Curs valutar
 • EUR
  20.5231
  0.1384%
 • USD
  18.8234
  -0.2152%
 • RUB
  0.2723
  -0.0734%
 • RON
  4.2070
  0.618%
 • UAH
  0.5098
  -0.2354%

Acum, când toți am obosit de ecranele device-urilor, vă prezentăm cele mai populare jocuri de societate în 2021

14 Mart. 2021, 21:56
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
14 Mart. 2021, 21:56 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Jocurile de societate sunt din ce în ce mai populare. În vremuri de pandemie, când alegerea activităţilor de grup e destul de limitată, sunt chiar o soluţie ideală. Acum, când am devenit dependenţi de ecranele device-urilor, este revigorant, ba chiar uman, să te întreci cu prietenii în jocuri analogice. Milioane de oameni au făcut pasul de la anevoiosul Monopoly, care le-a marcat tinereţea, la jocuri de societate moderne precum The Settlers of Catan sau Ticket to Ride.

Recent, site-ul Digital Trends a făcut un clasament al celor mai populare jocuri de societate contemporane. Iată care sunt acestea:

CARCASSONE

Voila… simpla plăcere de-a aşeza cărămizi ca să construieşti un oraş francez plin de viaţă. Ce poate fi mai energizant? De pildă, se te furişezi pe terenul prietenului tău şi să susţii că e al tău, transformând toată munca lui grea în puncte savuroase pentru tine. „Carcassonne” e un joc fermecător şi simplu, care ascunde un miez competitiv. Pui cărămidă lângă cărămidă, conectezi drum la drum, uneşti câmpurile cu alte câmpuri, oraşe cu oraşe şi apoi le revendici ca fiind ale tale. Dacă două zone diferite se ciocnesc, jucătorul cu cele mai multe piese va cuceri tot terenul, aşa că trebuie să te hotărăşti dacă să construieşti în izolare sau să intri în competiţie.

SKULL

Un joc popularizat de motociclişti şi ideal de jucat într-un bar. Toată lumea are trei trandafiri şi un craniu, pe care le pune cu faţa-n jos, până când un jucător pariază cât de multe cartonaşe va întoarce fără să găsească un craniu. Dacă izbuteşte acest lucru de două ori, a câştigat jocul, dacă a găsit un craniu, pierde un carton. Cam ca pokerul, dar cu o matematică mult mai simplă. „Skull” e captivant, dezbrăcat de artificii inutile şi de bravadă, pe cât de tensionat, pe atât de uşor de învăţat. Odată ce ştii regulile, este uşor să-ţi faci propria versiune în casă, dar design-ul şi componentele sunt atât de frumoase, încât vei dori să deţii versiunea oficială.

PANDEMIA LEGACY

Lumea este devastată de patru pandemii îngrozitoare. O echipă de experţi trebuie să se întreacă pe tot globul ca să găseacă leacul, înainte ca societatea să sfârşească în haos. Lansat pentru prima dată în 2007, Pandemia este un joc de cooperare tensionat, distractiv şi provocator, pentru doi până la patru jucători. Uşor de învăţat şi greu de stăpânit, este considerat deja un clasic şi o introducere excelentă în ceea ce au de oferit jocurile moderne.

La început, poate fi copleşitor, dar evoluţia treptată a jocului livrează noi provocări şi creează o naraţiune captivantă şi suprinzătoare. Pe parcursul unui an – în cronologia jocului, fireşte -, oraşele vor cădea, personajele vor forma relaţii şi vor dezvolta traume, virusurile vor evolua, iar moştenirea pandemică va fi unică. Surpriza face parte din distracţie: acesta este unul dintre cele mai bune jocuri ale ultimilor ani.

FLAMME ROUGE

Pe măsură ce temele şi regulile jocurilor moderne devin ce în ce mai elaborate, uneori tânjeşti după fiorul simplu de-a întrece pe cineva pe linia de sosire. Flamme Rouge este un joc de curse de biciclete genial, care amestecă elegant maşinaţiunile dintr-o echipă de ciclism din lumea reală, cu un joc de societate rapid, distractiv, strategic, pentru întreaga familie.
Fiecare dintre cei 2 până la 4 de jucători controlează doi concurenţi şi are un pachet corespunzător de cărţi, cu numerele între 2 şi 9. Când îi vine rândul, un jucător trage patru cărţi din fiecare teanc şi alege una pentru fiecare dintre cicliştii pe care îi deţine, pentru a determina cât de departe se deplasează pe pista modulară. Pe măsură ce complexitatea jocurilor de societate se amplifică, Flamme Rouge e un excelent memento despre valoarea eleganţei şi a simplităţii.

TWILIGHT IMPERIUM

Există board game-uri mari şi există Twilight Imperium. Jocul de strategie, de diplomaţie şi de cucerire galactică este masiv, găzduind patru până la şase jucători într-o galaxie unde încap kilograme de nave spaţiale miniaturale din plastic şi până la opt ore de joc. Fiecare jucător îmbracă mantaua unei civilizaţii extraterestre unice, concurând pentru a fi cuceritorul spaţiului.

Prima ediţie a TI a fost lansată în 1997, devenind standardul jocurilor de societate contemporane. Cea de-a patra ediţie, din 2017, încorporează 20 ani de feedback de la jucători într-o versiune surprinzător de rafinată. Există nenumărate variaţii mai concentrate ale fanteziei TI, disponibile acum în jocurile video sau în alte board game-uri, dar nimic nu se compară cu măreţia maximalistă a ediţiei a IV-a care te face să pierzi zilele şi nopţi alături de prieteni, pe Babilon 5.

Realitatea Live

27 Ian. 2023, 10:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Ian. 2023, 10:30 // Societate //  Valentina Buză

Doi bărbați de 30 și 32 de ani, originari din localitatea Recea, raionul Strășeni, au fost reținut pentru că și-au omorât amicul de pahar. Conform informațiilor de la poliție, cazul a avut loc joi seara.

Urmare a celor întâmplate, la fața locului s-a deplasat grupa operativă, care a stabilit că doi bărbați cu vârstele de 30 și 32 de ani au mers în ospeție la un cunoscut de 37 de ani din Recea. 

„După ce împreună au consumat băuturi alcoolice, între aceștia s-a iscat un conflict, iar suspecții au bătut victima până a decedat. Ambii suspecți se aflau în stare de ebrietate cu grad avansat, având antecedente penale”, se arată în nota informativă a Poliției.

Responsabilii spun că suspectul de 30 de ani a fost imobilizat și reținut cu ajutorul angajaților BPDS „Fulger”, după ce a fugit de la locul comiterii infracțiunii și se ascundea la domiciliul său în podul casei, opunând rezistență și manifestând un comportament agresiv.

Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru omor intenționat, cei doi fiind reținuți pe un termen de 72 de ore.

Pentru fapta comisă, persoana care se face vinovată de comiterea faptei riscă închisoare de la 15 la 20 ani sau detențiune pe viață.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală