Curs valutar
 • EUR
  20.7642
  0.0915%
 • USD
  17.6965
  -0.0446%
 • RUB
  0.2427
  -0.2884%
 • RON
  4.1943
  0.0811%
 • UAH
  0.6620
  -0.6193%

Alexandru Tănase: Parlamentul poate anula Starea de Urgență, ca să organizeze alegeri anticipate

15 Apr. 2021, 20:44
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Petru Beregoi
15 Apr. 2021, 20:44 // Uncategorized //  Petru Beregoi

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că Starea de Urgență nu e o piedică pentru actualul Parlament să declanșeze alegerile anticipate, așa cum spun că și-ar dori majoritatea formațiunilor din Forul Legislativ, informează Realitatea.md. Potrivit lui Tănase, totul ține de motivația celor din Înaltul For.

„Chiar dacă starea excepţională este declarată pentru două luni de zile, asta nu înseamnă neapărat că ea trebuie menţinută două luni. Starea Excepțională se instituie dintr-un anumit motiv. Dacă în două luni de zile motivul respectiv va dispărea, este evident că Parlamentul are toate argumentele să anuleze această stare Excepțională”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR.

Potrivit lui, după ce Maia Sandu va semna decretul de dizolvare a Parlamentului, urmează să decurgă trei luni de zile până la organizarea scrutinului electoral sau va fi luată în considerare încheierea termenului de Stare de Urgență.

„Deputaţii din Parlament, ținând cont de decizia Curții Constituționale, care spune în mod clar că alegerile parlamentare anticipate pot avea loc, urmează să reconsidere în ce măsură mai este oportună menţinerea Stării de Urgenţă. Tergiversarea procesului de declanșare a anticipatelor și organizarea alegerilor va avea un impact asupra întregii administraţii. R epublica Moldova va fi administrată de un Guvern, care are un mandat trunchiat. Și dacă ar fi să luăm logica Curții este împiedicarea perpetuării sau să nu permită cuiva să permanentizeze interimatele”, a mai spus Tănase.

Conform calculelor, perioada Stării de Urgență urmează să se termine la începutul lunii iunie.

Amintim, că astăzi Curtea Constituțională a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve actualul Parlament.

Realitatea Live

27 Sept. 2021, 06:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2021, 06:00 // Actualitate //  Realitatea.md

Primăria Chișinău a informat că pe parcursul lunii septembrie cele două puncte de vaccinare mobile – autobuz și troleibuz – se vor afla în intervalul orelor 10:00-18:00 în diferite sectoare ale capitalei şi în suburbii, pentru a asigura accesul cetăţenilor la imunizarea anti-COVID-19. Luni, 27 septembrie curent, ambele puncte vor activa la Ciocana, dintre care unul va fi într-o suburbie din acest sector.

Astfel, azi, doritorii de a se vaccina sunt așteptați pe bulevardul Mircea cel Bătrân, nr. 32 din sectorul Ciocana. Ca să orientați mai bine, căutați un troleibuz în preajma centrului comercial Kaufland.

Autobuzul va putea fi găsit la Colonița, o suburbie a capitalei în direcția sectorului Ciocana, fiind amplasat pe strada Hipocrate, nr.8. Iarăși pentru a identifica mai ușor locația, întrebați de localnici unde se află Centrul de Sănătate Colonița.

Primăria spune că veți găsi ușor unitățile și după inscripțiile pe partea exterioară a acestora – în susţinerea Campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române