Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0.317%
 • USD
  19.0722
  -0.1872%
 • RUB
  0.3069
  -8.8954%
 • RON
  4.1366
  0.2804%
 • UAH
  0.6460
  0.031%

Agenția Europeană a Medicamentului: Nu e exclus ca persoanele vulnerabile să beneficieze de o a patra doză de vaccin

05 Nov. 2021, 08:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
05 Nov. 2021, 08:21 // Actualitate //  Petru Cosoi

În condițiile în care multe state europene se confruntă cu o creștere a numărului infectărilor, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) evaluează posibilitatea administrării dozei patru și urmează să ia în curând o decizie privind vaccinarea copiilor mai mici de 12 ani, relatează La Stampa.

Șeful strategiei de vaccinare din cadrul EMA, Marco Cavaleri, spune că persoanele „deosebit de vulnerabile” în fața COVID-19 ar putea primi și o a patra doză de ser împotriva virusului.

„Există subiecți deosebit de vulnerabili la virusul COVID. Pacienţilor imunodeprimați le recomandăm deja o a treia doză și nu este exclus ca această categorie de persoane care nu răspund la vaccinare să poată beneficia deja acum de o a patra doză”, a declarat Marco Cavaleri.

Experții EMA se declară îngrijorați de creșterea ritmului infectărilor în mai multe state din Europa și precizează că în fața acestui fenomen care pare a fi un nou val, „este important ca oamenii să se vaccineze, sau să finalizeze ciclul inițial de vaccinare”.

Cele mai multe țări din UE au început deja administrarea dozei trei de vaccin persoanelor din categoriile de risc, iar „pasul următor ar putea fi extinderea dozelor de rapel la întreaga populație”, spune Marco Cavaleri.

În prezent, jumătate din Europa se află sub alerta roșie din punctul de vedere al răspândirii virusului, potrivit hărții centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC). Irlanda, Belgia, Țările de Jos, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, România, Slovenia, Croația, Slovacia și Austria sunt cele mai afectate state în acest moment.

În același timp, Finlanda, Suedia, Cipru, Grecia, Germania, Polonia și Ungaria sunt sub o alertă cod portocaliu.

În aceste condiții, EMA este așteptată ca în luna decembrie să ia o decizie și cu privire la vaccinarea anti-COVID a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani.

În SUA, serul Pfizer a primit aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), decizie care dă undă verde vaccinării copiilor sub 12 ani.

Patru vaccinuri au primit până acum aprobarea EMA pentru administrare în UE. Este vorba despre serurile produse de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, singurul folosit în doză unică. În lunile următoarea ar putea fi aprobat și vaccinul Novavax.

Pentru vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca, EMA a aprobat și administrarea dozei „booster”.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 19:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Mai 2022, 19:21 // Societate //  Valentina Buză

General al Poliției anunță a luat act de constatările raportului Ombudsmanului cu referire la ancheta desfășurată pe cazul polițiștilor implicați într-un act de tortură la Soroca.

Așadar, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu a avut o discuție telefonică cu reprezentantul oficiului Avocatul Poporului comunicându-i despre deschiderea de a pune la dispoziția OAP materialele acumulate în cadrul anchetei pentru o analiză multiaspectuală.

„În cadrul discuțiilor a fost stabilită o ședință comună de lucru, care va avea loc la 30 mai curent, unde vor fi prezentate materialele anchetei respective, care până la această etapă nu au fost studiate de autorul raportului și care au stat la baza emiterii actului administrativ al IGP (ordinul de sancționare cu concediere). Precizăm că, respectivul ordin de sancționare la moment este obiectul examinării în instanța de judecată, urmând ca instanța să dea apreciere”, se arată în nota informativă a Poliției.

Responsabilii spun că, s-a convenit că, în cadrul ședinței, în eventualitatea deținerii unor probe/informații suplimentare care nu sunt cunoscute Inspectoratului General al Poliției și nu au fost prezentate până la moment, Avocatul Poporului le va oferi pentru a le stabili încadrarea juridică.

„Instituția noastră va ține cont de toate recomandările înaintate, dacă acestea aduc plus valoare activității Poliției și care nu vin în detrimentul cetățeanului, asigurând respectarea și garantarea tuturor drepturilor”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea.md amintește că incidentul a avut loc la data de 31 ianuarie. Doi polițiști din cadrul IP Soroca au bătut mai multe persoane, iar una din victime ar fi lovit-o cu piciorul în cap.

Citește și:

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală