Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

Alegerile locale noi nu s-au trecut fără incidente. Observatorii Promo-LEX au depistat șase încălcări

30 Mai 2022, 10:48
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
30 Mai 2022, 10:48 // Politica //  Petru Beregoi

Observatorii Promo-LEX au raportat șase incidente în cele zece localități unde au avut loc alegeri locale noi, pe parcursul zilei de ieri, 29 mai. Totodată, în procesul de numărare a voturilor în paralele cu CEC, Promo-LEX a identificat într-o localitate o diferență mică.

Potrivit Misiunii, printre încălcări se numără faptul că, în perimetrul a 100 de metri a secției de votare din comuna Lozova s-a înregistrat un caz de agitație electorală, pe când în secțiile de votare Ghetlova, Zastînca și Lozova au avut loc patru cazuri de fotografiere a buletinelor de vot. În secția de votare din Bobeica membrii biroului electoral au stopat înregistrarea video obligatorie a procesului de numărare a voturilor.

Totodată, a fost sesizată și o diferență mare între numărul de cereri de votare cu urna mobilă depuse în localitățile unde a avut loc scrutinul electoral. Cele mai multe au fost solicitate în satele Glinjeni, Moara de Piatră și Zăicani unde au fost depuse 46, 51 și, respectiv, 66 de cereri pentru votarea la locul aflării. De cealaltă parte, în cinci secții de votare au fost depuse doar între 2 și 4 astfel de cereri.

O altă constatare se referă la accesibilitatea secțiilor de votare. Circa 67% dintre acestea nu corespund cerințelor minime de accesibilitate și nu au rampă pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.

„Închiderea secțiilor de votare s-a desfășurat regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale s-a efectuat rapid, cu excepția satului Zastânca, raionul Soroca. Circa 1/3 din birourile electorale au ignorat norma cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot la numărare de către un singur membru În rezultatul procesului de monitorizare a desfășurării alegerilor, prin prisma respectării principiilor democratice și a legislației s-a constatat că, secțiile de votare s-au deschis regulamentar. Pe parcursul zilei alegerilor, votarea a fost organizată eficient și s-a desfășurat, în general, liniștit”, se arată în raportul Promo-LEX.

Promo-LEX au monitorizat desfășurarea alegerilor locale noi în cele 10 localități din țară, unde au avut loc scrutinele pentru funcția de primar și consilier local. Totodată, Misiunea de observare a efectuat și numărarea în paralel a voturilor, care au confirmat rezultatele preliminare, anunțate de Comisia Electorală Centrală. Informațiile au fost colectate și raportate de către 18 observatori pe termen scurt care au monitorizat procesul electoral din fiecare secție de votare.

Precizăm că, în primul tur au fost aleși primarii din localitățile Horodiște, raionul Rezina; Moara de Piatră, raionul Drochia; Tătărești, raionul Strășeni; Zăicani, raionul Râșcani, Hagimus, raionul Căușeni și consiliile comunale Lozova, raionul Strășeni și Bobeica, raionul Hîncești.

Pe 12 iunie curent urmează să fie organizat turul doi de scrutin în localitățile Ghetlova, raionul Orhei, Glinjeni, raionul Fălești și Zastânca, raionul Soroca.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Sept. 2023, 22:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
29 Sept. 2023, 22:35 // În Lume //  Ursu Ana

Îngrijorarea privind riscul unei erupții într-o zonă vulcanică extinsă în apropierea orașului Napoli crește, după cel mai puternic cutremur înregistrat în ultimii 40 de ani, scrie The Guardian.

Campi Flegrei, o constelație de cratere vulcanice antice, a experimentat o intensificare semnificativă a activității seismice în ultimul an, cu peste 80 de evenimente, dintre care cel mai mare a fost un cutremur de magnitudine 4,2, în primele ore ale dimineții de miercuri.

Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia, a declarat că, având în vedere creșterea activității seismice în ultimele luni, „nu vedem un sfârșit” în acest moment. El a menționat că cel mai bun scenariu ar fi ca activitatea să se oprească, așa cum s-a întâmplat după o perioadă lungă de tulburări în anii 1980, dar cel mai rău scenariu ar fi o erupție similară cu cea din 1538, care a creat o serie de mici dealuri și cratere.

„Monitorizăm situația, dar nu știm cum va evolua. În cazul unei erupții, nu știm când și unde ar putea avea loc. Chiar și o erupție mică ar putea provoca tulburări sociale semnificative”, a adăugat el.

În zona Campi Flegrei locuiesc cel puțin 360.000 de persoane, dintre care șapte dintre cele mai expuse centre locuite, inclusiv o parte din Napoli. Autoritățile au început să facă planuri pentru evacuarea populației în cazul unei erupții iminente.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală