Procedura de emitere a actelor permisive în domeniul mediului, pe parcursul anului 2021, s-a realizat cu abateri de la cadrul normativ, iar deficiențele constatate au fost cauzate de factorul uman, dar și de insuficiența controalelor manageriale aferente etapelor de emitere a actelor. Acestea sunt concluziile raportului de audit, prezentat astăzi, 21 septembrie de Curtea de Conturi (CCRM), membrilor Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.
În context, CCRM, au fost prezentate 22 de recomandări, una din cele mai importante fiind revizuirea cuantumului salariului minim aplicat la calcularea prejudiciilor.
„Sumele prejudiciilor calculate pentru daunele cauzate mediului sunt simbolice și nu acoperă resursele necesare pentru refacerea acestor daune”, argumentează autorii raportului.
Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, urmare a recomandărilor înaintate au fost inițiate activități pentru a îmbunătăți tot procesul de eliberare a actelor permisive, la nivel instituțional și legislativ.
„Vom depune eforturi pentru a implementa recomandările Curții de Conturi în termenul stabilit. Ne dorim ca cetățenii să aibă parte de un serviciu de calitate”, a asigurat secretarul general al Ministerului Mediului, Igor Pșenicinîi.
Vicepreședintele Comisiei de control al finanțelor publice, Artur Mija, a menționat că sistemul existent este ineficient, pe când cetățenii așteaptă servicii clare, rapide, calitative, cu maxim confort în procesul de obținere a actelor permisive.
Membrul Comisiei de control al finanțelor publice, deputata PSRM, Zinaida Greceanîi, a exprimat opinia că numărul prea mare de acte permisive îngreunează activitatea agenților economici, iar eficiența încasării sumelor prejudiciilor calculate lasă de dorit. Deputata a exemplificat, în baza datelor din raport, că pe parcursul unui an de zile au fost eliberate 94617 acte permisive, au fost calculate prejudicii cauzate mediului în sumă de 897,2 milioane de lei, din care au fost achitate doar 6,1 milioane de lei sau 0,7%.