Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Candu, după consultările la Președinție: Să mergi la anticipate în pandemie înseamnă genocid. Trebuie găsite soluții

16 Mart. 2021, 11:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2021, 11:34 // Politica //  Realitatea.md

Grupul parlamentar „Pro Moldova” susține că înainte de organizarea alegerilor parlamentare anticipate, care pot fi o soluție pentru „schimbarea clasei politice” trebuie găsite soluții privind gestionarea crizei pandemice și celei economice. Totodată, potrivit deputaților „Pro Moldova”, un guvern în demisie, cu împuterniciri reduse, nu ar putea face față unei stări de urgență, dacă aceasta ar fi instituită. Astfel, în cadrul dialogului cu președintele Maia Sandu, aceștia au pledat pentru votarea unui guvern cu puteri depline și găsirea unor soluții pentru depășirea crizei pandemice și celei economice.

„Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, pe care noi le vedem ca o soluție pentru schimbarea clasei politice, la acest lucru trebuie ajuns ordonat, disciplinat și în așa fel încât țara și întreaga societate să nu sufere din cauza crizei. Noi suntem în criză pandemică gravă și criză economică cu toate consecințele ei. În această perioadă țara trebuie guvernată”, a menționat președintele „Pro Moldova”, Andrian Candu, după consultările de la Președinție.

Andrian Candu a salutat deschiderea Președinției spre dialog, „spre deosebire de alte perioade”, dar „rezultatul acestui dialog trebuie să fie printr-o consolidare a forțelor politice, pentru crearea unei majorități cât mai largi și, evident, cu o foaie de parcurs foarte bine elaborată atât în acțiuni, cât și în timp”.

„Dacă se va merge inclusiv la o stare de urgență, aceasta trebuie să fie aprobată doar dacă se găsesc și soluții economice și umanitare pentru oameni. Alegerile chiar dacă și vor fi organizate, trebuie pregătite și din punct de vedere a legislației electorale. Poate ar fi cazul, de exemplu, două zile de vot în țară și în diasporă. Trebuie găsite soluții cu privire la finanțarea partidelor, la tot ceea ce înseamnă manipulare și dezinformare. Ne bucurăm că doamna președintă a decis să meargă pe calea comunicării și dialogului, și nu prin izolare completă, instituțională, așa cum a fost până astăzi”, a menționat Candu.

Nu în ultimul rând, liderul „Pro Moldova” a precizat că înțelege poziția președintelui Maia Sandu și viziunea acesteia cu privire la alegerile parlamentare anticipate, și nu le exclud ca „soluție pentru schimbarea clasei politice”, dar „să mergi la alegeri în plină pandemie fără să găsești soluții pentru oameni, și din punct de vedere sanitar și din punct de vedere economic, asta deja seamănă a genocid”.

Vedeți și: (VIDEO) Partidul „Șor” după întrevederea cu Maia Sandu: Suntem pregătiți în orice moment de alegeri anticipate

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 21:37
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
22 Sept. 2023, 21:37 // Actualitate //  Ursu Ana

Sute de persoane din țară, dar și de peste hotare au vizitat Parlamentul cu ocazia Zilei Ușilor Deschise. Toate grupurile de vizitatori au fost ghidate de către deputați și de funcționari publici, care au povestit detalii interesante din activitatea legislativului, anunță Parlamentul.

Persoanele au avut oportunitatea să meargă în sălile unde se iau decizii importante pentru viitorul țării sau au loc întrevederi cu oficiali străini. Pentru a afla cele mai interesante detalii despre activitatea legislativă, ei au vizitat sala de ședințe plenare, sala Europa, Muzeul Parlamentului și sala pentru conferințe de presă.

„Facem tot posibilul ca Parlamentul să fie o instituție deschisă și accesibilă pentru cetățeni. Ziua Ușilor Deschise a fost organizată pentru cei care doresc să viziteze Parlamentul, să vadă ce reprezintă, ce se întâmplă aici, să pună întrebări deputaților și celor care lucrează în Parlament. Am avut fericita ocazie să discut cu un grup de elevi de la Căușeni și sunt sigur că vor merge acasă cu impresii frumoase”, a spus Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Copii și tineri curioși, dornici de a cunoaște cât mai multe despre Parlament ne-au vizitat astăzi la Ziua Ușilor Deschise. Ne bucurăm că avem o generație tânără interesată de activitatea instituției parlamentare și de transformările din societate”, a menționat Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița.

Pe lângă turul ghidat propriu-zis, pentru vizitatori au fost amenajate două expoziții – una cu lucrările maestrului Zaharia Cușnir, un fotograf amator care a locuit în satul Roșietici, raionul Florești și alta cu desenele unor copii refugiați din Ucraina, care au redat în culori ce înseamnă pacea pentru ei.

în scuarul Parlamentului au fost amenajate spații pentru discuții cu deputații, cu activități interactive pentru copii și o zonă foto. Vizitatorii au primit materiale informative despre activitatea Parlamentului și au lăsat mesaje pentru deputați.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală