Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.2672%
 • USD
  17.6521
  0.051%
 • RUB
  0.2435
  0.6982%
 • RON
  4.1969
  -0.2645%
 • UAH
  0.6611
  -0.1966%

Candu, după consultările la Președinție: Să mergi la anticipate în pandemie înseamnă genocid. Trebuie găsite soluții

16 Mart. 2021, 11:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Maxim Pulber
16 Mart. 2021, 11:34 // Politica //  Maxim Pulber

Grupul parlamentar „Pro Moldova” susține că înainte de organizarea alegerilor parlamentare anticipate, care pot fi o soluție pentru „schimbarea clasei politice” trebuie găsite soluții privind gestionarea crizei pandemice și celei economice. Totodată, potrivit deputaților „Pro Moldova”, un guvern în demisie, cu împuterniciri reduse, nu ar putea face față unei stări de urgență, dacă aceasta ar fi instituită. Astfel, în cadrul dialogului cu președintele Maia Sandu, aceștia au pledat pentru votarea unui guvern cu puteri depline și găsirea unor soluții pentru depășirea crizei pandemice și celei economice.

„Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, pe care noi le vedem ca o soluție pentru schimbarea clasei politice, la acest lucru trebuie ajuns ordonat, disciplinat și în așa fel încât țara și întreaga societate să nu sufere din cauza crizei. Noi suntem în criză pandemică gravă și criză economică cu toate consecințele ei. În această perioadă țara trebuie guvernată”, a menționat președintele „Pro Moldova”, Andrian Candu, după consultările de la Președinție.

Andrian Candu a salutat deschiderea Președinției spre dialog, „spre deosebire de alte perioade”, dar „rezultatul acestui dialog trebuie să fie printr-o consolidare a forțelor politice, pentru crearea unei majorități cât mai largi și, evident, cu o foaie de parcurs foarte bine elaborată atât în acțiuni, cât și în timp”.

„Dacă se va merge inclusiv la o stare de urgență, aceasta trebuie să fie aprobată doar dacă se găsesc și soluții economice și umanitare pentru oameni. Alegerile chiar dacă și vor fi organizate, trebuie pregătite și din punct de vedere a legislației electorale. Poate ar fi cazul, de exemplu, două zile de vot în țară și în diasporă. Trebuie găsite soluții cu privire la finanțarea partidelor, la tot ceea ce înseamnă manipulare și dezinformare. Ne bucurăm că doamna președintă a decis să meargă pe calea comunicării și dialogului, și nu prin izolare completă, instituțională, așa cum a fost până astăzi”, a menționat Candu.

Nu în ultimul rând, liderul „Pro Moldova” a precizat că înțelege poziția președintelui Maia Sandu și viziunea acesteia cu privire la alegerile parlamentare anticipate, și nu le exclud ca „soluție pentru schimbarea clasei politice”, dar „să mergi la alegeri în plină pandemie fără să găsești soluții pentru oameni, și din punct de vedere sanitar și din punct de vedere economic, asta deja seamănă a genocid”.

Vedeți și: (VIDEO) Partidul „Șor” după întrevederea cu Maia Sandu: Suntem pregătiți în orice moment de alegeri anticipate

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române