Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

(VIDEO) Filip, după consultările la Președinție: Toate problemele pot fi rezolvate atunci când ai un guvern funcțional

16 Mart. 2021, 12:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Maxim Pulber
16 Mart. 2021, 12:34 // Politica //  Maxim Pulber

Partidul Democrat din Moldova susține că alegerile anticipate sau instalarea unui guvern plenipotențiar în Moldova ar fi doar un „instrument pentru rezolvarea problemelor oamenilor”. Până atunci însă, potrivit formațiunii, este nevoie de a rezolva „patru probleme prioritare” și anume „gestionarea corectă a crizei pandemice”, inclusiv cu impunerea unei stări de urgență și aprobarea unui moratoriu pentru cheltuieli neesențiale, „grija față de oameni”, prin elaborarea unei strategii de vaccinare, „deblocarea asistenței externe” și „pregătirea corectă pentru alegeri anticipate”. Cel puțin, aceste propuneri au fost vociferate de președintele PDM, Pavel Filip, după consultările de azi cu președintele Maia Sandu.

„Pornind de la aceste probleme, am întrebat cum pot fi ele rezolvate. Pot să vă răspund cu certitudine: Toate pot fi rezolvate atunci când ai un guvern funcțional. Fără un guvern funcțional, nu poate fi rezolvată niciuna din aceste probleme.

De aici a venit propunerea Partidului Democrat. Dacă este voință politică pe platforma a patru partide parlamentare se poate identifica o garnitură guvernamentală de compromis cu un prim-ministru care, în timp de o lună, să vină cu toate aceste proiecte de legi în Parlament și Parlamentul își asumă responsabilitatea să le voteze.

În următoarele trei luni, Parlamentul nu se întrunește în ședințe, astfel oferind posibilitatea constituțională de dizolvare a Parlamentului și ulterior două luni de perioadă electorală.

În cel mai bun, am putea să ne încadrăm în șase luni de zile până la alegerile parlamentare anticipate, cu un Guvern funcțional, cu asistența externă deblocată și cu procesul de vaccinare bine organizat și eficient”, a menționat Pavel Filip după consultările de la Președinție.

Potrivit lui Filip, dacă nu se iau în calcul propunerile Partidului Democrat există două alternative: un Guvern Durleșteanu votat de PSRM și Partidul Șor sau un Guvern interimar Ciocoi până în anul 2023. „Mingea este pe teritoriul Președinției. Dacă există voință, atunci pe platforma a patru partide parlamentare se poate găsi un compromis”, a conchis Pavel Filip.

Vedeți și: (VIDEO) Partidul „Șor” după întrevederea cu Maia Sandu: Suntem pregătiți în orice moment de alegeri anticipate

Candu, după consultările la Președinție: Să mergi la anticipate în pandemie înseamnă genocid. Trebuie găsite soluții

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 21:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 21:57 // Economie //  Cristina Vlah

Noi avem astăzi pensionari la vârsta de 32 de ani. Persoane, care lucrează în Penitenciare, unde se calculează un an lucrat – cât trei, după care au lucrat în structurile de forță. Și sunt cazuri de pensionare la vârsta de 32 de ani, unde statul va achita toată viața pensia respectivă.

Declarația aparține președintelui Comisiei de protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, informează Realitatea.md.

În acest sens, deputații vor să revizuiască unele prevederi legale cu privire la inechitatea vârstei de pensionare. Astfel, consideră parlamentarul, se va reduce din presiunea economică asupra bugetului Asigurărilor Publice.

„Sunt asemenea lucruri, care trebuie corectate și care afectează sustenabilitatea sistemului. Și, odată corectate, vor reduce un pic din presiune. Noi ținem cont de toate aceste aspecte. Am început cu pensia minimă, ca prim pas și urmează să corectăm toate aceste probleme”, a declarat Dan Perciun.

Menționăm, că pentru majoritatea angajaților din Republica Moldova, vârsta standard de pensionare este de 59 de ani şi 6 luni pentru femei, cu stagiul complet de cotizare de 32 de ani şi 6 luni, iar pentru bărbați vârsta este de 63 de ani cu un stagiu de cotizare de 34 de ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române