Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

Achiziții durabile în domeniul sănătății. Acestea ar aduce mai multe economii pentru serviciile medicale

29 Iun. 2021, 09:46
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
29 Iun. 2021, 09:46 // Societate //  Valentina Buză

Pandemia de COVID-19 pune un accent fără precedent pe oferirea de servicii medicale pentru cele mai vulnerabile grupuri de persoane. În Moldova, solicitările de îngrijire medicală depășesc resursele disponibile, ceea ce le face pe autorități să se adapteze realităților. Astfel, atunci când a început să crească numărul cazurilor de coronavirus, au fost restricționate serviciile medicale aferente persoanelor care suferă de boli cronice și în cazul adresărilor neurgente, pentru a spori capacitatea de răspuns medical în caz de urgență și de recuperare post-COVID.

Potrivit informațiilor, datorită unei mobilizări bune și a unei acțiuni coordonate între instituțiile medicale, societatea civilă și clinicile mobile coordonate te ONG-uri, în timpul perioadelor de izolare și restricții ulterioare, persoanele care beneficiază de tratament antiretroviral (TAR) au fost asigurate cu medicamente vitale pentru o perioadă de jumătate de an. Acest lucru a redus nevoia de a vizita centrele TAR și a diminuat riscul expunerii la COVID-19.

„Furnizarea stocului de medicamente antiretrovirale pentru șase luni este o practică eficientă încă dinaintea pandemiei, care s-a dovedit a fi fiabilă mai ales în condiții de criză”, afirmă Sorina Vesiolîi, expertă în sănătate la ONG „Inițiativa Pozitivă”, o organizație care pledează pentru o viață decentă și sănătoasă pentru persoanele care trăiesc cu HIV.

În Moldova, tratamentul antiretroviral este acoperit de stat, în cadrul Programului național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și ITS. Aproximativ 19 milioane de lei sunt alocate anual pentru achiziționarea de medicamente antiretrovirale, ceea ce reprezintă 7,5% din bugetul de 253 de milioane de lei pentru toate programele naționale și speciale de sănătate.

Prin urmare, este esențial ca achizițiile de medicamente antiretrovirale să fie previzibile și durabile, ceea ce înseamnă că medicamentele vitale sunt disponibile atunci când este necesar, în cantitate deplină. În acest scop, autoritățile naționale trebuie să știe ce cantități sunt necesare, când și cui ar trebui furnizate acestea. 

„Nu sunt binevenite nici stocuri insuficiente, și nici excesive, deoarece aceasta implică, pe de o parte, pacienți expuși riscului de a nu primi tratamentul necesar și, pe de altă parte, utilizarea ineficientă a resurselor și a medicamentelor care ar putea expira”, subliniază Sorina Vesiolîi, expertă în sănătate la „Inițiativa Pozitivă”.

În perioada 2018-2021, ONG-ul „Inițiativa Pozitivă”, în cadrul proiectului regional PNUD „Sănătate durabilă în achiziții (SHiPP)”, finanțat de Agenția suedeză pentru dezvoltare și cooperare internațională (Sida), a efectuat o analiză a practicilor de achiziții durabile în Moldova, care conchide că implementarea criteriilor de durabilitate trebuie abordată cu complexitatea cuvenită, implicând modificări în legislație, instruirea autorităților contractante și implementarea unui sistem robust de monitorizare.

„Suntem încrezători că implementarea criteriilor de durabilitate în domeniul medical va crește economiile la bugetul de stat, care ulterior pot fi redirecționate către alte necesități vitale, pentru a spori calitatea vieții populației”, afirmă Sorina Vesiolîi, expertă la „Inițiativa Pozitivă”.

Raportul recomandă dezvoltarea unui sistem electronic de gestionare a stocurilor, care va permite monitorizarea tuturor produselor medicale disponibile în instituțiile medicale din întreaga țară.

Aproximativ 14.600 persoane trăiesc cu HIV/SIDA în Republica Moldova, conform datelor din 2020. Studiul integrat bio-comportamental, realizat în anul 2020, stabilește că infecția este concentrată în câteva populații-cheie: persoanele care injectează droguri (cu o prevalență HIV de 11,4%), lucrătorii sexuali (2,7%) și bărbații care fac sex cu bărbați (11,4%).

Dintre aceștia, 6.810 persoane primesc tratament antiretroviral. Datorită consumului unei pastile pe zi, tehnologiile farmaceutice moderne permit organismului să funcționeze normal și sistemului imunitar să reziste la HIV, să scadă încărcătura virală și să nu se transmită mai departe. Totodată, prin optimizarea schemei de tratament la o comprimată pe zi, în loc de 2-3, se produc mai puține deșeuri. Schema de tratament este optimizată anual de Programului național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și al infecțiilor cu transmitere sexuală, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie