Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

COD ROȘU de COVID în țară! Autoritățile din Ialoveni interzic în totalitate slujbele din biserici

16 Mart. 2021, 15:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2021, 15:38 // Actualitate //  Realitatea.md

În contextul pandemiei de COVID-19 și a numărului mare de cazuri pozitive, autoritățile publice centrale din raionul Ialoveni, Glodeni, Călărași și Soroca au instituit Cod Roșu. Astfel, Comisia Raională Extraordinară pentru Sănătate Publică Ialoveni interzice în perioada 15 martie – 4 aprilie desfășurarea slujbelor religioase în incinta tuturor lăcașelor de cult de pe întreg teritoriul.

O altă măsură de protecție impusă este purtarea măștii în toate spațiile publice deschise pe întreg teritoriul raionului, inclusiv în stradă. Procesul educațional în instituțiile de învățământ preșcolar va continua cu prezența fizică a elevilor. Elevii claselor absolvente IX și XII vor reveni la ore în proporție de 50% din numărul de elevi, însă, nu mai mult de 20 de elevi în clasă. Elevii claselor a V-VIII și X-XI vor învăța de la distanță. Elevii din Cărbuna, Hansca și Văratic, atât din învățământul primar, cât și cel gimnazial și liceal revin la ore cu prezență fizică.

De asemenea, în funcție de rata de infecție cu COVID-19, Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică a atribuit unor localități din Glodeni diferite grade de alertă. 

Astfel, în localitățile: Ustia, Cajba și Fundurii Noi, se atestă gradul de alertă Cod Verde, deoarece incidența este mai mică de 49 de cazuri COVID-19 în ultimele 14 zile. În aceste localități, elevii vor participa fizic la ore în instituțiile de învățământ. Totodată, este interzisă transportarea elevilor din localitățile în care se atestă Cod Verde, spre localitățile în care se atestă Cod Roșu.

În satele Cuhnești, Iabloana și Limbenii Vechi se atestă Cod Portocaliu, incidența cuprinsă între 50 și 100 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile.

În aceste localități, fizic vor frecventa lecțiile doar elevii din învățământul primar și elevii din clasele absolvente (a IX-a și a XII-a).

Cod Roșu a fost instituit și în orașul Glodeni. Totodată, sub incidența codului roșu, cad și satele: Viișoara, Fundurii Vechi, Sturzovca, Balatina, Cobani, Hîjdeni, Danu, Dușmani, Petrunea, Limbenii Noi, Camenca și Ciuciulea. În aceste localități procesul educațional se va desfășura conform mai multor scenarii:

 • Participarea zilnică cu prezență fizică în instituțiile de învățământ a preșcolarilor și a elevilor din învățământul primar;
 • Participarea zilnică cu prezență fizică în instituțiile de învățământ în proporții de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente (a IX-a, a XII-a) și a elevilor și studenților din anii terminali din învățământul profesional tehnic;
 • Participarea zilnică în procesul educațional la distanță a elevilor din celelalte clase și ani de studii.

Un alt raion în care autoritățile locale au instituit Cod Roșu este Călărași. Din cele 44 de sate, 20 se află sub alertă de Cod Roșu, unul – sub Cod Portocaliu, iar în alte opt sate a fost instituit Cod Galben. Comuna Sipoteni este una dintre localitățile în care situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta. Potrivit autorităților raionale, cauza numărului mare de infectări este nerespectarea normelor sanitare în transportul public.

Codul Roșu de COVID a ajuns și la Soroca. Astfel, în 22 de localități sunt interzise adunările publice, inclusiv cele culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment. Vor fi prestate doar serviciile esențiale, iar vizitele care nu sunt vitale la unitățile de interes public (bancă, poștă etc.) vor fi interzise. Pe de altă parte, procesul educațional va fi organizat în funcție de gradul de alertă atribuit localității.

Realitatea.md amintește că din cauza creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus, și în raioanele Cimișlia, Drochia, Ocnița și Rezina a fost introdusă carantina. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărâre vor fi pedepsite contravențional sau penal.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
15 Mai 2021, 20:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 20:45 // Uncategorized //  Elena Putregai

„Nu a fost uşoară această decizie. Mai devreme sau mai târziu trebuia să arăt şi eu un gest că noi contribuim la întinerirea echipei. Eu singur am venit în felul acesta, mie mi-a cedat locul domnul Popşoi pe lista Partidului Democrat Agrar cândva şi eu practic am repetat acest pas”. Explicația a fost oferită de președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov. Cu o declarație de presă a venit și liderul formațiunii, Pavel Filip.

„Am demonstrat că facem ALTFEL de politică, am făcut şi o ALTFEL de listă pentru alegeri. Sunt membri ai Guvernului pe care l-am condus şi care a înregistrat rezultate, dar și preşedinţi de raioane, echipele noastre din teritoriu, care au implementat reformele și proiectele elaborate de Guvernul nostru. Lista se bazează pe meritocrație și profesionalism. Dl Diacov s-a retras și a cedat locul său colegilor din teritoriu – o dovadă în plus că asta e o ALTFEL de listă și #altfeldepolitica”, a adăugat Pavel Filip.


Realitatea.md amintește că Dumitru Diacov, unul dintre cei mai longevivi deputaţi ai Republicii Moldova, nu va mai candida pentru un nou fotoliu în Parlament în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Acesta și-a început activitatea de parlamentar în 1994, ceea ce înseamnă că are aproape 25 de ani de experiență în politica Republicii Moldova.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso