Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0%
  • USD
    18.1428
    0%
  • RUB
    0.1888
    0%
  • RON
    3.8869
    0%
  • UAH
    0.4912
    0%

(DOC) Recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova în contextul pandemiei

23 Mart. 2021, 17:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
23 Mart. 2021, 17:14 // Actualitate //  Petru Beregoi

Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova a venit cu un set de recomandări pentru țara noastră în contextul actualei crize pandemice, care a afectat inclusiv sectorul economic. Recomandările se regăsesc într-o declarație a celei de-a 9 reuniune a Comitetului UE-RM.

Comitetul a trecut în revistă starea de lucruri a relațiilor UE-Republica Moldova și a implementării Acordului de Asociere, ținându-se cont de situația precară în sectorul economic și de sănătate, provocată de pandemia coronavirus.

La fel, s-a convenit asupra declarației finale și a recomandărilor:

  • Cu privire la criza sanitară cauzată de pandemia de COVID-19, în care se menționează despre importanța „solidarității între ambele părți în vederea depășirii acestei perioade fără precedent de suferință umană și stagnare social-economică”. Totodată, se „face apel la administrarea rapidă a vaccinurilor pentru toată populația în 2021, ca singură cale de a opri costul uman înalt și de a ne reactiva economiile;
  • Consolidarea relațiilor UE-Republica Moldova și o redresare economică solidă comună. Recomandările se referă la Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care este un fundament solid pe care se bazează cooperarea și solidaritatea noastră; Se așteaptă ca reformele administrative ale Republicii Moldova să fie menținute și accelerate, consolidând valorile comune; Solicită autorităților moldovenești să acorde prioritate specială luptei împotriva corupției și spălării banilor.
  • Privind evoluțiile politice din Republica Moldova, au fost stabilite o serie de recomandări, precum respectarea Constituției; Recunoașterea importanței promovării transparenței în procesele publice de luare a deciziilor și a asigurării implicării și consultării adecvate a părților interesate și societății civile la toate etapele, ceea ce va spori, de asemenea, controlul public și acceptabilitatea socială a reformelor realizate de autorități.
  • Cu privire la chestiunile Parteneriatului Estic și afacerile externe în ansamblu, a fost salutată participarea Republicii Moldova în misiunile UE privind politica externă și de securitate comună, inclusiv politica de securitate și apărare comună. A fost accentuată importanța dimensiunii parlamentare a Parteneriatului Estic într-un moment în care regiunea a asistat la crize și conflicte grave, dar și a fost apreciată contribuția valoroasă a Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic pe parcursul celor doisprezece ani de existență a acestuia.

Reuniunea Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova a fost coprezidată de către deputata Ruxanda Glavan din partea Parlamentului Republicii Moldova  și din partea Parlamentului European – Siegfried Mureșan.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală