Miercuri, fermierii au purtat discuții cu Dorin Recean. Aceştia afirmă au auzit „doar promisiuni generale”, iar majoritatea agricultorilor mici și mijlocii riscă să falimenteze în câteva luni.
„În cadrul discuției fermierii au constatat că din păcate chiar unele promisiuni mai concrete, formulate din partea autorităților încă din martie, nu sunt realizate până în prezent. Solicitarea noastră să fie semnat de către prim-ministru un Memorandum măcar cu 4 din cele 5 revendicări, cu indicarea termenelor concrete de realizare, a fost respinsă”, notează Forța Fermierilor.
Lista revendicărilor
- Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);
- Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;
- Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
- Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
- Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.
„În situația creată, Asociația rămâne pe poziția organizării unui protest al fermierilor, care se va începe pe 7 iunie și în care vor participa agricultorii cu tehnica agricolă, care reprezintă aproape toate raioane ale țării. La prima etapa vom avea manifestații în teritoriu. Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în Capitală”, amenință fermierii.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Drept replică, premierul Dorin Recean informează că, an de an Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova. Conform lui, în 2023, fondul de subvenționare este de 1,6 miliarde de lei, iar acești bani se acordă pentru proiecte de dezvoltare, eficiență energetică, investiții în echipamente.
„Și la rectificarea bugetară din vara curentă acest fond e printre beneficiarii unor creșteri. Guvernul reprezintă interesele tuturor cetățenilor. Și ale consumatorilor care plătesc prețul produselor alimentare, și ale fermierilor care primesc returnări de TVA (433 de milioane de lei doar în 2023), dar și ale gospodăriilor mici țărănești, ale afacerilor de familie și ale companiilor agricole mici, care la fel pot și trebuie să beneficieze de subvenții. Negocierea unui echilibru între interesele tuturor cetățenilor este un proces complex, iar capacitatea de a discuta și de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”, susțin șeful cabinetului de miniștri.