Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Alexandru Slusari: Majorarea prețului la ulei este o consecință a impotenței instituțiilor statului

21 Mai 2022, 18:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
21 Mai 2022, 18:01 // Actualitate //  Realitatea.md

Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, spune că majorarea prețului la ulei până la 50 lei litru este o consecință a impotenței autorităților Republicii Moldova. Potrivit lui Slusari, Consiliul Concurenței trebuia să intervină și să sancționeze compania Trans-Oil care ar fi majorat nejustificat prețul și ar fi abuzat de poziția sa dominantă de pe piață.

Încă în luna februarie, grupul Trans-Oil și-a luat angajamentul ca, în contextul situației create de războiul din Ucraina, să introducă un moratoriu al creșterii prețului la ulei pe piața locală.  Totuși, Trans-Oil a profitat din plin de poziția sa dominantă de pe piață, spune Alexandru Slusari.

„În februarie Trans-oil a cerut să fie interzis exportul uleiului. În schimb, a promis că nu se va majora prețul la ulei. Doar că n-a precizat pentru cât timp. Toți au înțeles că pentru tot sezonul, dar ei după ce au importat producția agricolă din Ucraina și a prăbușit piața internă. Prețul la materia primă a scăzut de la 18 lei la 10,50 lei. Ulterior a exportat la greu materia primă și ulei, a primit TVA, iar cireașa de pe tort –  prețul s-a majorat cu 30%. Ce are asta cu inflația importată? E vorba de impertinența unor șmecheri, abuz de pozițiile dominante și impotența autorităților statului”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Alexandru Slusari cere intervenția imediată a Consiliului Concurenței și sancționarea promtă a agenților economici care au comis abuzuri. Recent, compania Trans-Oil a reacționat la acuzațiile care i se aduc privind majorarea nejustificată a prețurilor. Potrivit unui comunicat Trans-Oil, compania n-a majorat prețurile la fabrică, distribuitorii fiind cei care au aplicat prețuri mai mari la uleiul de pe rafturi.

Realitatea.md amintește că în contextual majorării prețului la ulei până la 50 lei pentru un litru, Comisia pentru Situații Excepționale a introdus uleiul vegetal dezodorizat pe lista produselor social importante, fiind posibilă astfel reglementarea prețului. Potrivit deciziei CSE, prețul pe raft al uleiului filtrat va avea un adaos comercial de maxim 20%.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 11:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Sept. 2023, 11:31 // Societate //  Valentina Buză

Un bărbat de 30 de ani, locuitor al raionului Edineț, a ajuns pe mâna oamenilor legii după ce a fost depistat beat la volanul unui automobil. Individul a fost identificat joi seara de angajații din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Lopatnic au oprit pe raza localităţii de frontieră Badragii Vechi-Corpaci, raionul Edineț.

Potrivit informațiilor, motiv pentru stoparea șoferului a fost faptul că se deplasa haotic.

„În timpul controlului, din partea șoferului de 30 de ani, locuitor al raionului Edineț, emana o puternică halenă alcoolică, motiv pentru care a fost solicitat un echipaj al INSP, prin intermediul serviciului 112. În urma testării cu aparatul Drager, rezultatul a fost de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat”, spun responsabilii.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală