Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO Popescu, la întrevederea cu Geoană: NATO contribuie la consolidarea democrației în Republica Moldova

06 Iun. 2023, 16:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
06 Iun. 2023, 16:55 // Actualitate //  Realitatea.md

„Viitorul Republicii Moldova este în familia democrațiilor europene”, este declarația secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, făcută astăzi, 6 iunie, într-un briefing de presă, după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

„NATO sprijină securitatea Republicii Moldova cu respectarea deplină a neutralității sale constituționale. NATO își intensifică sprijinul politic și practic în conformitate cu solicitările sale, inclusiv printr-un pachet de consolidare a capacității de apărare, pentru a sprijini dezvoltarea și modernizarea instituțiilor de apărare și securitate ale Republicii Moldova. Aliații susțin pe deplin integrarea europeană a Republicii Moldova. Viitorul Republicii Moldova se află în familia democrațiilor europene. Acest lucru nu a fost niciodată mai important, iar cooperarea noastră nu a fost niciodată mai strânsă”, a punctat Secretarul General Adjunct al NATO.

Mircea Geoană a subliniat că „Rusia, continuă să folosească tactici de război hibrid, recurgând la presiune socială și economică, șantaj energetic și încercări de destabilizare a democrațiilor noastre.”

„Din păcate, Republica Moldova se confruntă cu aceste amenințări. Republica Moldova răspunde însă cu determinare acestei situații de securitate, prin consolidarea securității naționale și rezilienței, prin dublarea cheltuielilor pentru apărare în acest an. Republica Moldova se angajează ferm față de viitorul ei european, așa cum am văzut când ați găzduit cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene la Chișinău, săptămâna trecută, unde aeronavele NATO AWACS au contribuit la securizarea spațiului aerian”, a adăugat Secretarul General Adjunct al NATO.

La rândul său, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a subliniat că, „în ultimii 30 de ani, NATO a sprijinit întotdeauna procesul de reformă în Moldova, consolidarea democratică în Moldova”.

„Intenționăm să colaborăm și în viitor cu NATO pentru a continua consolidarea democrației moldovenești în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei, într-un moment foarte periculos pentru istoria continentului european. Este mai important ca niciodată ca Moldova să nu fie singură. Este mai important ca oricând pentru Moldova să consolideze, să aprofundeze și să accelereze parteneriatele sale atât cu organizațiile, cât și cu statele care susțin democrația moldovenească, libertatea și drumul nostru spre familia europeană a națiunilor. NATO este un partener foarte important care a contribuit la menținerea păcii pe continentul european. Și, prin colaborarea cu Moldova, sunt sigur că va contribui la pacea, stabilitatea și și calmul în partea noastră de lume și în țară”, a punctat Nicu Popescu.

Amintim că Nicu Popescu se află în aceste zile la la Bruxelles și Stockholm, unde are întrevederi cu oficiali europeni. Subiectul cheie este accelerarea procesului de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală