Consiliul Concurenței cunoaște despre scumpirea uleiului vegetal pe piața internă, la începutul lunii mai și afirmă că a solicitat informații de la producătorul autohton care a majorat prețul, urmând să stabilească dacă a fost încălcată legea în domeniul concurenței, fapt ce va duce la inițierea unei investigații.
Totodată, Consiliul Concurenței a venit și cu o reacție la acuzațiile aduse de președintele Asociației Forța Fermierilor (AFF), Alexandr Slusari, referitor la monopolul de pe piața produselor oleaginoase și uleiului vegetal din țara noastră, care este deținut de compania Trans-Oil.
„În legătură cu unele declarații apărute în mediul public și solicitări de informații parvenite în adresa Consiliului Concurenței referitor la scumpirea prețurilor la uleiul vegetal comunicăm următoarele: În prezent, există în desfășurare o investigație utilă de cunoaștere a pieței comercializării și procesării culturilor cerealiere și oleaginoase. Investigația menționată este continuă, iar informațiile relevante cu privire la funcționarea piețelor cercetate sunt actualizate periodic. În cadrul acestei investigații, s-au constatat scumpirile semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea soarelui la începutul lunii mai curent. În scopul elucidării aspectelor ce țin de aceste majorări, Consiliul Concurenței a solicitat documentele și informațiile relevante de la producătorul de ulei de floarea-soarelui. În cazul în care vor fi stabilite semne de încălcare a legislației în domeniul concurenței, Consiliul Concurenței va iniția investigația respectivă”, se arată în reacția Consiliului.
Totuși, instituția afirmă că, deținerea unei poziții dominante pe piață nu se incriminează în sine de legea concurenței, precizând că, „în sensul legii concurenței se sancționează nu deținerea unei poziții dominante, ci abuzul de astfel de poziție”.
„Dacă vor fi constatate acțiunile prevăzute în art. 11 din legea concurenței, de exemplu practicarea unor preţuri excesive de către întreprinderea care ocupă poziția dominantă pe piață, Consiliul Concurenței va putea proceda în privința sancționării unor eventuale încălcări. În același timp, solicităm persoanele care dispun de orice informații despre posibilele încălcări ale legislației de concurență, să le prezinte Consiliului pentru eficientizarea procesului de colectare a datelor relevante”, se mai arată în reacția Consiliului Concurenței.
Amintim că, recent prețul uleiului s-a majorat considerabil, iar un litru a ajuns să coste 50 de lei, mai scump cu 25%. Uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă acum de la 48 la 50 de lei față de prețul anterior de 36-39 de lei. Adică s-a scumpit cu 12 lei.
Președintele AFF, Alexandr Slusari, a acuzat compania Trans-Oil de această majorare concertată, deoarece este unica cea mai mare întreprindere din țară care deține monopolul pe piață și a purces la unele șmecherii, care au dus după sinte la creșterea prețului la ulei.