inițiativa a fost primită pozitiv de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), precum și de alți actori relevanți.

„Țările candidate la UE au nevoie de mai mult decât cuvinte goale. Au nevoie de acțiuni concrete. Astăzi, CESE ia o decizie importantă, arătându-le că suntem un partener credibil, unul care își poate îndeplini promisiunile. este un moment cu adevărat istoric și salut sprijinul acestei Camere, al comisarului Várhelyi și al altor parteneri din UE, pentru a transforma această prioritate politică a mea în acțiune. Acum vom colabora mai strâns ca niciodată cu societatea civilă din țările candidate, astfel încât membrii candidați la extindere își pot începe activitatea începând cu 2024”, a precizat Oliver Ropke.

Potrivit instituției, membrii candidați la extindere (ECM) își vor începe activitatea de consiliere începând cu 2024, participând la întregul ciclu de viață al unui aviz CESE. O primă sesiune plenară dedicată a CESE este prevăzută pentru iulie 2024. Obiectivul Plenului ar fi să facă un bilanț al punerii în aplicare a inițiativei și să efectueze „un control al stării de sănătate a drepturilor omului și a democrației”, precum și a condițiilor pentru societatea civilă în ţările candidate. ECM-urile ar oferi contribuții pentru avizele CESE, care se concentrează pe probleme de o importanță deosebită pentru țările candidate și procesul de extindere.

„Prin această participare, grupurile societății civile din țările candidate vor putea vedea direct cum funcționează dialogurile civile și sociale europene și vor putea folosi aceste principii la nivel național. Ei vor avea, de asemenea, oportunitatea de a înțelege mai bine viitoarele legi ale UE la care vor trebui să se alinieze normelor naționale. La rândul lor, avizele CESE vor reflecta mai bine provocările și prioritățile cu care se confruntă țările candidate în domenii importante de politică și vor beneficia de expertiza lor”, mai comunică CESE.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală