Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

DISINFO Scheme mafiote pentru aducerea vaccinului Sputnik-V în Moldova. Cine are de câștigat?

05 Mart. 2021, 12:59
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Mart. 2021, 12:59 // Actualitate //  Realitatea.md

Insistența cu care este promovat vaccinul Sputnik-V în Republica Moldova este o demonstrație crasă că liderul PSRM Igor Dodon este antrenat într-un joc geopolitic în interesele Moscovei, cu posibile avantaje financiare. În schema de promovare şi creare a unor condiţii favorabile pentru achiziţionarea vaccinul rusesc au fost antrenate personaje cheie, implicate anterior în scandaluri mari de corupţie. DISINFO a făcut o analiză pentru a urmări firul evenimentelor și a demonstra mișcările controlate ale PSRM pentru a aduce Sputink-V la Chișinău.

Iată cum arată lucrurile:

 • Igor Dodon face lobby pentru înregistrare vaccinului rusesc şi apoi se vorbeşte despre cumpărarea a unui milion de doze Sputnik-V
 • La scurt timp, Chicu scrie pe facebook că sunt bani în fondul de intervenţie/rezervă a Guvernului. Mai exact, 227 de milioane de lei pentru vaccinare.
 • Zinaida Greceanîi convoacă membrii guvernului printre care Aureliu Ciocoi, primarul Ion Ceban, fără reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor şi ai Economiei. În cadrul şedinţei se discută despre procurarea de urgenţă a unui milion de vaccinuri din fondurile CNAM şi de rezervă a Guvernului, iar Ciocoi promite lansarea imediată a achiziţiei.
 • Anterior  Agenţia Medicamentului înregistrează de urgenţă trei vaccinuri: Pfizer, AstraZeneca și Sputnik-V.
 • Conform unor informaţii obţinute de DISINFO.md, la Ministerul Sănătăţii este analizată oferta de cumpărare a vaccinul înregistrat AstraZeneca, cu 20 de dolari pentru o doză, prin intermediar, din zona  offshore.
 • Conform aceleiaşi surse, au loc pregătiri active pentru lansarea achiziţiei de un milion de vaccinuri Sputnik-V (10 dolari doza) şi neadmiterea unor vaccinuri mai ieftine la licitaţii, iar persoana implicată este Ivan Antoci-directorul Centrului de Achiziţii Centralizate în Sănătate. Diferenţa de cinci milioane de dolari ar fi interesul cheie, în această schemă.

Vezi continuare pe disinfo.md.

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 21:01
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Sept. 2021, 21:01 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a fost numit în calitate de consilier al vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea, informează Realitatea.md.

Potrivit informației publicate pe site-ul oficial al Parlamentului, alți consilieri ai socialistului sunt: Cornel Lebedinschi, Railean Hristina, iar șefă de cabinet este Tatiana Crestenco.

Anterior, Fadei Nagacevschi a deținut funcția de ministru al Justiției în Guvernul Chicu, dar și a avut experiență în calitate de consilier al președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române