Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Al patrulea val de COVID în Franța! Autoritățile impun măsuri drastice față de cetățeni: Vom fi intratabili

21 Iul. 2021, 18:15
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
21 Iul. 2021, 18:15 // În Lume //  Petru Cosoi

Franța se află acum în al patrulea val de COVID din cauza creșterii cazurilor Delta, spune premierul Jean Castex. Castex a declarat că cele 18.181 de cazuri noi înregistrate în 24 de ore până marți după-amiază au reprezentat un salt de 140% față de săptămâna precedentă și a susținut că 96% din aceste noi infecții au fost observate la persoanele nevaccinate.

Suntem în al patrulea val, a declarat Castex pentru TF1 news. Varianta infamă Delta este aici și ceea ce o caracterizează de cele care au precedat-o este că este mult mai contagioasă. Trebuie să reacționăm și, în același timp, se știe cheia, nu este complet nouă, dar contagiozitatea acestei variante Delta ne obligă și mai mult, trebuie să ne vaccinăm, a spus el.

Adresarea sa vine în momentul în care permisul de sănătate COVID-19 – care atestă că titularul a fost fie complet vaccinat, testat negativ în ultimele 48 de ore, fie recuperat de boală în ultimele șase luni – devine obligatoriu pentru a vizita locuri de agrement și culturale.

Parlamentul francez dezbate în prezent un proiect de lege pentru cerința permisului de sănătate extins la baruri, restaurante, centre comerciale și mijloace de transport public pe distanțe lungi de la începutul lunii august.

Măsura a fost anunțată săptămâna trecută de președintele Emmanuel Macron în încercarea de a stimula vaccinările, care au încetinit în iunie. Anunțul a condus la creșterea cererii de vaccinare cu trei milioane, potrivit Castex, dar a provocat și proteste în toată țara.

Protestatarii spun că măsura este „liberticidă”. Mulți au fost însă condamnați pentru că au făcut o comparație între măsură și persecuția evreilor de către regimul nazist.

Vom fi intratabili cu cei care, de dragul idealurilor lor, pe care absolut nu le împărtășesc, recurg la acte de violență, fac comparații sau se referă la steaua galbenă sau la Shoah, atacă birourile parlamentare, dau foc centrelor de vaccinare, a avertizat el.

Pentru a satisface cererea crescută de vaccinări, a spus Castex, guvernul pune la dispoziție încă cinci milioane de doze disponibile înainte de sfârșitul lunii.

Peste 37,8 milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin în Franța – 56% din locuitori – și 30,8 milioane sunt complet inoculați.

Guvernul a anunțat la începutul acestei săptămâni că își va îndeplini obiectivul de a administra 40 de milioane de prim-vaccinări până la sfârșitul lunii iulie – cu o lună mai devreme decât era planificat – și acum prezintă 50 de milioane de injecții până la sfârșitul lunii august.

În cele din urmă, el a subliniat că, deși nu s-au decis măsuri suplimentare la nivel național pentru a aborda creșterea recentă a infecțiilor, prefecții au puterea de a impune restricții la nivel local. Acestea includ cerințele privind măștile faciale, închiderea timpurie a companiilor care primesc persoane și anularea evenimentelor.

Prefectii din două departamente – Pirineii Orientali și Haute Corse – au făcut acest lucru în ultimele zile, după ce rata incidenței lor a urcat la 372 și 380 de cazuri la 100.000 de locuitori. La nivel național, rata incidenței pe 17 iulie a fost de 84 de infecții la 100.000 de locuitori.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate