Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  -0.4512%
 • USD
  17.7774
  0.0726%
 • RUB
  0.2379
  0.5464%
 • RON
  4.3366
  -0.4243%
 • UAH
  0.6413
  0.2183%

RAPORT: Peste 400 de demnitari și funcționari publici au admis conflicte de interese la locul de muncă în anul 2020

16 Mart. 2021, 12:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2021, 12:05 // Actualitate //  Realitatea.md

În anul 2020 au fost vizați în procedurile de control funcționari publici și înalți demnitari de stat: un fost președinte al Republicii Moldova, 32 de deputați, 20 de procurori, 11 judecători, un secretar de stat, un director SIS, un fost director SIS, doi membri CEC, un membru CSM, un director al Agenției „Moldsilva”. Printre subiecții de demnitate publică se enumeră și șapte președinți de raion, 71 de primari, patru viceprimari, etc. Datele se regăsesc în Raportul Consiliului de Integritate al ANI, care a fost prezentat luni, 15 martie 2021.

Potrivit datelor, Inspectoratul de Integritate al ANI a inițiat 400 proceduri de control. Pe regimul juridic al conflictelor de interese au fost derulate 156 de proceduri. În alte 125 de cazuri, inspectorii de integritate au verificat averile subiecților declarării. Alte 114 proceduri de control au fost realizate pe aspectul incompatibilităților în funcția publică.

Inspectorii de integritate au constat peste 210 încălcări admise de către subiecții declarării. Astfel, doi deputați au fost stabiliți că au încălcat regimul juridic al averii și intereselor personale, iar în cazul a trei deputați s-a demonstrat incompatibilitate în funcțiile deținute.

Încălcări ale legislației ANI au fost constatate și pe numele unui procuror și a unui judecător. Totuși, cele mai multe constatări au fost depistate în cazul aleșilor locali. Circa 44 de primari au admis conflicte de interese, alți șase subiecți au deținut și alte funcții simultan cu mandatele de primar. Pe numele a doi primari a fost stabilit câte un caz de restricții și avere nedeclarată.

În cazul în care actele de constatare emise de către inspectorii de integritate vor rămâne definitive în instanța de judecată, circa 182 de subiecți riscă să rămână fără funcții sau să fie lipsiți de dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică.

Raportul poate fi consultat AICI.

Realitatea Live

Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților notorii din domeniul culturii cu genericul: „Dăruim lumină”
05 Mai 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Mai 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Alegerile din iulie împart partidele parlamentare pe baricade. Unele formațiuni își doresc să meargă pe cont propriu, iar altele își doresc să se unească în blocuri electorale, ca să obțină șanse de a accede în Parlament, informează Realitatea.md.

O nouă alianță între partidele PPDA și PAS este exclusă de ambele părți. Acest lucru a fost menționat de către deputatul PAS, Vladimir Bolea, precum și de către deputatul PPDA, Igor Munteanu. „Ca alianță electorală cred că e imposibil să o avem cu PAS, dar o colaborare oricând este binevenită”, a spus Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR.

Deputatul PAS consideră că formațiunea, pe care o reprezintă va merge singură în alegeri și speră să obțină o majoritate în viitorul Parlament. „Noi lucrăm ca să luăm minim 51 de mandate. Toate partidele tind să ia asta, pentru că orice partid vrea să formeze în mod ușor un Guvern. Cred că vor fi minim 58 de mandate pro-europene a partidelor de dreapta”, a declarat Vladimir Bolea.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat că formațiunea sa va merge independent la alegerile anticipate. Însă, își dorește foarte mult ca partidul său să fie luat în considerație pentru a forma o viitoare coaliție parlamentară în vederea formării unui Guvern.

„Eu cred că putem să ne așteptăm la surprize, că ar putea fi și 40% de dreapta – și restul să fie de stânga. O bună parte din campania electorală va fi pe facebook…  PDM are suficiente forţe în teritoriu, are experienţa necesară, sperăm că vom reuşi să ne mobilizăm chiar și în condiţiile destul nocive în care este R. Moldova. Este această psihoză de stânga-dreapta, dar PDM, ca şi celeltate partide, cred că va mobiliza partidul şi activul din teritoriu şi vor merge la aceste alegeri”, a spus Dumitru Diacov.

Democratul a spus că își dorește o coaliție cu PAS și cu PPDA în viitorul Parlament. „Ca lumea să nu vă suspecteze că faceți coaliție cu Usatîi – spuneți că veți face cu PD, cu oameni cu experiență și vom merge înainte. Noi în trei facem coaliție și mergem înainte. Va fi foarte greu dacă un singur partid va avea 51 sau 52 de mandate, pentru că unul se poate îmbolnăvi, sau va fi în deplasare și de aceea e nevoie de un aliat, de un partener”, susține Diacov.

Menționăm, că data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă