Curs valutar
 • EUR
  19.5602
  0.3768%
 • USD
  19.2238
  -0.0557%
 • RUB
  0.3176
  1.2909%
 • RON
  4.0055
  0.337%
 • UAH
  0.5206
  -0.0384%

(DOC) Recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova în contextul pandemiei

23 Mart. 2021, 17:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
23 Mart. 2021, 17:14 // Actualitate //  Petru Beregoi

Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova a venit cu un set de recomandări pentru țara noastră în contextul actualei crize pandemice, care a afectat inclusiv sectorul economic. Recomandările se regăsesc într-o declarație a celei de-a 9 reuniune a Comitetului UE-RM.

Comitetul a trecut în revistă starea de lucruri a relațiilor UE-Republica Moldova și a implementării Acordului de Asociere, ținându-se cont de situația precară în sectorul economic și de sănătate, provocată de pandemia coronavirus.

La fel, s-a convenit asupra declarației finale și a recomandărilor:

 • Cu privire la criza sanitară cauzată de pandemia de COVID-19, în care se menționează despre importanța „solidarității între ambele părți în vederea depășirii acestei perioade fără precedent de suferință umană și stagnare social-economică”. Totodată, se „face apel la administrarea rapidă a vaccinurilor pentru toată populația în 2021, ca singură cale de a opri costul uman înalt și de a ne reactiva economiile;
 • Consolidarea relațiilor UE-Republica Moldova și o redresare economică solidă comună. Recomandările se referă la Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care este un fundament solid pe care se bazează cooperarea și solidaritatea noastră; Se așteaptă ca reformele administrative ale Republicii Moldova să fie menținute și accelerate, consolidând valorile comune; Solicită autorităților moldovenești să acorde prioritate specială luptei împotriva corupției și spălării banilor.
 • Privind evoluțiile politice din Republica Moldova, au fost stabilite o serie de recomandări, precum respectarea Constituției; Recunoașterea importanței promovării transparenței în procesele publice de luare a deciziilor și a asigurării implicării și consultării adecvate a părților interesate și societății civile la toate etapele, ceea ce va spori, de asemenea, controlul public și acceptabilitatea socială a reformelor realizate de autorități.
 • Cu privire la chestiunile Parteneriatului Estic și afacerile externe în ansamblu, a fost salutată participarea Republicii Moldova în misiunile UE privind politica externă și de securitate comună, inclusiv politica de securitate și apărare comună. A fost accentuată importanța dimensiunii parlamentare a Parteneriatului Estic într-un moment în care regiunea a asistat la crize și conflicte grave, dar și a fost apreciată contribuția valoroasă a Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic pe parcursul celor doisprezece ani de existență a acestuia.

Reuniunea Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova a fost coprezidată de către deputata Ruxanda Glavan din partea Parlamentului Republicii Moldova  și din partea Parlamentului European – Siegfried Mureșan.

Realitatea Live

17 Aug. 2022, 22:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Ana
17 Aug. 2022, 22:45 // Uncategorized //  Ursu Ana

Poliția din Washington investighează moartea unui critic de-ai lui Vladimir Putin, care a fost găsit fără viață în fața locuinței sale din Washington, au anunțat autoritățile și familia acestuia, potrivit Newsweek și Daily Beast. Dan Rapoport era un susținător al lui Alexei Navalnîi și un critic al invaziei Rusiei în Ucraina.

Alena Rapoport, soția lui Dan Rapoport, a confirmat pentru grupul media rusesc RBC moartea acestuia, dar nu a dat detalii despre cauza morții, scrie digi24.ro.

Poliția metropolitană a publicat un raport privind moartea pe 14 august a lui Dan Rapoport, arătând că acest caz ramâne sub investigație. În raportul poliției, consultat de Daily Beast, se mai arată că poliția a fost chemată să intervină în legătură cu o tentativă de sinucidere („in reference to a jumper”; jumper, în jargonul poliției americane, înseamnă tentativă de sinucidere prin aruncare de la înălțime – n.r.).

În declarația pentru RBC, soția lui Rapoport a respins ipoteza că s-ar fi sinucis și ar fi lăsat în urmă un bilet, lansată tot de presa rusă. „Nu a fost niciun bilet, nicio sinucidere, nicio călătorie la Londra, nicio plecare”, a spus Alena Rapoport pentru RBC, potrivit Daily Beast. Publicația americană mai relatează, citând rapoartele poliției, că Dan Rapoport a fost găsit mort duminică seară, în fața unei clădiri de locuințe de lux.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

El a fost transportat la spital, unde a fost declarat mort. În momentul în care a fost găsit, Rapoport purta șlapi portocalii, o pălărie neagră, avea la el permisul de conducere și 2.620 de dolari cash. Cauza morții nu a fost încă determinată, a precizat un purtător de cuvânt al poliției pentru Daily Beast. Dan Rapoport, un critic al războiului din Ucraina Născut la Riga, Letonia, Dan Rapoport, 52 de ani, era om de afaceri și investitor, care a deținut un club în Moscova.

El a fondat o firmă de consultanță în tehnologie pentru atragerea de investiții pentru start-up-urile din acest domeniu, Rapoport Capital. Ivanka Trump, fiica fostului președinte Donald Trump, a locuit cu familia ei la Washington într-o locuință care i-a aparținut lui Dan Rapoport. Rapoport era un susținător al lui Alexei Navalnîi și un critic al războiului din Ucraina.  „Este cât se poate de simplu.

Ucrainenii vor să fie un popor liber, să trăiască într-o societate europeană civilizată și democratică, nu într-un gulag rusesc. Și sunt pregătiți să apere viitorul copiilor lor”, scria el într-o postare pe Facebook.

Alena, soția lui, este ucraineancă.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală