Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

Albișoara, din nou în renovare din contul agentului economic! Ce spun autoritățile și care sunt cauzele intervențiilor

08 Iun. 2021, 16:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
08 Iun. 2021, 16:00 // Actualitate //  Petru Cosoi

La mai puțin de un an de zile de la startul lucrărilor de renovare a străzii Albișoara din sectorul Rîșcani al Capitalei și finalizarea acestora la sfârșitul anului 2020, antreprenorul care a executat lucrările a revenit pe stradă. Se întâmplă după ce au fost depistate unele nereguli. Astfel, în prezent agentul economic îndeplinește lucrări pe tronsonul Petru Rareș – Mihai Viteazul.

Administrația de Stat a Drumurilor a precizat pentru Realitatea.md că este vorba despre intervenția pe o porțiune de aproximativ 3000 de metri pătrați, iar lucrările vor dura 1-2 zile.

În ianuarie 2021, antreprenorul a notificat ASD că este gata pentru a prezenta obiectul pentru recepție la încheierea lucrărilor. În legătură cu sezonul de iarnă, noi am amânat recepția până la finele lunii martie. În rezultatul examinării în luna martie a stării lucrărilor executate s-au depistat mai multe neconformități ce țin de îmbrăcămintea rutieră, calitatea startului de uzură din beton asfaltic și marcajul rutier. Aceste lucrări aveau un șir de neconformități care nu erau compatibile cu noțiunea de recepție și recepția a fost amânată. Notificările de remediere au fost transmise antreprenorului, care din cauza timpului nefavorabil nu a avut posibilitatea să execute lucrările pentru a prezenta repetat la recepție obiectivele. La moment se execută lucrări de remediere a stratului de uzură degradat din cauza umidității. Este vorba despre accesele laterale pe unde curge apa și nu se capta corespunzător, a declarat pentru Realitatea.md Drucec Ion, director adjunct la Administrația de Stat a Drumurilor.

Directorul adjunct al ASD precizează că frezarea celor 3000 de metri pătrați a fost stabilită în decursul săptămânii trecute cu reprezentanții primăriei Chișinău.

Antreprenorul a promis că odată ce timpul va fi favorabil, se vor executa lucrurile de remediere. De asemena, va fi remediat marcajul cu termoplast, în special la trecerile de pietoni. Odată ce aceste lucrări vor fi finalizate, comisia se va întruni din nou pentru ca obiectul să fie supus recepției.

Potrivit infomațiilor, comisia este formată din reprezentanții antreprenorului, Administrația de Stat a Drumurilor și Primăria Municipiului Chișinău.

După ce va fi semnat actul de recepție de către comisie, obiectul se va afla în garanție încă un an. În cazul în care pe parcursul celor 12 luni de la prima recepție se vor depista neconformități, agentul economic va realiza lucrările din cont propriu. Ulterior, peste un an, obiectul va fi supus recepției finale, a adăugat directorul adjunct la Administrația de Stat a Drumurilor, Ion Druceac.

De menționat că toate cheltuielile pentru remedierea neconformităților vor fi suportate de către agentul economic.

Realitatea.md amintește că reparația străzii Albișoara a început la data de 4 august 2020, iar proiectul a presupus asfaltarea părții carosabile, amenajarea trotuarelor și modernizarea iluminatului public stradal, a rețelelor de apeduct și termoficare, precum și schimbarea a două tronsoane de canalizare. De asemenea, a fost curățată rețeaua de canalizare a apelor pluviale.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 16:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
17 Sept. 2021, 16:38 // Actualitate //  Realitatea.md

Permisele de conducere a cetățenilor Republicii Moldova ar putea fi recunoscute în Ungaria și viceversa. De asemenea, cele două țări discută depsre reluarea rutei de zbor pe traseul Chișinău-Budapesta. Anunțul a fost făcut vineri, 17 septembrie, de către viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în urm unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, care se află într-o vizită la Chișinău. Conferința a fost transmisă în direct de către RLIVE.MD și RLIVE TV.

De asemenea, Ungaria ne va ajuta cu fortificarea și expertiză în domeniul agrar, domeniul securității alimentare, cât și a gestionării finanțelor publice prin trimiterea a două experți în structurile noastre publice. Acești experți ne vor ajuta să fortifică mi instituțiile statului în Republica Moldova și îmbunătățirea performanței acestora instituții”, a declarat Nicu Popescu, 

Am discutat și mai multe oportunități de cooperare care pot fi finanțate prin intermediul unei bănci. Ne vom concentra pe oportunități de finanțarea unor proiecte de infrastructură, aprovizionare cu apă, modernizare a rețelelor de canalizare sau construcția unor stații de epurare a apelor, a adăugat ministrul moldovean.

Diplomatul moldovean a precizat că Republica Moldova are drept scop intensificarea unui dialogul privind fortificarea capacităților Ministerului de Externe a Republicii Moldova de a implementa o diplomație economică activă și eficientă în contextul în care ministerul de Externe maghiar are o experiență vastă în acest sens.

Am convenit să discutăm la modul foarte concret cum am putem redeschide ruta avia directă dintre Chișinău și Budapesta și să ne mișcăm foarte rapid pe semnarea unui acord privind recunoașterea reciproca permiselor de conducere, a adăugat Nicu Popescu.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române