Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

COD ROȘU de COVID în țară! Autoritățile din Ialoveni interzic în totalitate slujbele din biserici

16 Mart. 2021, 15:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2021, 15:38 // Actualitate //  Realitatea.md

În contextul pandemiei de COVID-19 și a numărului mare de cazuri pozitive, autoritățile publice centrale din raionul Ialoveni, Glodeni, Călărași și Soroca au instituit Cod Roșu. Astfel, Comisia Raională Extraordinară pentru Sănătate Publică Ialoveni interzice în perioada 15 martie – 4 aprilie desfășurarea slujbelor religioase în incinta tuturor lăcașelor de cult de pe întreg teritoriul.

O altă măsură de protecție impusă este purtarea măștii în toate spațiile publice deschise pe întreg teritoriul raionului, inclusiv în stradă. Procesul educațional în instituțiile de învățământ preșcolar va continua cu prezența fizică a elevilor. Elevii claselor absolvente IX și XII vor reveni la ore în proporție de 50% din numărul de elevi, însă, nu mai mult de 20 de elevi în clasă. Elevii claselor a V-VIII și X-XI vor învăța de la distanță. Elevii din Cărbuna, Hansca și Văratic, atât din învățământul primar, cât și cel gimnazial și liceal revin la ore cu prezență fizică.

De asemenea, în funcție de rata de infecție cu COVID-19, Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică a atribuit unor localități din Glodeni diferite grade de alertă. 

Astfel, în localitățile: Ustia, Cajba și Fundurii Noi, se atestă gradul de alertă Cod Verde, deoarece incidența este mai mică de 49 de cazuri COVID-19 în ultimele 14 zile. În aceste localități, elevii vor participa fizic la ore în instituțiile de învățământ. Totodată, este interzisă transportarea elevilor din localitățile în care se atestă Cod Verde, spre localitățile în care se atestă Cod Roșu.

În satele Cuhnești, Iabloana și Limbenii Vechi se atestă Cod Portocaliu, incidența cuprinsă între 50 și 100 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile.

În aceste localități, fizic vor frecventa lecțiile doar elevii din învățământul primar și elevii din clasele absolvente (a IX-a și a XII-a).

Cod Roșu a fost instituit și în orașul Glodeni. Totodată, sub incidența codului roșu, cad și satele: Viișoara, Fundurii Vechi, Sturzovca, Balatina, Cobani, Hîjdeni, Danu, Dușmani, Petrunea, Limbenii Noi, Camenca și Ciuciulea. În aceste localități procesul educațional se va desfășura conform mai multor scenarii:

 • Participarea zilnică cu prezență fizică în instituțiile de învățământ a preșcolarilor și a elevilor din învățământul primar;
 • Participarea zilnică cu prezență fizică în instituțiile de învățământ în proporții de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente (a IX-a, a XII-a) și a elevilor și studenților din anii terminali din învățământul profesional tehnic;
 • Participarea zilnică în procesul educațional la distanță a elevilor din celelalte clase și ani de studii.

Un alt raion în care autoritățile locale au instituit Cod Roșu este Călărași. Din cele 44 de sate, 20 se află sub alertă de Cod Roșu, unul – sub Cod Portocaliu, iar în alte opt sate a fost instituit Cod Galben. Comuna Sipoteni este una dintre localitățile în care situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta. Potrivit autorităților raionale, cauza numărului mare de infectări este nerespectarea normelor sanitare în transportul public.

Codul Roșu de COVID a ajuns și la Soroca. Astfel, în 22 de localități sunt interzise adunările publice, inclusiv cele culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment. Vor fi prestate doar serviciile esențiale, iar vizitele care nu sunt vitale la unitățile de interes public (bancă, poștă etc.) vor fi interzise. Pe de altă parte, procesul educațional va fi organizat în funcție de gradul de alertă atribuit localității.

Realitatea.md amintește că din cauza creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus, și în raioanele Cimișlia, Drochia, Ocnița și Rezina a fost introdusă carantina. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărâre vor fi pedepsite contravențional sau penal.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 04:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
25 Sept. 2021, 04:35 // În Lume //  Cristina Vlah

Situații tensionate în spațiul aerian deasupra Mării Negre. Rusia a creat o situație destul de provocatoare în timpul desfășurării antrenamentului pentru militarii ucraineni pe Marea Neagră, informează Realitatea.md cu referire la agenția de presă Unian.

Potrivit sursei, acest lucru a fost anunțat de către comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. „În zona unde aveau loc antrenamentele cu rachete de tip „Zenit” ale forțelor aeriene, dar și antrenamentele forțelor terestre ale Ucrainei în regiunea Mării Negre, avioanele de recunoaștere ale Federației Ruse au încălcat grav principiile de utilizare a spațiului aerian. Ele de mai multe ori au intrat în zona interzisă, pe care Ucraina a rezervat-o pentru desfășurarea antrenamentelor de pregătire”, a spus oficialul.

De asemenea, se menționează că avioanele Rusiei au intersectat linia traseului stabilit pentru rachetele lasate de ucraineni. „Conducerea Rusiei și-a arătat o dată în plus adevărata față, creând situații provocatoare și punând în pericol proprii săi piloți”, a adăugat reprezentantul ucrainean.

Recent, forțele armate ale Ucrainei au avut antrenamente și au folosit sistemul „Uragan” la frontiera cu Crimeea. Țintele focurilor de arme au fost armata și mașinile blindate ale unui adversar improvizat, aflat la o distanță de 30 de kilometri.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române