Azi are loc cel de al 23-lea summit UE-China, care se va desfășura prin videoconferință. Evenimentul a fost amânat de câteva ori până acum, din cauza deteriorării relațiilor. Câteva zile în urmă Consiliul European a anunțat că summit UE-China se va desfășura la 1 aprilie 2022, prin videoconferință. Ulterior, informația a fost confirmată și de ministerul de externe de la Beijing.
În comuncat emis de Consiliul European înainte de a începe summitul virtual este anunțat că:
„UE va profita de ocazie pentru a sublinia necesitatea de a susține ordinea internațională bazată pe norme și valorile universale. UE va solicita reluarea dialogului UE-China privind drepturile omului, în mod substanțial”
Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu Înaltul Reprezentant, Josep Borrell, reprezentând UE, se vor întâlni cu prim-ministrul chinez, Li Keqiang, iar după-amiaza cu președintele chinez, Xi Jinping.
„Principalele subiecte abordate la summit vor fi războiul din Ucraina, angajamentul comunității internaționale de a sprijini Ucraina, criza umanitară dramatică generată de agresiunea Rusiei, caracterul destabilizator al acesteia pentru ordinea internațională și impactul său inerent la nivel mondial” este menționat într-un comuncat emis de Consiliul European.
Liderii vor discuta, de asemenea, despre situația relațiilor bilaterale și despre domenii de interes comun, cum ar fi schimbările climatice, biodiversitatea și sănătatea, precum și despre modalitățile de asigurare a unei relații comerciale mai echilibrate și reciproce.
Summitul UE-China precedent s-a desfășurat la 22 iunie 2020, iar reuniunea liderilor UE-China a avut loc la 30 decembrie 2020.
În urmă cu două săptămâni, fără a menționa China, liderii G7 au făcut aluzie la eventualitatea ca Beijingul să ofere Rusiei asistență militară sau financiară. Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a declarat după întâlnirile cu șefii de stat și de guvern din NATO și G7, că l-a avertizat pe președintele Chinei că dacă ajută Rusia în invazia din Ucraina vor exista consecințe față de statul asiatic, în special în ce privește relațiile economice pe care le are cu Occidentul.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!