Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Alegerile parlamentare i-a „aruncat” pe unii candidați în diasporă! Cine a preferat să voteze departe de Moldova

11 Iul. 2021, 13:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
11 Iul. 2021, 13:34 // Politica //  Tatiana Rusnac

Ziua alegerilor parlamentare anticipate i-a „aruncat” pe politicieni, aspiranți la funcția de deputat în străinătate. Să fie o simplă coincidență sau nu, însă o bună parte din cei care se vor în viitorul Parlament al Republicii Moldova și-au exercitat dreptul la vot în diasporă, departe de Moldova, alături de părinți, copii, rude, prieteni, sau grupuri de moldoveni stabiliți de ani buni peste hotare.

Realitatea.md a analizat profilurile de Facebook a mai multor candiați la parlamentare și vă prezintă o scurtă informație despre cine și unde a votat astăzi.

Renato Usatîi, liderul Blocului electoral „RENATO USATÎI”

Renato Usatîi, candidatul de pe lista blocului electoral care-i poartă numele, așteptat la secția de votare din Chișinău, și-a exercitat dreptul la vot pentru alegeri parlamentare anticipate care se desfășoară în această duminică, 11 iulie curent, tocmai la Munchen, Germania.

După amiază deja va reveni înapoi în Republica Moldova pentru a fi alături de echipa sa.

„Vă salut, stimați prieteni. Astăzi, mă aflu în Munchen, Germania. Am votat împreună cu sute de cetățeni care, cu părere de rău, se află departe de copii, de părinți, departe de familie. Am fost și am votat pentru resetarea statului, ca la următorul scrutin electoral cetățenii să poată să voteze alături de copii, din Republica Moldova. Pentru un plan de modernizare, pentru a face regulă în bugetul de stat, ca toți cei care au furat țara până acum să răspundă în fața justiției”, a declarat Renato Usatîi.

Acesta a avut un discurs în română și rusă. Și cel mai probabil declarațiile au fost filmate lângă secția de votare. Pe fundal se aude că cineva îl salută. „O secundă, băieți”, le-a replicat Renato Usatîi.

Acesta a explicat că a votat anume la Munchen, pentru că de acolo a găsit zbor spre Chișinău.

Dorin Chirtoacă, membru AUR

Liderul Partidului Liberal, în prezent, membru al AUR, Dorin Chirtoacă, și-a exercitat astăzi dreptul de vot la Frankfurt, Germania. El a negat faptul că ar fi avut loc tentative de corupere a alegătorilor și a acuzat presa afiliată socialiștilor că ar răspândi informații false, scrie realitatea.md.

„Iată, mă aflu aici, în fața secției de votare din Frankfurt și după cum vedeți nu există loc pentru corupere”, a declarat Dorin Chirtoacă.

În imaginile video publicate de liberal se observă cum oamenii din Republica Moldova sunt adunați în jurul secției de votare. Cineva dintre conaționali au improvizat o scenă, au pus muzică la volum mare și se adunau în jurul fostului primar, pentru a face poze.

Valeriu Munteanu, membru AUR

Fostul președinte al Partidului Uniunea Salvați Basarabia, în prezent, membru al Alianței pentru Unirea Românilor își va exercita dreptul la vot la Milano, Italia.

Despre asta a anunțat chiar acesta pe pagina sa de Facebook.

„Cu viteza de 300 km/h „zburăm” de la Roma spre Milano, unde vom fi alături de basarabenii noștri minunați ne vom exercita dreptul la vot”, scrie Munteanu.

Vlad Bilețchi, lider AUR

Tot la Milano ar vota și liderul Alianței pentru Unirea Românilor, Vlad Bilețchi. Cel puțin asta reiese din postarea colegului său de breaslă, Valeriu Munteanu.

Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE

Peste hotare a votat și liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, aflat în Italia. După exercitarea dreptului de vot s-a filmat alături de cei doi copii ai săi, după care a motivat-o și pe mama sa să adauge niște cuvinte.

La sfârșit, le-a promis colegilor cu care a candidat pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent că, până-n seară, va fi deja în Republica Moldova.

„Astăzi este o zi importantă pentru Republica Moldova, pentru noi toți. Am ales să votez din diasporă și anume din Italia, unde moldovenii sunt cei mai mulți. Am ales să votez alături de mama mea, care a muncit 20 de ani împreună cu tata, aici, în Italia. Alături de copiii mei, pentru că le doresc un viitor mai bun și nu vreau ca atât ei, cât și următoarele generații de copii să treacă prin calvarul pe care l-am trecut noi, când am rămas copii mici acasă, având părinți nevoiți să plece peste hotare”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc, trăgând copiii de mână.

Pentru acest scrutin, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Primele date preliminare ale alegerilor vor fi prezentate la 22.00.

Peste hotare au fost deschise 150 de secții de votare, 31 fiind nemijlocit în Italia.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:59
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 17:59 // Life //  Valentina Buză

Masayo Fukuda este o artistă din Japonia care creează adevărate capodopere vizuale, super complexe și detaliate, cu ajutorul unui simplu cuțit și a unei foi de hârtie.

Inspirându-se din cultura japoneză tradițională și din stilul nipon contemporan și înarmându-se cu un pic de talent și foarte multă răbdare, aceasta transformă hârtia în reptile, vietăți subacvatice, păsări și plante.

Prin creațiile sale, Masayo nu face decât să ne demonstreze încă o dată că fantezia și creativitatea umană nu are limite și uneori nu trebuie decât să-i dai frâu liber imaginației tale. Hai să vedem împreună cât de departe pot ajunge răbdarea și creativitatea umană atunci când sunt alimentate cu un pic de talent.

Artista este cunoscută sub un pseudonim foarte expresiv: Kiri Ken, ce se traduce ca „sabie tăietoare” și pentru a crea asemenea reprezentații, folosește o tehnică japoneză de tăiere a hârtiei, veche de mai bine de un mileniu – kirigami.

Tot de ce are nevoie artista pentru a crea o mini capodoperă este o foaie de hârtie albă și un bisturiu. Nivelul de complexitate și detaliere al fiecărei lucrări este cu adevărat uimitor! Vietățile subacvatice, păsările și plantele sunt subiectele sale preferate.

Masayo practică tehnica de mai bine de 25 de ani, kirigami devenind pentru dânsa cel mai bun remediu contra anxietății și stresului. De exemplu, pentru a crea caracatița de mai jos, artista a avut nevoie de 2 luni.

Deși caracatița ei filigranată pare să aibă volum, artista a rămas fidelă tehnicii tradiționale și a folosit un singur strat de hârtie pentru origami, de mărimea A2. Textura specifică a acesteia, asigură durabilitatea construcției, astfel încât hârtia poate fi mutată dintr-un loc în altul fără riscul de a se deteriora.

Unele din creațiile sale par să fie desenate pe un fundal negru, într-atât de detaliate sunt! Da, procesul este unul asiduu, migălos, dar rezultatul depășește orice așteptări, fiind de-a dreptul sublim!

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată