Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

(VIDEO) Filip, după consultările la Președinție: Toate problemele pot fi rezolvate atunci când ai un guvern funcțional

16 Mart. 2021, 12:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Maxim Pulber
16 Mart. 2021, 12:34 // Politica //  Maxim Pulber

Partidul Democrat din Moldova susține că alegerile anticipate sau instalarea unui guvern plenipotențiar în Moldova ar fi doar un „instrument pentru rezolvarea problemelor oamenilor”. Până atunci însă, potrivit formațiunii, este nevoie de a rezolva „patru probleme prioritare” și anume „gestionarea corectă a crizei pandemice”, inclusiv cu impunerea unei stări de urgență și aprobarea unui moratoriu pentru cheltuieli neesențiale, „grija față de oameni”, prin elaborarea unei strategii de vaccinare, „deblocarea asistenței externe” și „pregătirea corectă pentru alegeri anticipate”. Cel puțin, aceste propuneri au fost vociferate de președintele PDM, Pavel Filip, după consultările de azi cu președintele Maia Sandu.

„Pornind de la aceste probleme, am întrebat cum pot fi ele rezolvate. Pot să vă răspund cu certitudine: Toate pot fi rezolvate atunci când ai un guvern funcțional. Fără un guvern funcțional, nu poate fi rezolvată niciuna din aceste probleme.

De aici a venit propunerea Partidului Democrat. Dacă este voință politică pe platforma a patru partide parlamentare se poate identifica o garnitură guvernamentală de compromis cu un prim-ministru care, în timp de o lună, să vină cu toate aceste proiecte de legi în Parlament și Parlamentul își asumă responsabilitatea să le voteze.

În următoarele trei luni, Parlamentul nu se întrunește în ședințe, astfel oferind posibilitatea constituțională de dizolvare a Parlamentului și ulterior două luni de perioadă electorală.

În cel mai bun, am putea să ne încadrăm în șase luni de zile până la alegerile parlamentare anticipate, cu un Guvern funcțional, cu asistența externă deblocată și cu procesul de vaccinare bine organizat și eficient”, a menționat Pavel Filip după consultările de la Președinție.

Potrivit lui Filip, dacă nu se iau în calcul propunerile Partidului Democrat există două alternative: un Guvern Durleșteanu votat de PSRM și Partidul Șor sau un Guvern interimar Ciocoi până în anul 2023. „Mingea este pe teritoriul Președinției. Dacă există voință, atunci pe platforma a patru partide parlamentare se poate găsi un compromis”, a conchis Pavel Filip.

Vedeți și: (VIDEO) Partidul „Șor” după întrevederea cu Maia Sandu: Suntem pregătiți în orice moment de alegeri anticipate

Candu, după consultările la Președinție: Să mergi la anticipate în pandemie înseamnă genocid. Trebuie găsite soluții

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
08 Mai 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 17:58 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderii UE vor lua în considerare la summitul Consiliului din 25 mai politica față de Rusia și subiectul Brexitului. Acest lucru a fost anunțat astazi de către președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui summit informal al UE ținut Porto (Portugalia). Discursul liderului francez a fost difuzat de către serviciul de presă al Consiliului European.

„Pe lângă agenda principală, am atins astăzi alte subiecte, la care vom reveni la summitul din 25 mai. Acestea sunt, în special, Rusia și Brexit”, a spus Macron.

Comentând întâlnirea liderilor UE de la Porto, Macron a menționat că „participanții se află în stadiul pregătirii dezvoltării unei strategii europene de combatere a pandemiei”.

„Aceasta este o mișcare comună, în ciuda faptului că este posibil să avem o viziune diferită asupra anumitor probleme”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre motivele absenței cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri europeni din Portugalia, Macron și-a exprimat opinia că „acest lucru se datorează restricțiilor cauzate de pandemie și programului politic intern”.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile