Curs valutar
 • EUR
  20.6601
  -0.5305%
 • USD
  17.6371
  0.0499%
 • RUB
  0.2402
  -1.0408%
 • RON
  4.1750
  -0.5198%
 • UAH
  0.6603
  -0.106%

Agricultorii care au fost afectați de secetă în anul 2020 pot primi ajutor umanitar sub formă de motorină

16 Mart. 2021, 11:26
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2021, 11:26 // Economie //  Realitatea.md

Agricultorii care au fost afectați de secetă în anul 2020 pot primi ajutor umanitar sub formă de motorină. Este vorba despre combustibilul oferit de România Republicii Moldova. Dosarele pot fi depuse la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură până pe data de 5 aprilie 2021.

Ajutorul se acordă pentru acoperirea parțială a cheltuielilor, suportate de producătorii agricoli la întreținerea semănăturilor de toamnă și pentru asigurarea realizării lucrărilor de primăvară.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Agriculturii, favorizați vor fi producătorii mai mici. La calcularea cuantumului de motorină, eligibil per beneficiar sunt luați ca bază mai mulți indicatori și coeficienți: culturi fitotehnice, suprafețe afectate, categoria gradului de afectare, mărimea suprafețelor de teren agricol gestionate de producători.

LISTA DOCUMENTELOR necesare pentru a completa dosarul, este publicată pe site-ul Ministerului.

Cererea de calculare și acordare a ajutorului și copiile documentelor obligatorii pentru acordarea de ajutor se vor depune de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia, la subdiviziunea teritorială a Agenției din raza teritorială în care solicitantul își desfășoară activitatea.

Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2020 poate fi analizat AICI.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 15:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
21 Sept. 2021, 15:55 // Politica //  Realitatea.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au abținut să se expună pe proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiției (CSJ). În cadrul ședinței de marți, 21 septembrie, aceștia urmau să-l avizeze, doar că acesta deja a fost votat în prima lectură de către deputații Parlamentului.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a tot încercat să clarifice dacă membrii sunt pro sau contra, explicând că sunt „situații diferite”. În schimb, membrii CSM i-au dat de înțeles că nu mai văd sens în a se expune, odată ce proiectul de lege a fost supus votului în plen.

„Nici aviz pozitiv, nici negativ”, a răsunat în sala CSM drept explicație.

A intervenit și președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, care a adăugat că cel puțin pentru azi acest subiect nu a întrunit numărul necesar de voturi și s-a trecut la următorul subiect de pe ordinea de zi.

Amintim că proiectul de lege a fost votat în prima lectură pe data de 16 septembrie curent. Potrivit acestuia, președintele interimar al CSJ și vicepreședintele vor fi desemnați de CSM. În cazul în care nu este desemnat vicepreședintele care va exercita funcțiile președintelui CSJ în absența acestuia, funcțiile în cauză vor fi exercitate de către vicepreședintele desemnat de CSM. De asemenea, în cazul în care funcția de președinte al CSJ va rămâne vacantă, interimatul acesteia va fi asigurat de către un judecător desemnat de CSM.

În prezent, președintele interimar al CSJ este desemnat în funcție de vârstă. În aceste condiții, autorii proiectului consideră că vârsta, ca unicul criteriul de eligibilitate pentru atribuirea ex-jure a calității de interimar în exercițiul atribuțiilor administrative în CSJ, reprezintă, în esență, o înlăturare defectuoasă a CSM de la exercitarea atribuțiilor statutare.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române