Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

(DOC) Recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova în contextul pandemiei

23 Mart. 2021, 17:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
23 Mart. 2021, 17:14 // Actualitate //  Petru Beregoi

Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova a venit cu un set de recomandări pentru țara noastră în contextul actualei crize pandemice, care a afectat inclusiv sectorul economic. Recomandările se regăsesc într-o declarație a celei de-a 9 reuniune a Comitetului UE-RM.

Comitetul a trecut în revistă starea de lucruri a relațiilor UE-Republica Moldova și a implementării Acordului de Asociere, ținându-se cont de situația precară în sectorul economic și de sănătate, provocată de pandemia coronavirus.

La fel, s-a convenit asupra declarației finale și a recomandărilor:

 • Cu privire la criza sanitară cauzată de pandemia de COVID-19, în care se menționează despre importanța „solidarității între ambele părți în vederea depășirii acestei perioade fără precedent de suferință umană și stagnare social-economică”. Totodată, se „face apel la administrarea rapidă a vaccinurilor pentru toată populația în 2021, ca singură cale de a opri costul uman înalt și de a ne reactiva economiile;
 • Consolidarea relațiilor UE-Republica Moldova și o redresare economică solidă comună. Recomandările se referă la Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care este un fundament solid pe care se bazează cooperarea și solidaritatea noastră; Se așteaptă ca reformele administrative ale Republicii Moldova să fie menținute și accelerate, consolidând valorile comune; Solicită autorităților moldovenești să acorde prioritate specială luptei împotriva corupției și spălării banilor.
 • Privind evoluțiile politice din Republica Moldova, au fost stabilite o serie de recomandări, precum respectarea Constituției; Recunoașterea importanței promovării transparenței în procesele publice de luare a deciziilor și a asigurării implicării și consultării adecvate a părților interesate și societății civile la toate etapele, ceea ce va spori, de asemenea, controlul public și acceptabilitatea socială a reformelor realizate de autorități.
 • Cu privire la chestiunile Parteneriatului Estic și afacerile externe în ansamblu, a fost salutată participarea Republicii Moldova în misiunile UE privind politica externă și de securitate comună, inclusiv politica de securitate și apărare comună. A fost accentuată importanța dimensiunii parlamentare a Parteneriatului Estic într-un moment în care regiunea a asistat la crize și conflicte grave, dar și a fost apreciată contribuția valoroasă a Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic pe parcursul celor doisprezece ani de existență a acestuia.

Reuniunea Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova a fost coprezidată de către deputata Ruxanda Glavan din partea Parlamentului Republicii Moldova  și din partea Parlamentului European – Siegfried Mureșan.

Realitatea Live

Expoziția – Concurs de Artă Plastică „Arta și mitopoetica orașului”. Decernarea premiilor și diplomelor
Ziua Internațională a Muzeelor „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”
Briefing de presă susținut de fracțiunea parlamentară PSRM
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, din 18 mai 2021
Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
18 Mai 2021, 14:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
18 Mai 2021, 14:55 // În Lume //  Valentina Buză

Joe şi Jill Biden au câştigat cu puţin peste 600 000 de dolari în 2020, conform declaraţiei fiscale pe care au făcut-o publică luni, reluând o tradiţie întreruptă de Donald Trump.

De la Richard Nixon, în urmă cu o jumătate de secol, preşedinţii americani au publicat aceste documente fiscale care detaliază sursele de venit şi impozitele plătite, dar Donald Trump a refuzat să respecte acest exerciţiu de transparenţă în timpul mandatului său.

În 2020, Joe Biden şi soţia sa, Jill, profesoară la o universitate publică, au declarat un venit brut de 607 336 de dolari. Au plătit 157 414 de dolari impozite federale, o rată de impozitare de 25,9%. Au plătit, de asemenea, 28 794 de dolari în impozite statului Delaware, unde sunt domiciliaţi.

Vicepreşedinta Kamala Harris şi soţul ei, Doug Emhoff, avocat, au raportat venituri mai substanţiale: 1 695 225 de dolari brut, pentru care au plătit 621 893 de dolari impozite federale, sau 36,7%.

De asemenea, au plătit 125 004 de dolari în impozite statului California, iar Doug Emhoff a plătit singur 56 997 de dolari în taxe capitalei federale Washington.

Doug Emhoff, avocat proeminent în lumea divertismentului, şi-a luat concediu fără plată de la firma sa de avocatură atunci când Kamala Harris a fost aleasă de Joe Biden candidată la vicepreşedinţie.

Cele două familii din executivul american şi-ar vedea impozitele majorate dacă Joe Biden va reuşi să treacă prin Congres uriaşul său plan de cheltuieli pentru sprijinirea familiei şi educaţiei, care urmează să fie finanţat de creşterea impozitelor pentru americanii cei mai bogaţi.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82