Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

A rămas fără picior. Studentul care a ucis oameni într-o universitate din Perm

21 Sept. 2021, 23:18
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
21 Sept. 2021, 23:18 // În Lume //  Cristina Vlah

Studentul Timur Bekmansurov, care a omorât opt persoane la Universitatea de stat din Perm, a fost operat și i-a fost amputat un picior, informează Realitatea.md.

Potrivit presei ruse, Meduza.io, este vorba despre piciorul stâng, fapt confirmat de către reprezentanții cadrelor medicale.  Sursele mai spun că Bekmansurov este în stare foarte gravă, în secția de reanimare, fiind conectat la aparatele de respirație artificială.

Motivul amputării piciorului țin de rănile primite în dreptul șoldului. De asemenea, el a are un plămân rănit, ficatul și alte organe interne rănite.

Amintim, că în urma focurilor de armă deschise de Timur Bekmansurov în Universitatea de stat din Perm, au fost uciși opt oameni, iar alți 28 au fost răniți și se află în spital.  Bekmansurov a fost rănit în timpul reținerii sale, de către un polițist, Constantin Kalinin, care ar putea fi premiat pentru acțiunile sale.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 20:38
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 20:38 // Politica //  Cristina Vlah

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a purtat prima sa discuție telefonică cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, informează Realitatea.md. Cei doi au discutat subiecte fierbinți, probleme pe care le înfruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului.

Inițiativa ar fi venit din partea Chișinăului, se menționează într-un comunicat de presă al biroului lui Krasnoselski. Liderul de la Tiraspol a spus că este „deschis spre dialog în orice format, pentru a apăra interesele cetățenilor”.

Unul din subiectele discutate a vizat criza energetică din regiune. În acest sens, Krasnoselski s-a lăudat că cei din stânga Nistrului nu resimt nici un fel de criză în spațiul locativ-comunal și că livrările au loc în regim obișnuit. „Молдавская ГРЭС” și-a trecut două din cele patru generatoare – la utilizarea cărbunelui, rezervele de cărbune fiind suficiente pentru luna noiembrie, iar subiectul privind livrarea gazelor este discutat cu reprezentanții Federației Ruse”,  a declarat Vadim Krasnoselski.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvernul de la Chișinău, prim-ministra a solicitat informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus, despre rezervele de cărbune existente. Vadim Krasnoselski a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului. Totodată, au fost discutate scenarii de alternativă pentru gospodăriile casnice și agenții economici privind aprovizionarea cu gaze, dar și despre posibilitatea achiziționării de păcură sau alte tipuri de combustibil.

De asemenea, a fost discutat subiectul funcționării școlilor cu predare în limba română de pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale de la Chișinău, s-a discutat despre problema telecomunicațiilor, problema utilizării terenurilor agricole de la Dubăsari, apostilarea diplomelor de învățământ ale elevilor și studenților din instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană și problema plăcuțelor de înmatriculare ale autovehiculelor din stânga Nistrului. Referitor la ultimul subiect, Krasnoselski s-a plâns pe faptul că transportul de pasageri a avut de suferit din cauză de la 1 septembrie, transportatorii transnistreni nu pot efectua curse peste hotare.

Problema bancară a fost abordată de către cei doi oficiali, iar Krasnoselski s-a plâns pe faptul că cei de la conducerea regiunii transnistrene au primit refuz în privința deschiderii unor conturi bancare la băncile de pe malul drept al Nistrului. Drept exemplu a fost adus cazul clubului de fotbal Sheriff, echipa sportivă nu și-a putut primi banii, deoarece băncile de la Chișinău nu le-au deschis conturi bancare.

Liderul de la Tiraspol a mai spus că pentru el executarea asumării anterioare ale obligațiunilor ambelor părți – este principială. „Fără realizarea acordurilor deja încheiate, înțelegerile în privința altor noi practic nu are sens. Agenda negocierilor are un volum tot mai mare, iar subiectele privind: conturile bancare, telecomunicațiile, libera deplasare și dosarele politice – rămân a fi actuale”, a spus Krasnoselski.

Menționăm, că aceasta este prima discuție dintre Vadim Krasnoselski și Natalia Gavrilița din posturile pe care le dețin. La solicitarea Nataliei Gavrilița,  liderul tiraspolean a spus că îi va transmite actele necesare, pe care să le studieze și să vină cu soluții pentru un dialog mai bun dintre cele două părți.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie