Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0%
  • USD
    18.1428
    0%
  • RUB
    0.1888
    0%
  • RON
    3.8869
    0%
  • UAH
    0.4912
    0%

Agricultorii sunt nemulțumiți de discuțiile cu Recean: Miercuri vor protesta prin raioane. Lista revendicărilor

06 Iun. 2023, 16:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
06 Iun. 2023, 16:55 // Actualitate //  Victoria Laur

Miercuri, fermierii au purtat discuții cu Dorin Recean. Aceştia afirmă au auzit „doar promisiuni generale”, iar majoritatea agricultorilor mici și mijlocii riscă să falimenteze în câteva luni.

„În cadrul discuției fermierii au constatat că din păcate chiar unele promisiuni mai concrete, formulate din partea autorităților încă din martie, nu sunt realizate până în prezent. Solicitarea noastră să fie semnat de către prim-ministru un Memorandum măcar cu 4 din cele 5 revendicări, cu indicarea termenelor concrete de realizare, a fost respinsă”, notează Forța Fermierilor.

Lista revendicărilor

  • Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);
  • Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;
  • Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
  • Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
  • Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

„În situația creată, Asociația rămâne pe poziția organizării unui protest al fermierilor, care se va începe pe 7 iunie și în care vor participa agricultorii cu tehnica agricolă, care reprezintă aproape toate raioane ale țării. La prima etapa vom avea manifestații în teritoriu. Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în Capitală”, amenință fermierii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Drept replică, premierul Dorin Recean informează că, an de an Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova. Conform lui, în 2023, fondul de subvenționare este de 1,6 miliarde de lei, iar acești bani se acordă pentru proiecte de dezvoltare, eficiență energetică, investiții în echipamente.

„Și la rectificarea bugetară din vara curentă acest fond e printre beneficiarii unor creșteri. Guvernul reprezintă interesele tuturor cetățenilor. Și ale consumatorilor care plătesc prețul produselor alimentare, și ale fermierilor care primesc returnări de TVA (433 de milioane de lei doar în 2023), dar și ale gospodăriilor mici țărănești, ale afacerilor de familie și ale companiilor agricole mici, care la fel pot și trebuie să beneficieze de subvenții. Negocierea unui echilibru între interesele tuturor cetățenilor este un proces complex, iar capacitatea de a discuta și de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”, susțin șeful cabinetului de miniștri.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală