Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, spune că majorarea prețului la ulei până la 50 lei litru este o consecință a impotenței autorităților Republicii Moldova. Potrivit lui Slusari, Consiliul Concurenței trebuia să intervină și să sancționeze compania Trans-Oil care ar fi majorat nejustificat prețul și ar fi abuzat de poziția sa dominantă de pe piață.
Încă în luna februarie, grupul Trans-Oil și-a luat angajamentul ca, în contextul situației create de războiul din Ucraina, să introducă un moratoriu al creșterii prețului la ulei pe piața locală. Totuși, Trans-Oil a profitat din plin de poziția sa dominantă de pe piață, spune Alexandru Slusari.
„În februarie Trans-oil a cerut să fie interzis exportul uleiului. În schimb, a promis că nu se va majora prețul la ulei. Doar că n-a precizat pentru cât timp. Toți au înțeles că pentru tot sezonul, dar ei după ce au importat producția agricolă din Ucraina și a prăbușit piața internă. Prețul la materia primă a scăzut de la 18 lei la 10,50 lei. Ulterior a exportat la greu materia primă și ulei, a primit TVA, iar cireașa de pe tort – prețul s-a majorat cu 30%. Ce are asta cu inflația importată? E vorba de impertinența unor șmecheri, abuz de pozițiile dominante și impotența autorităților statului”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.
Alexandru Slusari cere intervenția imediată a Consiliului Concurenței și sancționarea promtă a agenților economici care au comis abuzuri. Recent, compania Trans-Oil a reacționat la acuzațiile care i se aduc privind majorarea nejustificată a prețurilor. Potrivit unui comunicat Trans-Oil, compania n-a majorat prețurile la fabrică, distribuitorii fiind cei care au aplicat prețuri mai mari la uleiul de pe rafturi.
Realitatea.md amintește că în contextual majorării prețului la ulei până la 50 lei pentru un litru, Comisia pentru Situații Excepționale a introdus uleiul vegetal dezodorizat pe lista produselor social importante, fiind posibilă astfel reglementarea prețului. Potrivit deciziei CSE, prețul pe raft al uleiului filtrat va avea un adaos comercial de maxim 20%.