Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

(VIDEO) Filip, după consultările la Președinție: Toate problemele pot fi rezolvate atunci când ai un guvern funcțional

16 Mart. 2021, 12:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2021, 12:34 // Politica //  Realitatea.md

Partidul Democrat din Moldova susține că alegerile anticipate sau instalarea unui guvern plenipotențiar în Moldova ar fi doar un „instrument pentru rezolvarea problemelor oamenilor”. Până atunci însă, potrivit formațiunii, este nevoie de a rezolva „patru probleme prioritare” și anume „gestionarea corectă a crizei pandemice”, inclusiv cu impunerea unei stări de urgență și aprobarea unui moratoriu pentru cheltuieli neesențiale, „grija față de oameni”, prin elaborarea unei strategii de vaccinare, „deblocarea asistenței externe” și „pregătirea corectă pentru alegeri anticipate”. Cel puțin, aceste propuneri au fost vociferate de președintele PDM, Pavel Filip, după consultările de azi cu președintele Maia Sandu.

„Pornind de la aceste probleme, am întrebat cum pot fi ele rezolvate. Pot să vă răspund cu certitudine: Toate pot fi rezolvate atunci când ai un guvern funcțional. Fără un guvern funcțional, nu poate fi rezolvată niciuna din aceste probleme.

De aici a venit propunerea Partidului Democrat. Dacă este voință politică pe platforma a patru partide parlamentare se poate identifica o garnitură guvernamentală de compromis cu un prim-ministru care, în timp de o lună, să vină cu toate aceste proiecte de legi în Parlament și Parlamentul își asumă responsabilitatea să le voteze.

În următoarele trei luni, Parlamentul nu se întrunește în ședințe, astfel oferind posibilitatea constituțională de dizolvare a Parlamentului și ulterior două luni de perioadă electorală.

În cel mai bun, am putea să ne încadrăm în șase luni de zile până la alegerile parlamentare anticipate, cu un Guvern funcțional, cu asistența externă deblocată și cu procesul de vaccinare bine organizat și eficient”, a menționat Pavel Filip după consultările de la Președinție.

Potrivit lui Filip, dacă nu se iau în calcul propunerile Partidului Democrat există două alternative: un Guvern Durleșteanu votat de PSRM și Partidul Șor sau un Guvern interimar Ciocoi până în anul 2023. „Mingea este pe teritoriul Președinției. Dacă există voință, atunci pe platforma a patru partide parlamentare se poate găsi un compromis”, a conchis Pavel Filip.

Vedeți și: (VIDEO) Partidul „Șor” după întrevederea cu Maia Sandu: Suntem pregătiți în orice moment de alegeri anticipate

Candu, după consultările la Președinție: Să mergi la anticipate în pandemie înseamnă genocid. Trebuie găsite soluții

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 14:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2023, 14:50 // Actualitate //  Realitatea.md

Punctul de trecere a frontierei Leușeni își va sista mâine activitatea, în intervalul orelor 11:00-13:00, din cauza unor lucrări tehnice.

Potrivit Serviciului Vamal, în această perioadă vor fi efectuate lucrări de înlocuire a cablurilor subterane.

În acest context, autoritatea vamală recomandă agenților economici și persoanelor fizice care intenționează să traverseze frontiera prin postul Leușeni să opteze pentru alte puncte de trecere din apropiere: Leova- Bumbăta, Costești-Stânca sau Sculeni.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală