În anul 2020 au fost vizați în procedurile de control funcționari publici și înalți demnitari de stat: un fost președinte al Republicii Moldova, 32 de deputați, 20 de procurori, 11 judecători, un secretar de stat, un director SIS, un fost director SIS, doi membri CEC, un membru CSM, un director al Agenției „Moldsilva”. Printre subiecții de demnitate publică se enumeră și șapte președinți de raion, 71 de primari, patru viceprimari, etc. Datele se regăsesc în Raportul Consiliului de Integritate al ANI, care a fost prezentat luni, 15 martie 2021.
Potrivit datelor, Inspectoratul de Integritate al ANI a inițiat 400 proceduri de control. Pe regimul juridic al conflictelor de interese au fost derulate 156 de proceduri. În alte 125 de cazuri, inspectorii de integritate au verificat averile subiecților declarării. Alte 114 proceduri de control au fost realizate pe aspectul incompatibilităților în funcția publică.
Inspectorii de integritate au constat peste 210 încălcări admise de către subiecții declarării. Astfel, doi deputați au fost stabiliți că au încălcat regimul juridic al averii și intereselor personale, iar în cazul a trei deputați s-a demonstrat incompatibilitate în funcțiile deținute.
Încălcări ale legislației ANI au fost constatate și pe numele unui procuror și a unui judecător. Totuși, cele mai multe constatări au fost depistate în cazul aleșilor locali. Circa 44 de primari au admis conflicte de interese, alți șase subiecți au deținut și alte funcții simultan cu mandatele de primar. Pe numele a doi primari a fost stabilit câte un caz de restricții și avere nedeclarată.
În cazul în care actele de constatare emise de către inspectorii de integritate vor rămâne definitive în instanța de judecată, circa 182 de subiecți riscă să rămână fără funcții sau să fie lipsiți de dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică.
Raportul poate fi consultat AICI.