Curs valutar
 • EUR
  20.7481
  0.4241%
 • USD
  17.6799
  0.2421%
 • RUB
  0.2412
  0.4146%
 • RON
  4.1922
  0.4103%
 • UAH
  0.6623
  0.302%

Acum, când toți am obosit de ecranele device-urilor, vă prezentăm cele mai populare jocuri de societate în 2021

14 Mart. 2021, 21:56
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
14 Mart. 2021, 21:56 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Jocurile de societate sunt din ce în ce mai populare. În vremuri de pandemie, când alegerea activităţilor de grup e destul de limitată, sunt chiar o soluţie ideală. Acum, când am devenit dependenţi de ecranele device-urilor, este revigorant, ba chiar uman, să te întreci cu prietenii în jocuri analogice. Milioane de oameni au făcut pasul de la anevoiosul Monopoly, care le-a marcat tinereţea, la jocuri de societate moderne precum The Settlers of Catan sau Ticket to Ride.

Recent, site-ul Digital Trends a făcut un clasament al celor mai populare jocuri de societate contemporane. Iată care sunt acestea:

CARCASSONE

Voila… simpla plăcere de-a aşeza cărămizi ca să construieşti un oraş francez plin de viaţă. Ce poate fi mai energizant? De pildă, se te furişezi pe terenul prietenului tău şi să susţii că e al tău, transformând toată munca lui grea în puncte savuroase pentru tine. „Carcassonne” e un joc fermecător şi simplu, care ascunde un miez competitiv. Pui cărămidă lângă cărămidă, conectezi drum la drum, uneşti câmpurile cu alte câmpuri, oraşe cu oraşe şi apoi le revendici ca fiind ale tale. Dacă două zone diferite se ciocnesc, jucătorul cu cele mai multe piese va cuceri tot terenul, aşa că trebuie să te hotărăşti dacă să construieşti în izolare sau să intri în competiţie.

SKULL

Un joc popularizat de motociclişti şi ideal de jucat într-un bar. Toată lumea are trei trandafiri şi un craniu, pe care le pune cu faţa-n jos, până când un jucător pariază cât de multe cartonaşe va întoarce fără să găsească un craniu. Dacă izbuteşte acest lucru de două ori, a câştigat jocul, dacă a găsit un craniu, pierde un carton. Cam ca pokerul, dar cu o matematică mult mai simplă. „Skull” e captivant, dezbrăcat de artificii inutile şi de bravadă, pe cât de tensionat, pe atât de uşor de învăţat. Odată ce ştii regulile, este uşor să-ţi faci propria versiune în casă, dar design-ul şi componentele sunt atât de frumoase, încât vei dori să deţii versiunea oficială.

PANDEMIA LEGACY

Lumea este devastată de patru pandemii îngrozitoare. O echipă de experţi trebuie să se întreacă pe tot globul ca să găseacă leacul, înainte ca societatea să sfârşească în haos. Lansat pentru prima dată în 2007, Pandemia este un joc de cooperare tensionat, distractiv şi provocator, pentru doi până la patru jucători. Uşor de învăţat şi greu de stăpânit, este considerat deja un clasic şi o introducere excelentă în ceea ce au de oferit jocurile moderne.

La început, poate fi copleşitor, dar evoluţia treptată a jocului livrează noi provocări şi creează o naraţiune captivantă şi suprinzătoare. Pe parcursul unui an – în cronologia jocului, fireşte -, oraşele vor cădea, personajele vor forma relaţii şi vor dezvolta traume, virusurile vor evolua, iar moştenirea pandemică va fi unică. Surpriza face parte din distracţie: acesta este unul dintre cele mai bune jocuri ale ultimilor ani.

FLAMME ROUGE

Pe măsură ce temele şi regulile jocurilor moderne devin ce în ce mai elaborate, uneori tânjeşti după fiorul simplu de-a întrece pe cineva pe linia de sosire. Flamme Rouge este un joc de curse de biciclete genial, care amestecă elegant maşinaţiunile dintr-o echipă de ciclism din lumea reală, cu un joc de societate rapid, distractiv, strategic, pentru întreaga familie.
Fiecare dintre cei 2 până la 4 de jucători controlează doi concurenţi şi are un pachet corespunzător de cărţi, cu numerele între 2 şi 9. Când îi vine rândul, un jucător trage patru cărţi din fiecare teanc şi alege una pentru fiecare dintre cicliştii pe care îi deţine, pentru a determina cât de departe se deplasează pe pista modulară. Pe măsură ce complexitatea jocurilor de societate se amplifică, Flamme Rouge e un excelent memento despre valoarea eleganţei şi a simplităţii.

TWILIGHT IMPERIUM

Există board game-uri mari şi există Twilight Imperium. Jocul de strategie, de diplomaţie şi de cucerire galactică este masiv, găzduind patru până la şase jucători într-o galaxie unde încap kilograme de nave spaţiale miniaturale din plastic şi până la opt ore de joc. Fiecare jucător îmbracă mantaua unei civilizaţii extraterestre unice, concurând pentru a fi cuceritorul spaţiului.

Prima ediţie a TI a fost lansată în 1997, devenind standardul jocurilor de societate contemporane. Cea de-a patra ediţie, din 2017, încorporează 20 ani de feedback de la jucători într-o versiune surprinzător de rafinată. Există nenumărate variaţii mai concentrate ale fanteziei TI, disponibile acum în jocurile video sau în alte board game-uri, dar nimic nu se compară cu măreţia maximalistă a ediţiei a IV-a care te face să pierzi zilele şi nopţi alături de prieteni, pe Babilon 5.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:06
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
22 Sept. 2021, 15:06 // Politica //  Petru Beregoi

Delegației UEFA și a Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) a vizitat astăzi Parlamentul Republicii Moldova, unde s-au întâlnit cu reprezentanții forului legislativ de la Chișinău. Evenimentul a fost prezidat de președintele Parlamentului, Igor Grosu.

La întrevedere au participat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media,  Liliana Nicolaescu–Onofrei, președintele FMF, Leonid Oleinicenco, președintele UEFA, Aleksander Čeferin și alți membri ai Comitetului Executiv UEFA, reprezentanți ai FMF.

Igor Grosu a salutat vizita, în premieră, a delegației UEFA într-o astfel de componență în Republica Moldova, exprimând încrederea că prin eforturi comune a Parlamentului și a Federației de Fotbal din Moldova, cu sprijinul UEFA, țara noastră va beneficia de o dezvoltare durabilă și sustenabilă a acestui gen de sport.

„Suntem deschiși pentru o colaborare eficientă în scopul identificării unor bune practici pentru a îmbunătăți cadrul legal al sportului din Moldova și în special al fotbalului. În acest sens, prioritatea zero al actualului Parlament este reforma justiției și combaterea corupției, or aceste reforme vor asigura garanția persoanelor care investesc în infrastructura sportului, precum și în alte domenii importante”, a declarat speakerul Parlamentului.

În context,  președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu–Onofrei s-a adresat către reprezentanții din domeniul fotbalului, subliniind necesitatea democrației și transparenței în cadrul entităților, astfel ca acestea să se bucure de schimbări calitative.

Președintele FMF, Leonid Oleinicenco a menționat că implementarea Strategiei naționale de dezvoltare a fotbalului este primordială pentru a spori calitatea sportului din Republica Moldova.

„Studiile arată că investițiile în domeniul fotbalului ar putea înregistra un randament înalt în toate domeniile. Iată de ce fotbalul trebuie privit drept o industrie, o parte din economia țării noastre”, a spus deputata.

La rândul său, președintele UEFA, Aleksander Čeferin a dat asigurări că Republica Moldova va beneficia în continuare de suportul extern în domeniul fotbalistic, în special asistența tehnică necesară. De asemenea, a apreciat înalt implicarea autorităților în promovarea unui scop comun de dezvoltare a acestui gen de sport.

La final, președintelui UEFA, Aleksander Čeferin i s-a conferit distincția Parlamentului Republicii Moldova „Medalia Democrației” în semn de recunoaștere pentru promovarea și dezvoltarea domeniului sportiv.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române